Πώς ένα φωτογραφικό κόλπο θα σε βοηθήσει να τρως λιγότερο;

Οι επαγγελματίες φωτογράφοι που δουλεύουν στη διαφήμιση και την προβολή προϊόντων το ξέρουν καλά: Για να κάνουν μια μικρή μερίδα φαγητού να φαίνεται μεγάλη, χρησιμοποιούν πιάτα που χωράνε μόλις και μετά βίας το φαγητό. Αντίθετα, οι σεφ που θέλουν να παρουσιάσουν μια γευστική δημιουργία τους σαν να είναι μια μικρή, μη παχυντική νοστιμιά, τη σερβίρουν στο κέντρο ενός μεγάλου πιάτου.

Το μυστικό κρύβεται στη δημιουργία της ψευδαίσθησης που θα κοροϊδέψει τον εγκέφαλο. Αν λοιπόν θέλεις να περιορίσεις την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνεις, κάνε το όπως οι φωτογράφοι!

Το μέγεθος είναι σχετικό…

- Διαφήμιση -

Όπως έχει αποδειχτεί από τους νευροεπιστήμονες (αλλά και από την κοινή πείρα), ένα φαγητό σερβιρισμένο σε μικρό πιάτο μπορεί να ξεγελάσει τον εγκέφαλο και να τον κάνει να πιστέψει ότι η… ξεχειλισμένη μερίδα είναι μεγαλύτερη και πιο ικανοποιητική. Η συγκεκριμένη εγκεφαλική εξαπάτηση έχει και όνομα: Ψευδαίσθηση Ebbinghaus (ή αλλιώς Ψευδαίσθηση Σχετικού Μεγέθους), από το επώνυμο του Γερμανού ψυχολόγου Hermann Ebbinghaus (1850-1909), ο οποίος τη διαπίστωσε.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το παραπάνω σχέδιο, το οποίο απεικονίζει δύο πορτοκαλί κύκλους που έχουν ίδιο μέγεθος, αλλά φαίνονται άνισοι μεταξύ τους. Αυτό δείχνει ότι το μέγεθος ενός αντικειμένου αλλάζει στα μάτια μας ανάλογα με το φόντο του.

Το κόλπο στην πράξη

Αν λοιπόν βάζεις το (μειωμένο) φαγητό σου σε μικρό πιάτο, θα έχεις την αίσθηση ότι τρως μια πλήρη μεριδα, ενώ στην ουσία θα καταλώνεις μικρότερη ποσότητα.

Σημείωση: Θύματα αυτής της ψευδαίσθησης πέφτουν κυρίως οι ενήλικοι. Τα παιδιά – κάτω των 10 ετών – είναι δύσκολο να τα ξεγελάσεις, σύμφωνα με τις έρευνες.

- Διαφήμιση -
PoiosTiGiati
PoiosTiGiatihttps://poiostigiati.gr
Αναρωτιέσαι; Κάνε κλικ να μάθεις...
- Διαφήμιση -

Δες Κι Αυτά

Πώς σερβίρεται σωστά το κρασί;

Σε ένα ωραίο γεύμα εξέχουσα θέση έχει και ένα ωραίο κρασί. Πολλοί όμως δεν το σερβίρουν σωστά, με αποτέλεσμα να χάνεται η μαγεία της απολαυστικής οινοποσίας. Για να το κάνεις λοιπόν όπως πρέπει, δες σε ποια...

Ξέρεις πόσο θρεπτικά και υγιεινά είναι τα αμπελόφυλλα;

Τα δυνατά σημεία των αμπελόφυλλων είναι η μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Α, Κ και χαλκού που περιέχουν. Αν προσθέσουμε και...

Πόσο ζουμί από κόκκινα σκαθάρια τρώμε εν αγνοία μας κάθε μέρα;

Τρώμε έντομα χωρίς να το ξέρουμε; Ναι, αφού μας τα σερβίρει αθόρυβα, χρόνια τώρα, η βιομηχανία των τυποποιημένων προϊόντων. Βέβαια ως καταναλωτές ενημερωνόμαστε για τα...

Γιατί χάνεις, αν δεν τρως λαπά;

Νομίζεις ότι ο χυλός από ρύζι (ο γνωστός λαπάς) είναι ένα άνοστο φαγητό μόνο για αρρώστους; Αν τον απέφευγες μέχρι τώρα, καλύτερα να αναθεωρήσεις τις απόψεις σου. Υπάρχει σοβαρός λόγος γι΄ αυτό...

Πόση νικοτίνη περιέχει η μελιτζάνα;

Η μελιτζάνα ανήκει στο γένος Solanum (στρύχνοι), άρα συγγενεύει με την πατάτα και την ντομάτα. Και τα τρία φυτά περιέχουν την τοξική ουσία σολανίνη, η οποία...

Γιατί οι φακές συνδυάζονται ιδανικά με το ρύζι; Δεν είναι μόνο θέμα γεύσης…

Τα όσπρια συνδυασμένα με ρύζι προσφέρουν όχι μόνο νοστιμιά αλλά και μεγάλα διατροφικά οφέλη. Κι αυτό γιατί ο συνδυασμός οσπρίων με δημητριακά...

Πώς θα φας φαγητό που προκαλεί αέρια χωρίς να συμβούν… απρόοπτα;

Όλοι ξέρουμε ότι κάποια τρόφιμα προκαλούν εκπομπές… αέριων ρύπων. Όμως υπάρχουν λύσεις για να διευκολύνεις την πέψη τους και να αποφύγεις...

Πώς χρησιμοποιείται σωστά η υφασμάτινη πετσέτα φαγητού;

Ξέρεις να χρησιμοποιείς σωστά την υφασμάτινη πετσέτα φαγητού; Σε περίπτωση που βρεθείς σε κάποιο επίσημο τραπέζι, ακολούθησε τους κανόνες καλής συμπεριφοράς δείχνοντας ότι μπορείς να στέκεσαι με άνεση...

Τι είναι η απομίμηση σοκολάτας;

Ίσως έχεις παρατηρήσει στη συσκευασία κάποιου σοκολατένιου γλυκού να αναγράφεται στα συστατικά του ο όρος "απομίμηση σοκολάτας" ή "σκεύασμα...

Πώς θα γευτείς την πολύτιμη διατροφικά σαρδέλα με τον καλύτερο τρόπο;

Είναι νόστιμη, υγιεινή και φτηνή. Η σαρδέλα πρωτοστατεί στο καλοκαιρινό τραπέζι και όχι άδικα, αφού είναι ένα ψάρι γευστικότατο, εύκολο στο μαγείρεμα και με μεγάλη διατροφική αξία...

Πότε άλλαξε χρώμα ο ταραμάς και από λευκός έγινε κόκκινος;

Το φυσικό χρώμα του ταραμά είναι το λευκό. Ο κόκκινος ταραμάς εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα ελληνικά μπακάλικα στη δεκαετία του 1950 και οφείλει την εντυπωσιακή...

Πότε τρώμε φρέσκο μπρόκολο;

Θα το βρεις φρέσκο - η εποχή του είναι από τον Οκτώβριο ως τον Ιανουάριο - στις λαϊκές και...

Πόσο ασβέστιο έχει η φέτα;

Οι απόψεις για την ποσότητα ασβεστίου που περιέχει η φέτα ποικίλουν. Άλλοι της αποδίδουν λιγότερο και άλλοι περισσότερο ασβέστιο. Η επικρατέστερη τιμή είναι...

Σε πόσα χρώματα κυκλοφορεί η ντομάτα;

Η ντομάτα δεν καλλιεργείται μόνο σε κόκκινο χρώμα. Για την ακρίβεια, η πολυμορφία του ζουμερού καρπού, που πρωταγωνιστεί στη χωριάτικη σαλάτα μας, δεν έχει...

Πόσο υγιεινά είναι τα ταπεινά στραγάλια;

Θεωρούνται οι πιο παρακατιανοί ξηροί καρποί, αλλά άδικα. Γιατί τα στραγάλια (τα οποία, για την ακρίβεια, δεν είναι ξηροί καρποί αλλά ρεβίθια ψημένα) αποτελούν...

Γιατί να προτιμάς σκόρδο ελληνικό;

Είναι καλύτερο να αποφεύγουμε τα εισαγόμενα, για τα οποία δεν έχουμε καμία ασφαλή πληροφορία σχετικά με το ποια επεξεργασία υφίστανται πριν φτάσουν...

Κατακράτηση υγρών: Πού οφείλεται και πώς θα την καταπολεμήσεις;

Η κατακράτηση υγρών κάνει αργό τον μεταβολισμό και δεν αφήνει τις δίαιτες να πετύχουν γρήγορη μείωση βάρους...

Απορείς;

- Διαφήμιση -

Πρόσφατα

Πώς σερβίρεται σωστά το κρασί;

Σε ένα ωραίο γεύμα εξέχουσα θέση έχει και ένα ωραίο κρασί. Πολλοί όμως δεν το σερβίρουν σωστά, με αποτέλεσμα να χάνεται η μαγεία της απολαυστικής οινοποσίας. Για να το κάνεις λοιπόν όπως πρέπει, δες σε ποια...

Πού πάμε όταν πάμε Ντουγρού;

Πάω ντουγρού για το σπίτι… Δηλαδή; Πάω κατευθείαν στο σπίτι. Η λέξη είναι άμεσο δάνειο από το τουρκικό επίρρημα doğru, που έχει ακριβώς την ίδια έννοια...

Πότε χρησιμοποιούμε το Πάραυτα και πότε το Παρά ταύτα;

Ένα από τα πιο κοινά λάθη που κάνουμε τόσο στον προφορικό όσο και στον γραπτό λόγο είναι που μπερδεύουμε το Πάραυτα με το Παρά ταύτα. Θέλοντας να πούμε παρόλα αυτά...

Θέλεις να λύνεις Απορίες;

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και θα έχεις τις απαντήσεις στο e-mail σου.