Γιατί τα πρώτα μας δόντια είναι πολύ πιο σημαντικά από όσο νομίζουμε;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τα πρώτα μας δόντια κάνουν την εμφάνισή τους περίπου στον 6ο μήνα από τη γέννησή μας και αποτελούν τη νεογιλή (παιδική) οδοντοφυΐα μας, η οποία ολοκληρώνεται στην ηλικία των 2 1/2 χρόνων περίπου. Είναι συνολικά είκοσι δόντια, δέκα στην άνω και δέκα στην κάτω γνάθο.

Ετοιμάζουν τον (σωστό) χώρο για τα μόνιμα

Πολλοί θεωρούν ότι τα παιδικά δόντια δεν είναι τίποτα το σπουδαίο, αφού μένουν λίγα χρόνια (περίπου 4) στο στόμα μας και μετά αντικαθίστανται από τα μόνιμα δόντια. Και όμως, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι, εκτός από τη μάσηση της τροφής, την επικοινωνία και την εμφάνιση, παίζουν σημαντικό ρόλο στη σωστή ανάπτυξη του στοματογναθικού συστήματος του παιδιού. Επιπλέον είναι απολύτως απαραίτητα για τη διατήρηση του χώρου προκειμένου να γίνει ομαλά η ανατολή των μόνιμων δοντιών.

Πότε αποκτούμε τη μόνιμη οδοντοφυΐα μας

Από τον 6ο χρόνο της ζωής μας τα νεογιλά δόντια αρχίζουν σιγά-σιγά να αντικαθίστανται από τα μόνιμα δόντια, τα οποία αποτελούν τη δεύτερη και τελευταία γενιά δοντιών.

Η ολοκλήρωση της μόνιμης οδοντοφυΐας γίνεται με την εμφάνιση των δεύτερων γομφίων – περίπου στο 12ο με 13ο έτος της ηλικίας. Στη φάση αυτή τα μόνιμα δόντια είναι 28.

Τελευταίοι κάνουν την εμφάνισή τους οι τρίτοι γομφίοι (φρονιμίτες) στην ηλικία των 17-21 χρόνων ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των δοντιών στα 32 (16 στην άνω και 16 στην κάτω γνάθο).

Ανάλογα με το σχήμα και τη χρησιμότητά τους τα δόντια χωρίζονται σε τομείς (κοπτήρες), κυνόδοντες, προγομφίους και γομφίους.

Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες Απορίες, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook:

PoiosTiGiatihttps://poiostigiati.gr
Αναρωτιέσαι; Κάνε κλικ να μάθεις...

Μοίρασε το Άρθρο :

ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
ΝΕΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ

Πόσο ψηλά πετούν τα αεροπλάνα;

Τα αεροπλάνα πετούν πολύ ψηλά: στα χαμηλότερα τμήματα της στρατόσφαιρας. Αυτό γίνεται για διάφορους λόγους: Πρώτος και κυριότερος είναι ότι σε αυτό το υψόμετρο γίνεται οικονομία...

Τι σημαίνει Αλληλούια;

Το Αλληλούια δεν είναι απλώς μια λέξη. Είναι ένας μονολεκτικός δοξολογικός ύμνος προς τον Θεό, ο οποίος επαναλαμβάνεται σε όλες τις ιερές Ακολουθίες. Στην ουσία πρόκειται για εξελληνισμένη φράση...

Γιατί τα σαλιγκάρια βγαίνουν μετά τη βροχή;

Είναι γνωστό ότι τα σαλιγκάρια εμφανίζονται μετά από βροχή. Βέβαια δεν συμβαίνει ακριβώς έτσι. Στην πραγματικότητα βγαίνουν κατά τη διάρκεια της βροχής, απλώς εμείς τα βλέπουμε μετά, αφού...

Ποιοι είναι οι Α΄ βαθμού συγγενείς μας;

Η ύπαρξη συγγένειας και ο βαθμός της παίζουν σημαντικό ρόλο σε πολλά νομικά ζητήματα, καθώς με βάση αυτά ο νόμος ορίζει κωλύματα (π.χ. γάμου) και παραχωρεί δικαιώματα (π.χ. κληρονομικά)...