Πόσο πολύτιμη τροφή είναι το σκόρδο;

Το σκόρδο έχει πιστοποιηθεί ως μια από τις πιο πολύτιμες τροφές για τη διατήρηση της υγείας. Είναι μακρινός συγγενής του πράσου και του κρεμμυδιού και ένα από τα αρχαιότερα καλλιεργούμενα φυτά.

Οι αρχαίοι Έλληνες το ονόμαζαν δυσώδες ρόδον και αναγνώριζαν όλες τις πολύτιμες θεραπευτικές ιδιότητές του. Όμως επέβαλλαν να καταναλώνεται αυστηρά κατ΄ οίκον απαγορεύοντας σε όσους… ευωδίαζε η αναπνοή τους να μετέχουν σε συναθροίσεις. Παρόλα αυτά οι πολεμιστές και όσοι έπαιρναν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες κατανάλωναν μεγάλη ποσότητα σκόρδου, για να δυναμώσουν. Επίσης σε κάθε νέα σελήνη προσέφεραν ολόκληρες πλεξούδες στη βασίλισσα του Κάτω Κόσμου Εκάτη.

Όλοι οι λαοί το τιμούσαν

Χάρη σε αιγυπτιακούς παπύρους του 1.500 π.Χ. γνωρίζουμε ότι το σκόρδο χρησιμοποιούνταν ως θεραπευτικό άρτυμα για περισσότερες από 22 ασθένειες, όπως όγκοι, καρδιακές παθήσεις και έλλειψη ζωτικότητας – ο Τουταγχαμών θάφτηκε με σκόρδα στο πλάι του.

Στην αρχαία Ινδία η θεραπευτική, διεγερτική και αφροδισιακή αξία του σκόρδου τιμήθηκε δεόντως – σε σημείο που οι μοναχοί απαγορευόταν να το τρώνε.

Πατρίδα του θεωρείται η Σιβηρία, από όπου Κινέζοι νομάδες το διέδωσαν στον υπόλοιπο κόσμο.

Αποτελεσματικό όπως η πενικιλίνη

Όσο και να πρωταγωνιστούσε το σκόρδο στα λαϊκά γιατροσόφια, έπρεπε να κάνουμε υπομονή μέχρι το 1858 για να έρθει ο Λουί Παστέρ και να αποδείξει ότι ένα χιλιοστόγραμμο χυμού σκόρδου είναι εξίσου αποτελεσματικό με 60 χιλιοστόγραμμα πενικιλίνης. Με άλλα λόγια, το σκόρδο σκοτώνει τα βακτήρια. Γι΄ αυτό και κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου οι Βρετανοί και οι Ρώσοι, όταν ξέμεναν από αντισηπτικά, χρησιμοποιούσαν αραιωμένο διάλυμα σκόρδου για την απολύμανση των ανοιχτών πληγών και την πρόληψη της γάγγραινας.

Ισχυρό σε όλα του

Το σκόρδο είναι ίσως το πιο ισχυρό φυσικό αντιβιοτικό και μάλιστα είναι ικανό να σκοτώσει ανθεκτικά βακτήρια (όπως ο σταφυλόκοκκος), τα οποία έχουν αποκτήσει ανοσία στα σύγχρονα αντιβιοτικά. Ερευνητές του πανεπιστημίου του Ανατολικού Λονδίνου θεράπευσαν επιτυχώς με τη βοήθεια του σκόρδου νοσοκομειακούς ασθενείς που είχαν προσβληθεί από το ανθεκτικότατο βακτήριο του χρυσού σταφυλόκοκκου.

Βοηθάει στην πρόληψη του καρκίνου (ιδιαίτερα του πεπτικού συστήματος), σταματάει την ανάπτυξη των όγκων και συρρικνώνει το μέγεθός τους.

Η κατανάλωση 1-2 ωμών σκελίδων την ημέρα μειώνει τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση κατά 9-15%.

Καθαρίζει τις αρτηρίες, γιατί μειώνει τη συσσώρευση αθηρωματικής πλάκας.

Αποτρέπει το σχηματισμό θρόμβων στο αίμα προλαμβάνοντας έτσι εγκεφαλικά επεισόδια. Προσοχή θα πρέπει να δίνουν μόνο οι αιμοφιλικοί.

Είναι αντιμυκητιακό και αντιμικροβιακό.

Καταπολεμά τις εντερικές και κολπικές λοιμώξεις που προέρχονται από τον μύκητα Candida.

Περιέχει σημαντικές αντιοξειδωτικές ουσίες, καθώς και το θαυματουργό, αντικαρκινικό και αντιφλεγμονώδες στοιχείο σελήνιο.

Καθαρίζει τον οργανισμό από βαρέα μέταλλα, όπως ο υδράργυρος και ο μόλυβδος.

Βοηθάει στη ρύθμιση του σακχάρου.

Συμβάλλει στην ομαλή πέψη, καθαρίζει το έντερο και ανακουφίζει από τις παθήσεις του πεπτικού.

Χρησιμοποιείται ως πρώτη βοήθεια σε τσιμπήματα εντόμων και φιδιών: Θα πρέπει να τοποθετηθεί (θρυμματισμένο ή λιωμένο) επάνω και γύρω από το δάγκωμα φιδιού ή το τσίμπημα εντόμου.

ΑΠΟΡΕΙΣ;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ