Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου, 2020

Πότε μπαίνει κόμμα πριν από το ΚΑΙ;

Πριν από το "και" δεν τίθεται κόμμα υπό την προϋπόθεση ότι συνδέει όμοιους όρους στη σειρά, χωρίς να παρεμβάλλεται τμήμα λόγου. Π.χ. χωρίς κόμμα γράφεται η πρόταση...

Πόσο ευεργετικός είναι ο θηλασμός για το παιδί και τη μητέρα;

Το μητρικό γάλα είναι αναντικατάστατο και ο θηλασμός αποτελεί τον σπουδαιότερο ψυχικό κρίκο μεταξύ μητέρας και παιδιού. Τα οφέλη είναι πολλά και για τους δύο και κακώς οι σύγχρονες γυναίκες αποφεύγουν αυτή τη ζωτικής φύσεως διαδικασία. Δυστυχώς στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνες, εκτιμάται ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό (κάτω από 10%) των μητέρων θηλάζουν τα μωρά τους αποκλειστικά με δικό τους γάλα για ένα εξάμηνο. Καιρός λοιπόν να επανεξετάσουν οι γυναίκες αυτή τη στάση… αποχής για τους παρακάτω σοβαρούς λόγους.

Πώς ωφελεί ο θηλασμός το παιδί:

Το μητρικό γάλα παρέχει έτοιμα αντισώματα στο βρέφος τον πρώτο καιρό που δεν έχει ακόμα αναπτυχθεί το δικό του ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτά, σύμφωνα με μελέτες, δημιουργούν ένα προστατευτικό στρώμα σε επιφάνειες του αναπνευστικού και του γαστρεντερικού συστήματος θωρακίζοντας τον οργανισμό από λοιμώξεις προκαλούμενες από ιούς και βακτηρίδια.

Ο θηλασμός επιβραδύνει την ανάπτυξη της κοιλιοκάκης, μιας διαταραχής του πεπτικού. Επίσης τα μωρά που θηλάζουν παρουσιάζουν λιγότερες διάρροιες και δεν έχουν δυσκοιλιότητα. Αυτό αποδίδεται στην καλή απορρόφηση των πρωτεϊνών του μητρικού γάλακτος.

Τα βρέφη που θηλάζουν έχουν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη, αλλεργίες και άσθμα.

Ο θηλασμός προλαμβάνει την παχυσαρκία. Τα μωρά που τρέφονται με ξένο γάλα είναι συνήθως βαρύτερα από εκείνα που θηλάζουν. Αυτό οφείλεται στη διαφορετική σύσταση των δύο τύπων γάλακτος αλλά και στη διαφορετική σύνθεση του μητρικού στην αρχή του θηλασμού (μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες) και προς το τέλος (περισσότερο λίπος), που καλύπτει τις καθημερινές διατροφικές ανάγκες του μωρού. Τα μωρά κατά τον θηλασμό έχουν γρήγορα το αίσθημα του κορεσμού και σταματούν μόνα τους. Αντίθετα, όταν σιτίζονται με ξένο γάλα, πιέζονται από τη μητέρα να αδειάσουν το μπουκάλι και, καθώς κάτι τέτοιο το βρίσκουν πιο εύκολο, καταναλώνουν όλη την ποσότητα παίρνοντας τελικά περισσότερες θερμίδες.

Πώς ωφελεί τη μητέρα:

Με τον θηλασμό η μητέρα αναπτύσσει μια δυνατή συναισθηματική σχέση με το μωρό της. Ο θηλασμός είναι στιγμή χαλάρωσης για την ίδια και μοναδική ευκαιρία να γνωρίσει περισσότερο το νεογέννητό της και να δεθεί μαζί του. Ο θηλασμός διαρκεί περισσότερο από το τάισμα με το μπουκάλι, οι αντιδράσεις του μωρού ποικίλλουν και σιγά-σιγά αναπτύσσεται μια τρυφερή σχέση.

Συνήθως χάνει πιο εύκολα τα κιλά της εγκυμοσύνης λόγω των θερμίδων που καταναλώνει για την παραγωγή γάλακτος και για τον θηλασμό.

 

 

Κατά τη διάρκεια του θηλασμού εκκρίνεται μία ορμόνη, η ωκυτοκίνη, που προκαλεί συσπάσεις στη μήτρα και την επαναφέρει στο φυσιολογικό της μέγεθος. Στην περίπτωση που η μητέρα δεν θηλάσει, η επαναφορά της μήτρας καθυστερεί περισσότερο και υπάρχει μεγαλύτερη αιμορραγία.

Παρατηρείται μικρότερο ποσοστό αναιμίας, μιας και η περίοδος αρχίζει αργότερα, καθώς και μικρότερο ποσοστό οστεοπόρωσης – ανάλογα με τον χρόνο θηλασμού.

Σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες, μειώνεται ο κίνδυνος για καρκίνο των ωοθηκών, κυρίως στις γυναίκες που θήλασαν για μεγάλο διάστημα.

Μία ανασκόπηση 50 ερευνών σε 30 χώρες έδειξε συνολική μείωση του κινδύνου για ανάπτυξη καρκίνου του μαστού κατά 4% για 12 μήνες θηλασμού, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Εβδομάδα Θηλασμού

Η Παγκόσμια Εβδομάδα Θηλασμού καθιερώθηκε διεθνώς το 1992 από την WABA (Παγκόσμια Συμμαχία για Δράση στον Θηλασμό), τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τη UNICEF και γιορτάζεται 1 ως 7 Αυγούστου. Στην Ελλάδα η εβδομάδα αυτή γιορτάζεται 1 ως 7 Νοεμβρίου.

[Φωτό: © Depositphotos.com]

* Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες Απορίες και να μάθεις Αλήθειες, κάνε LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΟ

ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΛΥΝΕΙΣ ΤΙΣ ΑΠΟΡΙΕΣ ΣΟΥ;

Κάνε εγγραφή στο NEWSLETTER μας και θα έχεις τις απαντήσεις.