Πόσους ιστορικούς λόφους έχει η Αθήνα;

Μπορεί οι 7 λόφοι της Ρώμης και της Κωνσταντινούπολης να έχουν τη δόξα, αλλά άλλοι τόσοι χαρίζουν στην Αθήνα μια ιδιαίτερη ομορφιά που έρχεται από το λαμπρό παρελθόν της.

Ναι, έχει και η Αθήνα τους δικούς της 7 ιστορικούς λόφους να τη “στηρίζουν”. Κάτι φημολογείται για υπόγεια μεταξύ τους σύνδεση, αλλά αυτό δεν έχει και τόση σημασία όσο μια βόλτα για μια απολαυστική θέα της πόλης και της θάλασσας από ψηλά.

Η Ακρόπολη στο κέντρο

Είναι το επίκεντρο του επτάλοφου και πιθανόν γι΄ αυτόν τον λόγο επιλέχτηκε τον 5ο π.Χ αιώνα από τον Περικλή – με αφορμή έναν χρησμό του μαντείου των Δελφών – ως ιδανικό μέρος για την υλοποίηση του πρώτου μέρους ενός προγράμματος οικονομικής ανάπτυξης της Αθήνας. Το πρόγραμμα θα περιελάμβανε την ανέγερση τριών μεγαλόπρεπων ναών και ενός μνημειώδους πρόπυλου, με σκοπό να αποτελέσουν τα σύμβολα της ακμής της πόλης στην οικονομία, τις τέχνες και τα γράμματα.

Στον Άρειο Πάγο δικάστηκε ο Άρης και δίδαξε ο Απόστολος Παύλος

Στα βορειοδυτικά του Ιερού Βράχου, ο Άρειος Πάγος ήταν στην αρχαιότητα τόπος θρησκευτικός αλλά και χώρος λειτουργίας της Βουλής. Λέγεται ότι εκεί δικάστηκε από τους θεούς ο Άρης για τον φόνο του γιου του Ποσειδώνα Αλιρρόθιου (από τον θεό Άρη ή τις “Αρές Ερινύες” – χθόνιες θεότητες της τιμωρίας και της εκδίκησης – λέγεται πως πήρε το όνομά του).

Ο Αισχύλος επίσης μιλάει για τον Άρειο Πάγο στην τραγωδία του “Ευμενίδες”, καθώς εκεί δικάστηκε ο Ορέστης για τον φόνο της μητέρας του. Τέλος, εκεί κήρυξε ο Απόστολος Παύλος τον Χριστιανισμό στους Αθηναίους το 51 μ.Χ.

Στα υπέροχα μονοπάτια του Λόφου Φιλοπάππου ή Λόφου Μουσών

Ο Λόφος του Φιλοπάππου ή Λόφος Μουσών, στα νοτιοδυτικά της Ακρόπολης, υπήρξε ιερός τόπος με τέμενος αφιερωμένο στις Μούσες (Μουσείον). Στα χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας κατασκευάστηκε στην κορυφή του λόφου το μεγαλόπρεπο ταφικό μνημείο του φιλέλληνα ύπατου Γάιου Ιούλιου Αντίοχου Φιλοπάππου, ο οποίος βρέθηκε εξόριστος στην Αθήνα ( εξ΄ ού και το μεταγενέστερο όνομα του λόφου).

Μεταξύ 1954-1957 ο αρχιτέκτονας και στοχαστής Δημήτρης Πικιώνης, αντλώντας στοιχεία από την ελληνική παράδοση αλλά και από την απλότητα της ιαπωνικής αισθητικής, διαμόρφωσε έναν υπέροχο χώρο θέασης της Aκρόπολης από τον λόφο του Φιλοπάππου, όπως επίσης και τις προσβάσεις στον Ιερό Βράχο και στους λόφους του Αρείου Πάγου, των Μουσών και των Νυμφών, με καλαίσθητα μονοπάτια και ευαίσθητη φύτευση.

“Τσουλιάστρα” και άστρα στον Λόφο Νυμφών

Απέναντι από τον ναό του Θησείου, ο λόφος αυτός φιλοξενούσε ιερό αφιερωμένο στις Νύμφες και τον τοκετό. Εκεί υπήρχε ένας λείος βράχος, η “κυλίστρα” ή “τσουλιάστρα”, όπου πήγαιναν να κυλιστούν οι Αθηναίες που είχαν δυσκολία να συλλάβουν.

Στις 26 Ιουνίου του 1842, κατά τη διάρκεια έκλειψης ηλίου, θεμελιώθηκε επάνω στον λόφο το Αστεροσκοπείο Αθηνών .

Το κτίριο ήταν προσανατολισμένο στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα και χτίστηκε σε σχέδια του Δανού αρχιτέκτονα Θεόφιλου Χάνσεν – με δωρεά του εθνικού ευεργέτη Γεωργίου Σίνα, ο οποίος χρηματοδότησε και τον εξοπλισμό του με αυστριακής προέλευσης μηχανήματα και όργανα. Η κατασκευή του περατώθηκε το 1846 με συνολικό κόστος 500.000 δραχμών.

Η επιλογή της χωροθέτησής του στον Λόφο των Νυμφών (αντί του αρχικά προταθέντος Λυκαβηττού) συνδέεται με τον θρύλο ότι από το σημείο εκείνο έκανε τις παρατηρήσεις του ο Αθηναίος αστρονόμος Μέτων κατά τον 5ο αιώνα π.Χ.

Στον ίδιο χώρο βρίσκεται σήμερα και το Σεισμολογικό Ινστιτούτο.

Στο αρχαίο βήμα της Πνύκας αγόρευσαν σπουδαίοι ρήτορες

Σε αυτό το βραχώδες ύψωμα, το οποίο βρίσκεται μεταξύ των λόφων των Νυμφών και του Φιλοπάππου, συνεδρίαζε η Εκκλησία του Δήμου, δηλαδή η Συνέλευση των αρχαίων Αθηναίων από τον 6ο μέχρι το τέλος του 4ου αιώνα π.Χ.

Στην αρχαιότητα η Πνύκα αποτελούσε επίσης ιερό χώρο αφιερωμένο στον “Πατέρα ανδρών τε θεών”, τον Δία, ο οποίος θεωρούνταν μέγας προστάτης του αθηναϊκού πολιτεύματος, αλλά και θεός – θεραπευτής. Για τον σκοπό αυτό υπήρχε και ο μεγάλος “Βωμός του Αγοραίου Διός”.

Από το αρχαίο βήμα της Πνύκας αγόρευσαν σπουδαίοι πολιτικοί, στρατηγοί και ρήτορες όπως ο Θεμιστοκλής, ο Περικλής, ο Δημοσθένης κ.ά.

Ο Λυκαβηττός έπεσε κατά λάθος…

Μοιάζει σαν να φύτρωσε ξαφνικά στο κέντρο της πόλης. Κατά την ελληνική μυθολογία κάπως έτσι συνέβη, αφού λέγεται πως ήταν ένας βράχος που κουβαλούσε στα χέρια της η θεά Αθηνά με σκοπό να τον τοποθετήσει ως φρούριο μπροστά από την Ακρόπολη. Όμως της έπεσε στο συγκεκριμένο σημείο, όταν έμαθε από ένα κοράκι μια κακή είδηση (για τη γέννηση του Ερεχθίωνα).

Στην κορυφή του Λυκαβηττού είναι το περίφημο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, το οποίο χτίστηκε τον 19ο αιώνα στη θέση του παλαιότερου βυζαντινού ναού του Προφήτη Ηλία.

Από Λυκοβούνια σε Τουρκοβούνια

Ουσιαστικά πρόκειται για λοφοσειρά στο ψηλότερο σημείο της πόλης. Στην αρχαιότητα ονομαζόταν Αγχεσμός, πιθανόν λόγω κάποιων αιχμηρών κορυφών της.

Η παλαιότερη ονομασία της λοφοσειράς ήταν Λυκοβούνια (από τους λύκους που ζούσαν εκεί). Το σημερινό όνομα δόθηκε είτε γιατί εκεί υπήρχε τουρκικό νεκροταφείο είτε λόγω της μακρόχρονης στρατοπέδευσης στο σημείο αυτό τουρκικών στρατευμάτων κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων των Οθωμανών για την κατάληψη της Αθήνας το 1456.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ποια πόλη της Ελλάδας είναι το Κλεινόν Άστυ;

Ο κλεινός είναι αρχαιοελληνικό επίθετο και σημαίνει ένδοξος, ονομαστός, ξακουστός. Προέρχεται από το κλέος, που σημαίνει δόξα. Κλεινόν λοιπόν είναι το...

Πότε αρχίσαμε να μπαζώνουμε τα ρέματα στην Αθήνα και να πλημμυρίζουμε;

Οι περισσότεροι δρόμοι της Αθήνας κρύβουν ένα μπαζωμένο ρέμα ή ένα υπόγειο ποτάμι. Ο Ιλισός, ο Ηριδανός, ο Κυκλόβορος, το Λυκόρεμα, ο Βουρλοπόταμος, ο Βοϊδοπνίχτης, ο Αλασσώνας είναι μερικά από αυτά. Σύμφωνα με μελέτη του ΕΜΠ...

Πόσοι φωτεινοί σηματοδότες υπάρχουν στην Αττική;

Ο νομός Αττικής έχει περισσότερες από 2.500 διασταυρώσεις, καθώς και εκατοντάδες χιλιόμετρα δρόμων. Για να μπορούν λοιπόν να κυκλοφορούν χωρίς...

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πού βρίσκεται η πιο τρομακτική Αθήνα του κόσμου;

Η Βρετανική Εταιρεία Ψυχικών Ερευνών την έχει κατατάξει στα πιο στοιχειωμένα μέρη του κόσμου. Όχι τη δική μας Αθήνα αλλά την Αθήνα του...

Πόσες Αθήνες υπάρχουν στον κόσμο;

Η Αθήνα δεν είναι μόνο μία (πρωτεύουσα της Ελλάδας) αλλά 60 - και μάλιστα σε 5 διαφορετικές ηπείρους. Υπάρχουν 29 Αθήνες στις ΗΠΑ, μία στον Καναδά, ενώ οι υπόλοιπες βρίσκονται διάσπαρτες στη Γερμανία, τη Σκοτία...

Πόσο… στριμωγμένα ζούμε στην Αθήνα;

Αν ζεις στην Αθήνα και αισθάνεσαι κάπως… στριμωγμένα, να ξέρεις πως δεν είναι ιδέα σου. Υπάρχουν περιοχές της πρωτεύουσας που ασφυκτιούν, καθώς σε αυτές ζουν περισσότεροι...

Πόσα ελληνικά τοπωνύμια υπάρχουν στις ΗΠΑ;

Χάρη σε ανθρώπους που υπήρξαν λάτρεις της αρχαίας και νεότερης ελληνικής ιστορίας, οι ΗΠΑ γέμισαν (πριν από περίπου δυο αιώνες) από τοπωνύμια βγαλμένα κυρίως από τη μυθολογία μας - και δεν είναι καθόλου λίγα. Περισσότερες από...