PoiosTiGiatihttps://poiostigiati.gr
Αναρωτιέσαι; Κάνε κλικ να μάθεις...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

“Να τα εκατοστήσεις” ή “Να τα εκατοστίσεις”; Πώς γράφεται σωστά η γενέθλια ευχή;

Συνήθως στα γενέθλια κάποιου του ευχόμαστε να φτάσει ως τα εκατό χρησιμοποιώντας το ρήμα εκατοστίζω (και όχι εκατοστώ), το οποίο σημαίνει αυξάνω το πλήθος πραγμάτων που έχω ως...

Βασιλικός στη γλάστρα: Πώς θα τον φροντίζεις σωστά;

Είναι αρωματικός, γευστικός, εντομοαπωθητικός, απολυμαντικός και… γαμήλιος. Ο βασιλικός είναι ένα από τα πιο αγαπημένα βότανα παγκοσμίως και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, όπου στολίζει καμαρωτός και φουντωτός μπαλκόνια και...

Πώς θα κρεμάσεις τα κάδρα σωστά για να ομορφύνεις τους τοίχους του σπιτιού σου;

Πολλές φορές δεν αρκεί να διαθέτεις ένα όμορφο στολίδι για τον τοίχο σου (πίνακα ζωγραφικής, φωτογραφία, αφίσα, κάδρο γενικώς). Θα πρέπει να γνωρίζεις...

Πώς θα βράζεις σωστά τα χόρτα;

Τα χόρτα ανήκουν στο βαρύ πυροβολικό της μεσογειακής διατροφής. Τα χρειαζόμαστε για τις φυτικές τους ίνες, που είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία των εντέρων και τον καθαρισμό τους από τις τοξίνες.

Είναι θρεπτικά και μας προσφέρουν στο… πιάτο μεταλλικά στοιχεία (σίδηρο, κάλιο, νάτριο, ασβέστιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο) και βιταμίνες (B, C και προβιταμίνη A), ενώ κάποια ανήκουν στα φαρμακευτικά βότανα. Ίσως μάλιστα σε καμία άλλη χώρα στον κόσμο να μην φυτρώνουν σε τέτοια ποικιλία όπως στην Ελλάδα (πιθανόν λόγω κλίματος). Ξέρουμε όμως πώς πρέπει να τα βράζουμε, ώστε να μη χάνουν μεγάλη ποσότητα από τα θρεπτικά συστατικά τους;

Καθάρισμα και βράσιμο με τον σωστό τρόπο:

Αφού τα καθαρίσεις καλά με άφθονο νερό και λίγο ξίδι, τα ρίχνεις σε κατσαρόλα με νερό που ήδη βράζει σε υψηλή θερμοκρασία, ώστε να απαλλαχτούν από τυχόν επιβλαβείς μικροοργανισμούς.

Σκεπάζεις την κατσαρόλα με το καπάκι της και τα αφήνεις να βράσουν τη λιγότερη δυνατή ώρα και με το λιγότερο δυνατό νερό, προκειμένου να διατηρήσουν τα περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά τους. Ειδικά αν είναι πολύ τρυφερά, προσέχεις να μη βράσουν υπερβολικά και γίνουν γλοιώδη.

Με πολύ νερό μπορείς να βράσεις μόνο τα πικρά χόρτα, αν θέλεις να ξεπικρίσουν, και τα τρυφερά (π.χ. βλίτα, βρούβες) για να διατηρήσουν το ζωηρό χρώμα τους. Αλλά να ξέρεις ότι και στις δύο περιπτώσεις θα υπάρχουν μεγαλύτερες απώλειες θρεπτικών στοιχείων.

Η χύτρα ταχύτητας επίσης ενδείκνυται για τα χόρτα.

Όταν τα χόρτα είναι έτοιμα, καλύτερα να τα στραγγίσεις και να τα φυλάξεις σκεπασμένα σε ένα βαθύ πιάτο. Μην τα αφήνεις μέσα στο νερό, γιατί θα ξεπλυθούν από όλα τα ωφέλιμα συστατικά τους.

ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ