ΑρχικήΝΟΥΣ & ΣΩΜΑΠού βρίσκεται στο σώμα...

Πού βρίσκεται στο σώμα μας ο σπλήνας και πόσο σημαντικό όργανο είναι;

Ο σπλήνας ή η σπλήνα είναι ένα μικρό όργανο, που βρίσκεται στην αριστερή πλευρά του σώματός μας, στην περιοχή της κοιλιάς, ακριβώς δίπλα από το στομάχι και πάνω από το παχύ έντερο. Είναι μέσα στον θώρακά μας, κοντά στην πλάτη. Γι΄ αυτόν τον λόγο δεν μπορούμε να τον ψηλαφίσουμε εύκολα, εκτός κι αν έχει διογκωθεί σημαντικά.

Το μέγεθος και το σχήμα του ποικίλλει από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά σε γενικές γραμμές μπορείς να υπολογίσεις ότι είναι περίπου όσο το μέγεθος της γροθιάς σου.

Καθαρίζει το αίμα, συμβάλλει στην άμυνα του οργανισμού

Το συγκεκριμένο όργανο ανήκει στο αμυντικό / αιμοποιητικό σύστημα του οργανισμού. Είναι ένα σημαντικό μέρος του λεμφικού συστήματος: Παράγει λεμφοκύτταρα, μια ομάδα λευκών αιμοσφαιρίων που έχουν καθοριστικό ρόλο στην προστασία του οργανισμού από μικρόβια που εισβάλλουν και τον απειλούν. Έτσι λειτουργεί ως “ασπίδα” απέναντι στις μολύνσεις. Ακόμα, βοηθά τον οργανισμό να αντιμετωπίσει ορισμένα είδη βακτηρίων που προκαλούν πνευμονία και μηνιγγίτιδα.

Επίσης, ο σπλήνας λειτουργεί ως “φίλτρο” στο σώμα μας. Από εκεί περνά το αίμα και ανακυκλώνονται τα παλαιά ερυθρά αιμοσφαίρια και εκεί αποθηκεύονται αιμοπετάλια (απαραίτητα για τη δημιουργία θρόμβων που σταματούν αιμορραγικά φαινόμενα) και λευκά αιμοσφαίρια. Επιτελεί έτσι ένα σημαντικό έργο κάθαρσης του αίματος.

Από τι κινδυνεύουν όσοι δεν έχουν σπλήνα;

Τα άτομα που ζουν χωρίς σπλήνα είναι περισσότερο ευάλωτα σε μολύνσεις και κινδυνεύουν περισσότερο από μικρόβια όπως ο πνευμονιόκοκκος, ο μηνιγγιτιδόκοκκος και ο αιμόφιλος της ινφλουέντζας.

* Διάβασε περισσότερα για τον σπλήνα στο: medlabgr.blogspot.com

ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί μαυρίζουν τα νύχια;

Το χρώμα των νυχιών είναι χαρακτηριστικό σε κάθε άνθρωπο και οφείλεται κυρίως σε κληρονομικούς παράγοντες. Ωστόσο, αν ξαφνικά αλλάξει και γίνει...

Γιατί πού και πού πρέπει να σαπουνίζεις το σώμα σου… ανάποδα;

Το σαπούνισμα του σώματος εκπαιδεύει το μυαλό; Φυσικά, αν το κάνεις με το χέρι που δεν είναι το "καλό" σου. Μια καλή γυμναστική για τον εγκέφαλο είναι...

Τι “διαβάζει” η Ιριδολογία στα μάτια μας;

Είναι γνωστό ότι ο Ιπποκράτης εξέταζε τις αλλαγές στο χρώμα των ματιών των ασθενών, ενώ οι Χαλδαίοι επέλεγαν τους πολεμιστές τους από...

Πόσα χιλιόμετρα είναι το αγγειακό μας σύστημα;

Είναι πραγματικά μια περίτεχνη κατασκευή, που ενώνει και διατηρεί στη ζωή όλα τα όργανα και τους ιστούς...