Σε τι χρησιμεύουν τα νύχια;

Σε τι χρησιμεύουν τα νύχια;

Τα αψεγάδιαστα νύχια είναι δείγμα καλής υγείας και καθαριότητας. Όμως τα νύχια δεν είναι μόνο για ομορφιά, χρησιμεύουν σε κάτι πολύ βασικό: Προστατεύουν το ευαίσθητο δέρμα των άκρων μας από τους κινδύνους του εξωτερικού περιβάλλοντος, όταν για παράδειγμα προσπαθούμε να πιάσουμε κάποιο αντικείμενο ή την τροφή μας. Συνεπώς η παρουσία τους είναι απαραίτητη για τη ζωή, αφού χωρίς αυτά δε θα μπορούσαμε να επιβιώσουμε.

Νύχι, ένα όπλο από κερατίνη

Βασικό συστατικό των νυχιών (κατά 90%) είναι η σκληρή κερατίνη, μια ινώδης πρωτεΐνη που στεγανοποιεί το δέρμα. Η ίδια πρωτεΐνη υπάρχει και στις τρίχες των μαλλιών μας, στην εξωτερική στοιβάδα της επιδερμίδας μας αλλά και στα λέπια των ερπετών και τα φτερά των πουλιών. Επιπλέον τα νύχια περιέχουν νερό, κάλιο, νάτριο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, καθώς και μεταλλικά ιχνοστοιχεία (σίδηρο, χαλκό, πυρίτιο, χρώμιο, μαγγάνιο, σελήνιο).

Εννοείται ότι το δέρμα μας παράγει συνεχώς κύτταρα κερατίνης, γι΄ αυτό και η ανάπτυξη των νυχιών όπως και των μαλλιών δεν σταματά ποτέ. Μόνο που είναι αργή – περίπου ένα δέκατο του χιλιοστού την ημέρα – και εξαρτάται από την ηλικία και τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Ως αποτέλεσμα, χρειάζονται μερικοί μήνες για να αναπλαστεί εξ ολοκλήρου ένα νύχι.

Πάντως, τα νύχια των χεριών μεγαλώνουν με τριπλάσια έως και τετραπλάσια ταχύτητα από εκείνα των ποδιών και η εξέλιξή τους αρχίζει ήδη από την έκτη εβδομάδα της ζωής του εμβρύου.

Μην κόβεις τα πετσάκια

Η λεπτή, σκληρή λωρίδα δέρματος που επικαλύπτει ελαφρά τη ρίζα του νυχιού (το λεγόμενο πετσάκι) έχει τον ρόλο της: Προστατεύει το νύχι από μικρόβια και μύκητες, άρα κανονικά δεν θα έπρεπε να αφαιρείται στο μανικιούρ. Επίσης ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στο κόψιμο των νυχιών, γιατί ενδέχεται μια λάθος κίνηση να δημιουργήσει πρόβλημα υγείας.

Αν τα ταλαιπωρείς…

Ο πιο συνηθισμένος λόγος που τα νύχια γίνονται εύθραυστα και ξεφλουδίζουν (αν δεν συντρέχουν παθολογικές αιτίες ή διατροφικές ελλείψεις) είναι τα χημικά απορρυπαντικά και σαπούνια, ενώ η συνήθης αιτία που κιτρινίζουν είναι η συχνή χρήση καλλυντικών βερνικιών που τα αφυδατώνουν. Σε αυτές τις περιπτώσεις δυναμώνουν με έναν πολύ απλό και φυσικό τρόπο: περνώντας τα συχνά με ένα μείγμα ελαιόλαδου και λεμονιού.

[Φωτό: © Depositphotos.com/Tania Zbrodko]

Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες Απορίες, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook:

ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΑ

Σε πόσο χρόνο βγάζουμε καινούργιο νύχι;

Έχασες κάποιο νύχι και αναρωτιέσαι σε πόσο χρόνο θα ξαναβγεί; Θα χρειαστεί να περιμένεις, γιατί αυτό θα πάρει λίγο χρόνο. Τα νύχια μας μεγαλώνουν περίπου...

Πόσα πλευρά έχουμε στον θώρακά μας;

Εκτείνονται από τη σπονδυλική στήλη μέχρι το στέρνο σχηματίζοντας τη θωρακική κοιλότητα, μέσα στην οποία προστατεύονται οι...

Πόσα κύτταρα έχουμε στο σώμα μας;

Οι επιστήμονες έχουν υπολογίσει ότι το σώμα ενός μέσου ενηλίκου διαθέτει έναν απίστευτο αριθμό κυττάρων: Περίπου 100...