Πώς θα συντηρήσεις και θα ξαναζεστάνεις μαγειρεμένο φαγητό;

Το ιδανικό είναι να μαγειρεύεις κάθε φορά την ποσότητα που πρόκειται να καταναλώσεις σε ένα γεύμα, για να τρως φρέσκο φαγητό και να μην πετάς τίποτα. Όμως, αν για κάποιους λόγους χρειαστεί να φτιάξεις παραπάνω ή τύχει να περισσέψει φαγητό, δες πώς μπορείς να το συντηρήσεις και να το ζεστάνεις σωστά, όταν έρθει η ώρα να το σερβίρεις.

Η συντήρηση

Δεν βάζεις το φαγητό στο ψυγείο ζεστό. Το αφήνεις να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και κατόπιν το μεταφέρεις στο ψυγείο.

- Διαφήμιση -

Καλό είναι να το τοποθετήσεις σε ρηχό σκεύος, ώστε να ψυχθεί πιο γρήγορα. Έτσι μειώνονται οι πιθανότητες να αναπτυχθούν μικροοργανισμοί που ευθύνονται για τροφικές δηλητηριάσεις. Ο πολλαπλασιασμός αυτών των μικροοργανισμών περιορίζεται ή σταματά σε θερμοκρασίες κάτω των 10 βαθμών Κελσίου.

Ο χρόνος που μπορεί να συντηρηθεί ένα φαγητό στο ψυγείο εξαρτάται από τα υλικά που έχεις χρησιμοποιήσεις για την παρασκευή του, αλλά σε κάθε περίπτωση καλύτερα να μην το κρατήσεις περισσότερο από δύο ημέρες.

Το ζέσταμα

Όταν χρειαστεί να ζεστάνεις το φαγητό, θα πρέπει η θερμοκρασία να ξεπερνά τους 70 βαθμούς Κελσίου, ώστε να είσαι σίγουρος/η ότι θα καταστραφούν οι μικροοργανισμοί που πιθανόν αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια συντήρησής του.

Αν πρόκειται να καταναλώσεις μια μικρή ποσότητα, μην το ζεστάνεις όλο αλλά μόνο τη μερίδα που θέλεις.

Το ξεπάγωμα και το ξαναζέσταμα του φαγητού είναι ασφαλές να γίνεται μία φορά.

[Φωτό: © Depositphotos.com]

- Διαφήμιση -
PoiosTiGiati
PoiosTiGiatihttps://poiostigiati.gr
Αναρωτιέσαι; Κάνε κλικ να μάθεις...
- Διαφήμιση -

Δες Κι Αυτά

Πώς σερβίρεται σωστά το κρασί;

Σε ένα ωραίο γεύμα εξέχουσα θέση έχει και ένα ωραίο κρασί. Πολλοί όμως δεν το σερβίρουν σωστά, με αποτέλεσμα να χάνεται η μαγεία της απολαυστικής οινοποσίας. Για να το κάνεις λοιπόν όπως πρέπει, δες σε ποια...

Πόσες μέρες διατηρείται το καρπούζι στο ψυγείο;

Αν σου αρέσει να το καταναλώνεις συχνά, πρέπει να μάθεις και να το συντηρείς σωστά, ώστε να το απολαμβάνεις φρέσκο. Πριν το κόψιμο μπορείς να το διατηρήσεις...

Πώς θα βράζεις σωστά τα χόρτα;

Αφού τα καθαρίσεις καλά με άφθονο νερό και λίγο ξίδι, τα ρίχνεις σε κατσαρόλα με νερό που ήδη βράζει σε υψηλή θερμοκρασία, ώστε να απαλλαχτούν από τυχόν επιβλαβείς μικροοργανισμούς. Σκεπάζεις την κατσαρόλα με το...

Πώς χρησιμοποιείται σωστά η υφασμάτινη πετσέτα φαγητού;

Ξέρεις να χρησιμοποιείς σωστά την υφασμάτινη πετσέτα φαγητού; Σε περίπτωση που βρεθείς σε κάποιο επίσημο τραπέζι, ακολούθησε τους κανόνες καλής συμπεριφοράς δείχνοντας ότι μπορείς να στέκεσαι με άνεση...

Πώς θα μετρήσεις ακριβώς μία μερίδα μακαρόνια;

Υπάρχει ένας πανεύκολος τρόπος να μετράς τις μερίδες από τα μακαρόνια που θέλεις να μαγειρέψεις. Έτσι θα έχεις κάθε φορά την ακριβή ποσότητα που χρειάζεσαι...

Πού θα φυλάξεις το σέλινο για να το διατηρήσεις φρέσκο;

Το σέλινο είναι ένα πολύ ξεχωριστό λαχανικό, με μεγάλη θρεπτική αξία. Προσφέρει το έντονο άρωμά του και την ιδιαίτερη γεύση του σε...

Πώς φτιάχνεται το αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, η γνωστή μας λαδόκολλα;

Το αντικολλητικό χαρτί ψησίματος ή λαδόκολλα, όπως το ονομάζουμε στην Ελλάδα, χρησιμοποιείται ευρέως σε όλες τις κουζίνες του κόσμου. Διότι πάνω ή μέσα...

Ποια ποτά ταιριάζουν με ποια φαγητά και γλυκά;

Λευκό ή κόκκινο κρασί με το ψάρι; Η μπίρα ταιριάζει με τα ψητά; Τι συνοδεύει το βερμούτ; Αν έχεις απορίες σχετικά με το ποια ποτά συνοδεύουν ποια φαγητά και...

Σε πόσο χρόνο βράζει ένα αβγό;

Υπάρχουν δύο τρόποι να βράσεις ένα αβγό: Ο πρώτος είναι να γεμίσεις μια μικρή κατσαρόλα με νερό και, μόλις...

Γιατί το Παστίτσιο είναι μια νόστιμη… ανακατωσούρα;

Ακούς παστίτσιο και αμέσως σου έρχεται στον νου το νόστιμο φαγητό με μακαρόνια, κιμά και κάλυψη από μια στρώση μπεσαμέλ; Φυσικά, αφού...

Πώς ο αστακός από φαγητό των φτωχών και των σκλάβων έγινε φαγητό των πλουσίων;

Σήμερα ο αστακός αποτελεί ένα από τα ακριβότερα εδέσματα. Κάποτε όμως ήταν ένα ταπεινό φαγητό, με το οποίο τρέφονταν οι φτωχότερες τάξεις της κοινωνίας...

Κάθε πότε πρέπει να καθαρίζεις το ψυγείο;

Το ψυγείο είναι ευάλωτο σε βακτήρια και μύκητες, αφού καθημερινά έρχεται σε επαφή με τα τρόφιμα. Άρα είναι απαραίτητος ο τακτικός καθαρισμός του και μάλιστα...

Ποια τρόφιμα πρέπει και ποια δεν πρέπει να βάζεις στο ψυγείο;

Κάποια σίγουρα έχουν καλύτερη τύχη στη δροσιά, άλλα όμως είναι πιο σωστό να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου - πάντα όμως σε ξηρό...

Τι να κάνεις για να μην “λασπώνουν” τα μακαρόνια;

Θέλεις να φτιάξεις μια ωραία μακαρονάδα, αλλά φοβάσαι μήπως κολλήσουν τα μακαρόνια μεταξύ τους καθώς μαγειρεύονται; Υπάρχει ένα μικρό μυστικό...

Απορείς;

- Διαφήμιση -

Πρόσφατα

Πώς σερβίρεται σωστά το κρασί;

Σε ένα ωραίο γεύμα εξέχουσα θέση έχει και ένα ωραίο κρασί. Πολλοί όμως δεν το σερβίρουν σωστά, με αποτέλεσμα να χάνεται η μαγεία της απολαυστικής οινοποσίας. Για να το κάνεις λοιπόν όπως πρέπει, δες σε ποια...

Πού πάμε όταν πάμε Ντουγρού;

Πάω ντουγρού για το σπίτι… Δηλαδή; Πάω κατευθείαν στο σπίτι. Η λέξη είναι άμεσο δάνειο από το τουρκικό επίρρημα doğru, που έχει ακριβώς την ίδια έννοια...

Πότε χρησιμοποιούμε το Πάραυτα και πότε το Παρά ταύτα;

Ένα από τα πιο κοινά λάθη που κάνουμε τόσο στον προφορικό όσο και στον γραπτό λόγο είναι που μπερδεύουμε το Πάραυτα με το Παρά ταύτα. Θέλοντας να πούμε παρόλα αυτά...

Θέλεις να λύνεις Απορίες;

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και θα έχεις τις απαντήσεις στο e-mail σου.