Σε τι χρησιμεύουν τα νύχια;

PoiosTiGiatihttps://poiostigiati.gr
Αναρωτιέσαι; Κάνε κλικ να μάθεις...

Τα αψεγάδιαστα νύχια είναι δείγμα καλής υγείας και καθαριότητας. Όμως τα νύχια δεν είναι μόνο για ομορφιά, χρησιμεύουν σε κάτι πολύ βασικό: Προστατεύουν το ευαίσθητο δέρμα των άκρων μας από τους κινδύνους του εξωτερικού περιβάλλοντος, όταν για παράδειγμα προσπαθούμε να πιάσουμε κάποιο αντικείμενο ή την τροφή μας. Συνεπώς η παρουσία τους είναι απαραίτητη για τη ζωή, αφού χωρίς αυτά δε θα μπορούσαμε να επιβιώσουμε.

Νύχι, ένα όπλο από κερατίνη

Βασικό συστατικό των νυχιών (κατά 90%) είναι η σκληρή κερατίνη, μια ινώδης πρωτεΐνη που στεγανοποιεί το δέρμα. Η ίδια πρωτεΐνη υπάρχει και στις τρίχες των μαλλιών μας, στην εξωτερική στοιβάδα της επιδερμίδας μας αλλά και στα λέπια των ερπετών και τα φτερά των πουλιών. Επιπλέον τα νύχια περιέχουν νερό, κάλιο, νάτριο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, καθώς και μεταλλικά ιχνοστοιχεία (σίδηρο, χαλκό, πυρίτιο, χρώμιο, μαγγάνιο, σελήνιο).

Εννοείται ότι το δέρμα μας παράγει συνεχώς κύτταρα κερατίνης, γι΄ αυτό και η ανάπτυξη των νυχιών όπως και των μαλλιών δεν σταματά ποτέ. Μόνο που είναι αργή – περίπου ένα δέκατο του χιλιοστού την ημέρα – και εξαρτάται από την ηλικία και τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Ως αποτέλεσμα, χρειάζονται μερικοί μήνες για να αναπλαστεί εξ ολοκλήρου ένα νύχι.

Πάντως, τα νύχια των χεριών μεγαλώνουν με τριπλάσια έως και τετραπλάσια ταχύτητα από εκείνα των ποδιών και η εξέλιξή τους αρχίζει ήδη από την έκτη εβδομάδα της ζωής του εμβρύου.

Μην κόβεις τα πετσάκια

Η λεπτή, σκληρή λωρίδα δέρματος που επικαλύπτει ελαφρά τη ρίζα του νυχιού (το λεγόμενο πετσάκι) έχει τον ρόλο της: Προστατεύει το νύχι από μικρόβια και μύκητες, άρα κανονικά δεν θα έπρεπε να αφαιρείται στο μανικιούρ. Επίσης ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στο κόψιμο των νυχιών, γιατί ενδέχεται μια λάθος κίνηση να δημιουργήσει πρόβλημα υγείας.

Αν τα ταλαιπωρείς…

Ο πιο συνηθισμένος λόγος που τα νύχια γίνονται εύθραυστα και ξεφλουδίζουν (αν δεν συντρέχουν παθολογικές αιτίες ή διατροφικές ελλείψεις) είναι τα χημικά απορρυπαντικά και σαπούνια, ενώ η συνήθης αιτία που κιτρινίζουν είναι η συχνή χρήση καλλυντικών βερνικιών που τα αφυδατώνουν. Σε αυτές τις περιπτώσεις δυναμώνουν με έναν πολύ απλό και φυσικό τρόπο: περνώντας τα συχνά με ένα μείγμα ελαιόλαδου και λεμονιού.

[Φωτό: © Depositphotos.com/Tania Zbrodko]

* Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες Απορίες και να μάθεις Αλήθειες, κάνε LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK:

ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΟ

ΑΝΑΡΩΤΙΕΣΑΙ;

ΑΛΗΘΕΙΕΣ

Όποιος πετά την ανθρωπιά του…

Αν θέλεις να χαρείς τη λεφτεριά, νωρίς γίνε προδότης, γίνε! Τιμή, ντροπή δεν είναι. Θα ΄ναι μαζί σου οι νόμοι κι η πλερωμένη γνώμη! Πέτα την ανθρωπιά σου κι απ΄ τον αφέντη πιάσου!...

Αναζητείται το φιλότιμο

Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο (το τελευταίο είναι υπό συζήτηση…) στους δρόμους της Αθήνας. Το κέφι δεν το χάνουμε, τη φτώχεια θα την παλέψουμε, όσο για το φιλότιμο, πρέπει επειγόντως όλοι να το κάνουμε...

Αγωνιζόμαστε για τα άφταστα

Η λευτεριά δεν έχει σκοπό. Μήτε βρίσκεται στη γης ετούτη - στη γης ετούτη βρίσκεται μονάχα ο αγώνας για τη λευτεριά. Αγωνιζόμαστε για τα...