Πώς θα διαλέξεις το πιο γλυκό και θρεπτικό πεπόνι;

Το πεπόνι είναι ένα από τα πιο γλυκά και απολαυστικά φρούτα του καλοκαιριού. Δεν είναι όμως μόνο η γεύση του που το κάνει δελεαστικό αλλά και η μεγάλη διατροφική του αξία: Περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, σίδηρο, βιταμίνες A, B1(θειαμίνη), B6, C, φυτικές ίνες, καροτενοειδή (αντιοξειδωτικά, αντικαρκινικά, αδρανοποιούν μεταλλαξιογόνες και καρκινογόνες ουσίες) και συνολικά 38 φυτοχημικές ενώσεις που ευεργετούν τις βιολογικές δραστηριότητες του οργανισμού. Έτσι θεωρείται αντικαρκινικό (λόγω των καροτενοειδών), διουρητικό (αποτελείται κατά 95% από νερό), αντιφλεγμονώδες, αντιπηκτικό – αντιθρομβωτικό. Εν ολίγοις ένα τρόφιμο που πρέπει να κατέχει περίοπτη θέση στην καλοκαιρινή διατροφή.

Το άρωμά του τραβά σαν μαγνήτης

Ο τρόπος για να διαλέξεις ένα γλυκό πεπόνι είναι απλός:

Το ώριμο πεπόνι μοσχοβολάει και είναι βαρύ σε σχέση με το μέγεθός του. Θα πρέπει να το σηκώσεις στα χέρια, να το μυρίσεις και να προσέξεις το κοτσάνι του, το οποίο θα πρέπει να είναι ξερό.

Επίσης θα πρέπει να το πιέσεις στο κέντρο του κάτω μέρους του και να το βρεις σχετικά μαλακό (όχι όμως πολύ, γιατί το μεν σκληρό φρούτο είναι άγουρο αλλά και το πολύ μαλακό σημαίνει ότι έχει αρχίσει να σαπίζει).

* Να θυμάσαι ότι το πεπόνι είναι σημαντικό να καταναλώνεται ώριμο, γιατί όσο ωριμάζει τόσο αυξάνονται τα πολύτιμα διατροφικά του στοιχεία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πόσο ζουμί από κόκκινα σκαθάρια τρώμε εν αγνοία μας κάθε μέρα;

Τρώμε έντομα χωρίς να το ξέρουμε; Ναι, αφού μας τα σερβίρει αθόρυβα, χρόνια τώρα, η βιομηχανία των τυποποιημένων προϊόντων. Βέβαια ως καταναλωτές ενημερωνόμαστε για τα...

Γιατί χάνεις, αν δεν τρως λαπά;

Νομίζεις ότι ο χυλός από ρύζι (ο γνωστός λαπάς) είναι ένα άνοστο φαγητό μόνο για αρρώστους; Αν τον απέφευγες μέχρι τώρα, καλύτερα να αναθεωρήσεις τις απόψεις σου. Υπάρχει σοβαρός λόγος γι΄ αυτό...

Γιατί οι φακές συνδυάζονται ιδανικά με το ρύζι; Δεν είναι μόνο θέμα γεύσης…

Οι φακές συνδυασμένες με ρύζι προσφέρουν όχι μόνο νοστιμιά αλλά και μεγάλα διατροφικά οφέλη. Κι αυτό γιατί ο συνδυασμός οσπρίων με δημητριακά...

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πότε κυκλοφορεί ολόφρεσκο το πολυβιταμινούχο πράσο;

Ο συγγενής του κρεμμυδιού και του σκόρδου (ναι, όλα ανήκουν στην ίδια οικογένεια) διαθέτει αντικαρκινικές καθώς και...

Πόσες μέρες διατηρείται το καρπούζι στο ψυγείο;

Αν σου αρέσει να το καταναλώνεις συχνά, πρέπει να μάθεις και να το συντηρείς σωστά, ώστε να το απολαμβάνεις φρέσκο. Πριν το κόψιμο μπορείς να το διατηρήσεις...

Τι είναι η απομίμηση σοκολάτας;

Ίσως έχεις παρατηρήσει στη συσκευασία κάποιου σοκολατένιου γλυκού να αναγράφεται στα συστατικά του ο όρος "απομίμηση σοκολάτας" ή "σκεύασμα...

Πόση νικοτίνη περιέχει η μελιτζάνα;

Η μελιτζάνα ανήκει στο γένος Solanum (στρύχνοι), άρα συγγενεύει με την πατάτα και την ντομάτα. Και τα τρία φυτά περιέχουν την τοξική ουσία σολανίνη, η οποία...