Πώς θα αποφασίζεις σωστά, για να μην μετανιώνεις μετά;

“Στερνή μου γνώση, να σ΄ είχα πρώτα”… Πόσες και πόσες φορές το είπαμε στον εαυτό μας μετανιώνοντας για πράγματα που κάναμε. Βέβαια η γνώση και η συμμόρφωση καλές είναι, ακόμα και κατόπιν εορτής, αλλά αν είχαμε κάνει λιγότερα λάθη, ίσως να μην είχαμε μπει σε ανεπιθύμητες ψυχικές και άλλου τύπου περιπέτειες.

Πώς γίνεται όμως να παίρνουμε τις σωστές αποφάσεις και να κάνουμε τις σωστές κινήσεις, ώστε να μην χρειάζεται να μετανιώσουμε για τα αποτελέσματα;

Δεν υπάρχει απόλυτα επιτυχημένη συνταγή, δεδομένου ότι κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και ο τρόπος που εκφράζεται και κινείται, επίσης. Ωστόσο υπάρχουν κάποια σημεία ασφαλείας, που κάνουν πιο ευκολοδιάβατους τους δρόμους που διαλέγουμε να βαδίσουμε.

Πριν πράξεις, σκέψου διπλά

Να σκέφτεσαι δύο και τρεις φορές αυτό που θέλεις να κάνεις. Να μην παίρνεις ποτέ αποφάσεις εν βρασμώ ψυχής. Γύρισε για λίγο την πλάτη σε ένα πρόβλημα ή μια κατάσταση που σου θολώνει το μυαλό. Απομακρύνσου και δες το αποστασιοποιημένα.

Αν έχεις την πολυτέλεια του χρόνου, πριν το αντιμετωπίσεις άφησε να σβήσουν τα έντονα συναισθήματα και, αν είναι εφικτό, άλλαξε σκηνικό και εικόνες. Μετά γύρισε πίσω και, αφού το επανεξετάσεις με ψυχραιμία και αποφασίσεις, προχώρησε στην πράξη γρήγορα και χωρίς αμφιβολίες.

Να είσαι ο εαυτός σου

Ό,τι αποφασίζεις και πράττεις, να πηγάζει από και να εκφράζει μόνο εσένα. Καλό είναι να μην αφήνεις τους άλλους να σε επηρεάζουν. Γιατί ακόμα και αν το κάνουν καλοπροαίρετα, τελικά εσύ είσαι αυτός/ή που θα γευτεί τα αποτελέσματα των πράξεών του/της.

Πράξε με καθαρό μυαλό

Οπωσδήποτε πρέπει να είσαι σε νηφάλια κατάσταση όταν σκέφτεσαι και, κυρίως, όταν πρόκειται να ενεργήσεις. Διαφορετικά δεν υπάρχει περίπτωση να μην μετανιώσεις – έστω και λίγο – γι΄ αυτά που θα κάνεις.

Ποτέ εγωιστικά

Αν υποκινηθείς από εγωιστικές τάσεις, μάλλον δεν θα έχεις θετικά αποτελέσματα. Προς στιγμήν μπορεί να φανεί ότι το σύστημα αυτό αποδίδει, αλλά να ξέρεις ότι θα γυρίσει μπούμερανγκ και δεν θα σου αρέσει καθόλου.

Να ρωτάς, αλλά τελικά εσύ να αποφασίζεις

Είναι λογικό σε μια δύσκολη κατάσταση να θέλεις βοήθεια. Μπορείς να ζητήσεις τη γνώμη ανθρώπων που εμπιστεύεσαι και εκτιμάς, αλλά μόνο ως επικουρική, για να έχεις περισσότερα στοιχεία να επεξεργαστείς ώστε να επιτύχεις το καλύτερο αποτέλεσμα. Η τελική απόφαση όμως πρέπει να είναι δική σου – κατόπιν ωρίμου σκέψεως.

* Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες Απορίες, ακολούθησε τη σελίδα μας στο FACEBOOK:

Απορείς;

Δες Κι Αυτά