Πώς θα βράζεις σωστά τα χόρτα;

Τα χόρτα ανήκουν στο βαρύ πυροβολικό της μεσογειακής διατροφής. Τα χρειαζόμαστε για τις φυτικές τους ίνες, που είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία των εντέρων και τον καθαρισμό τους από τις τοξίνες.

Είναι θρεπτικά και μας προσφέρουν στο… πιάτο μεταλλικά στοιχεία (σίδηρο, κάλιο, νάτριο, ασβέστιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο) και βιταμίνες (B, C και προβιταμίνη A), ενώ κάποια ανήκουν στα φαρμακευτικά βότανα. Ίσως μάλιστα σε καμία άλλη χώρα στον κόσμο να μην φυτρώνουν σε τέτοια ποικιλία όπως στην Ελλάδα (πιθανόν λόγω κλίματος). Ξέρουμε όμως πώς πρέπει να τα βράζουμε, ώστε να μη χάνουν μεγάλη ποσότητα από τα θρεπτικά συστατικά τους;

Καθάρισμα και βράσιμο με τον σωστό τρόπο:

Αφού τα καθαρίσεις καλά με άφθονο νερό και λίγο ξίδι, τα ρίχνεις σε κατσαρόλα με νερό που ήδη βράζει σε υψηλή θερμοκρασία, ώστε να απαλλαχτούν από τυχόν επιβλαβείς μικροοργανισμούς.

Σκεπάζεις την κατσαρόλα με το καπάκι της και τα αφήνεις να βράσουν τη λιγότερη δυνατή ώρα και με το λιγότερο δυνατό νερό, προκειμένου να διατηρήσουν τα περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά τους. Ειδικά αν είναι πολύ τρυφερά, προσέχεις να μη βράσουν υπερβολικά και γίνουν γλοιώδη.

Με πολύ νερό μπορείς να βράσεις μόνο τα πικρά χόρτα, αν θέλεις να ξεπικρίσουν, και τα τρυφερά (π.χ. βλίτα, βρούβες) για να διατηρήσουν το ζωηρό χρώμα τους. Αλλά να ξέρεις ότι και στις δύο περιπτώσεις θα υπάρχουν μεγαλύτερες απώλειες θρεπτικών στοιχείων.

Η χύτρα ταχύτητας επίσης ενδείκνυται για τα χόρτα.

Όταν τα χόρτα είναι έτοιμα, καλύτερα να τα στραγγίσεις και να τα φυλάξεις σκεπασμένα σε ένα βαθύ πιάτο. Μην τα αφήνεις μέσα στο νερό, γιατί θα ξεπλυθούν από όλα τα ωφέλιμα συστατικά τους.

* Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες Απορίες, κάνε LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πόσο θαυματουργά είναι τα άγρια χόρτα της Κρήτης;

Τα άγρια, εδώδιμα κρητικά χόρτα έχουν μεγαλύτερη ποσότητα βιταμινών και αντιοξειδωτικών ουσιών σε σχέση με τα περισσότερα, αν όχι όλα, τα...

Πώς φτιάχνεται το αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, η γνωστή μας λαδόκολλα;

Το αντικολλητικό χαρτί ψησίματος ή λαδόκολλα, όπως το ονομάζουμε στην Ελλάδα, χρησιμοποιείται ευρέως σε όλες τις κουζίνες του κόσμου. Διότι πάνω ή μέσα...

Πώς θα πετύχεις το τηγάνισμα των καλαμαριών;

Τα καλαμάρια, για να αποκτήσουν χρυσόξανθο χρώμα και να είναι μαλακά, θέλουν τον τρόπο τους και στην προετοιμασία και στο τηγάνισμά τους...

ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΟ

Πώς θα μετρήσεις ακριβώς μία μερίδα μακαρόνια;

Υπάρχει ένας πανεύκολος τρόπος να μετράς τις μερίδες από τα μακαρόνια που θέλεις να μαγειρέψεις. Έτσι θα έχεις κάθε φορά την ακριβή ποσότητα που χρειάζεσαι...