Πού πρέπει να βάζεις ρίγανη για να προλαβαίνεις… ζημιές υγείας;

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Αν σου αρέσει το κρέας, τουλάχιστον φρόντισε, όποτε το τρως, να έχει άφθονη ρίγανη. Αυτό το υπέροχο μπαχαρικό, που αφθονεί στην ελληνική φύση, εκτός από την ιδιαίτερη γεύση και νοστιμιά που προσδίδει στο κρέας, βοηθά ώστε οι αρνητικές επιπτώσεις από την κατανάλωσή του να είναι οι λιγότερες δυνατές.

Μπαχαρικό με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση

Το κρέας περιέχει νιτρικά οξέα, τα οποία συνδυασμένα με τις αμίνες του στομάχου δημιουργούν νιτροζαμίνες, ουσίες που είναι δυνάμει καρκινογόνες. Από την άλλη, η ρίγανη εμφανίζει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Συγκεκριμένα δύο συστατικά της, το thymol και το carvacrol, εμποδίζουν τη δράση των ελεύθερων ριζών. Μάλιστα πειραματικά δεδομένα έδειξαν ότι η ρίγανη έχει πιο ισχυρή αντιοξειδωτική ικανότητα ακόμα και από δύο συνθετικά παρασκευασμένα αντιοξειδωτικά (BHT και BHA) που χρησιμοποιούνται ευρέως σήμερα στα συσκευασμένα κρέατα, ενώ εμφανίζει 12 φορές πιο δυνατή αντιοξειδωτική δράση από το πορτοκάλι, 30 από την πατάτα και 42 από το μήλο.

Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι η ρίγανη αποτελεί πολύ καλή πηγή σιδήρου, β-καροτίνης και φυτικών ινών, οι οποίες μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα καθιστώντας ακόμα ιδανικότερη τη σχέση της με το κρέας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πώς θα μετρήσεις ακριβώς μία μερίδα μακαρόνια;

Υπάρχει ένας πανεύκολος τρόπος να μετράς τις μερίδες από τα μακαρόνια που θέλεις να μαγειρέψεις. Έτσι θα έχεις κάθε φορά την ακριβή ποσότητα που χρειάζεσαι...

Πότε τρώμε φρέσκο μπρόκολο;

Θα το βρεις φρέσκο - η εποχή του είναι από τον Οκτώβριο ως τον Ιανουάριο - στις λαϊκές και...

Πώς θα βράζεις σωστά τα χόρτα;

Αφού τα καθαρίσεις καλά με άφθονο νερό και λίγο ξίδι, τα ρίχνεις σε κατσαρόλα με νερό που ήδη βράζει σε υψηλή θερμοκρασία, ώστε να απαλλαχτούν από τυχόν επιβλαβείς μικροοργανισμούς. Σκεπάζεις την κατσαρόλα με το...

Γιατί να φυτέψεις ρίγανη σε γλάστρα;

Η ρίγανη είναι το μυρωδικό που θα έπρεπε να έχει σε γλάστρα κάθε ελληνικό σπίτι, για πολλούς λόγους: Σύμφωνα με τον Γαληνό, η χλωρή (και όχι η ξερή), συγκαταλέγεται στα βότανα που λεπταίνουν και...
- ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ -

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ

Σε πόσο χρόνο βράζουν τα κάστανα;

Τα κάστανα είναι από τους πιο γευστικούς χειμωνιάτικους καρπούς - για την ακρίβεια, ξηρούς καρπούς. Και είναι το ίδιο απολαυστικά τόσο βραστά όσο και ψητά στον φούρνο. Αν θέλεις να τα κάνεις...

Πώς φτιάχνεται το αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, η γνωστή μας λαδόκολλα;

Το αντικολλητικό χαρτί ψησίματος ή λαδόκολλα, όπως το ονομάζουμε στην Ελλάδα, χρησιμοποιείται ευρέως σε όλες τις κουζίνες του κόσμου. Διότι πάνω ή μέσα...

Γιατί ο καρκίνος βαπτίστηκε με το όνομα του (αρχαίου) κάβουρα;

Ο πρώτος που ονόμασε τη συγκεκριμένη ασθένεια "καρκίνο" ήταν ο Ιπποκράτης. Ο Πατέρας της Ιατρικής χρησιμοποίησε τους όρους...

Πώς θα μετρήσεις ακριβώς μία μερίδα μακαρόνια;

Υπάρχει ένας πανεύκολος τρόπος να μετράς τις μερίδες από τα μακαρόνια που θέλεις να μαγειρέψεις. Έτσι θα έχεις κάθε φορά την ακριβή ποσότητα που χρειάζεσαι...

Πόσο… νοσηρό είναι το τεχνητό φως;

H συνεχής έκθεση σε τεχνητό φως κατά τη νύχτα και η μειωμένη έκθεση σε φυσικό φως κατά τη διάρκεια της ημέρας συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για παχυσαρκία, κατάθλιψη, διαβήτη και καρκίνο. Εν ολίγοις...

Tipaki.gr

Tips & Tricks που σου λύνουν τα χέρια!