Σε ποιο ελληνικό νησί θα μάθεις μυστικά μακροζωίας;

Η Ικαρία είναι, αναμφισβήτητα, ένα πανέμορφο νησί. Από όλες τις απόψεις. Διαθέτει μοναδικά τοπία, υπέροχες παραλίες, καλό φαγητό, φιλόξενους και γλετζέδες ανθρώπους και απίστευτα πανηγύρια!  Όλα αυτά αξίζει ένα καλοκαίρι να τα ζήσεις. Όμως την Ικαρία πρέπει να την επισκεφτείς και για έναν άλλο, πολύ σοβαρό λόγο: Ίσως εκεί καταφέρεις να μυηθείς στα μυστικά της μακροζωίας!

Η καριώτικη ζωή στο επιστημονικό μικροσκόπιο

Η Ικαρία, μαζί με τη Σαρδηνία, την Οκινάουα της Ιαπωνίας και την Κόστα Ρίκα, συγκαταλέγεται στις περιοχές με τα υψηλότερα ποσοστά υπερήλικων σε όλο τον κόσμο. Όπως δείχνουν τα δημογραφικά στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη μόνο το 0,1% του πληθυσμού ζει πάνω από 90 χρόνια, στην Ικαρία το αντίστοιχο ποσοστό είναι δεκαπλάσιο. Έτσι, αναπόφευκτα, το ακριτικό νησί μπήκε στο επιστημονικό μικροσκόπιο.

Επιστήμονες από το δικό μας Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και συνάδελφοί τους από τις ΗΠΑ, την Ιταλία και το Βέλγιο το επισκέφτηκαν, για να μελετήσουν τον τρόπο ζωής των κατοίκων και τα γενετικά και βιοχημικά τους προφίλ, σε μια προσπάθεια να ανακαλύψουν παράγοντες που σχετίζονται με τη μακροζωία. Διαπίστωσαν λοιπόν ότι στην Ικαρία υπάρχουν πολλά κοινά σημεία ηθών και εθίμων της καθημερινότητας με τα άλλα τρία νησιά που παγκοσμίως έχουν μεγάλο ποσοστό μακρόβιων κατοίκων (πάνω από 90 ή 100 ετών).

Τι συμβαίνει με τους Ικαριώτες;

Εκείνο που κατέγραψαν οι επιστήμονες είναι ότι οι Ικαριώτες ακολουθούν μια δίαιτα πλούσια σε λαχανικά, φρούτα και ψάρι και ασχολούνται ακόμη και σήμερα, μέχρι τα βαθιά τους γεράματα, κυρίως με αγροτικές εργασίες – γεγονός που τους προσφέρει την ευκαιρία να γυμνάζονται καθημερινά με φυσικό τρόπο. Επίσης διατηρούν ισχυρούς οικογενειακούς δεσμούς και έχουν έντονες κοινωνικές δραστηριότητες.

Επιπλέον οι Ικαριώτες έχουν ενεργή σεξουαλική ζωή και σε μεγαλύτερες ηλικίες. Σε έρευνα που έγινε σε άνδρες με μέσο όρο ηλικίας τα 95 χρόνια, προέκυψε ότι το ποσοστό των σεξουαλικά ενεργών Ικαριωτών αγγίζει το ποσοστό του 70%!

Στην Ικαρία υπάρχουν όμως και άλλες ιδιαιτερότητες: Αντισυμβατικός τρόπος ζωής και διασκέδασης και υψηλά επίπεδα ραδιενεργού ραδόνιου. Για παράδειγμα, σε πολλά χωριά του νησιού – όπως οι Ράχες – η ζωή ξεκινά το βράδυ, με όλες τις κοινωνικές δραστηριότητες να εξελίσσονται τις μεταμεσονύκτιες ώρες, ενώ τα υψηλά επίπεδα ραδιενεργού ραδόνιου (από τις ραδιούχες πηγές του νησιού) ίσως ενεργοποιούν μηχανισμούς επιδιόρθωσης των γενετικών βλαβών. Κατά συνέπεια, οι επιστήμονες πρέπει να διερευνήσουν κατά πόσο και αυτοί οι παράγοντες συμβάλλουν στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής.

Πάντως, όπως και να ΄χει, στην Ικαρία η ζωή είναι αλλιώς και θα το διαπιστώσεις αν βρεθείς στο νησί, όπου εγγυημένα θα περάσεις πολύ όμορφα. Και μην χάσεις τα πανηγύρια…

ΑΠΟΡΕΙΣ;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ