Πώς ένα φωτογραφικό κόλπο θα σε βοηθήσει να τρως λιγότερο;

Οι επαγγελματίες φωτογράφοι που δουλεύουν στη διαφήμιση και την προβολή προϊόντων το ξέρουν καλά: Για να κάνουν μια μικρή μερίδα φαγητού να φαίνεται μεγάλη, χρησιμοποιούν πιάτα που χωράνε μόλις και μετά βίας το φαγητό. Αντίθετα, οι σεφ που θέλουν να παρουσιάσουν μια γευστική δημιουργία τους σαν να είναι μια μικρή, μη παχυντική νοστιμιά, τη σερβίρουν στο κέντρο ενός μεγάλου πιάτου.

Το μυστικό κρύβεται στη δημιουργία της ψευδαίσθησης που θα κοροϊδέψει τον εγκέφαλο. Αν λοιπόν θέλεις να περιορίσεις την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνεις, κάνε το όπως οι φωτογράφοι!

Το μέγεθος είναι σχετικό…

Όπως έχει αποδειχτεί από τους νευροεπιστήμονες (αλλά και από την κοινή πείρα), ένα φαγητό σερβιρισμένο σε μικρό πιάτο μπορεί να ξεγελάσει τον εγκέφαλο και να τον κάνει να πιστέψει ότι η… ξεχειλισμένη μερίδα είναι μεγαλύτερη και πιο ικανοποιητική. Η συγκεκριμένη εγκεφαλική εξαπάτηση έχει και όνομα: Ψευδαίσθηση Ebbinghaus (ή αλλιώς Ψευδαίσθηση Σχετικού Μεγέθους), από το επώνυμο του Γερμανού ψυχολόγου Hermann Ebbinghaus (1850-1909), ο οποίος τη διαπίστωσε.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το παραπάνω σχέδιο, το οποίο απεικονίζει δύο πορτοκαλί κύκλους που έχουν ίδιο μέγεθος, αλλά φαίνονται άνισοι μεταξύ τους. Αυτό δείχνει ότι το μέγεθος ενός αντικειμένου αλλάζει στα μάτια μας ανάλογα με το φόντο του.

Το κόλπο στην πράξη

Αν λοιπόν βάζεις το (μειωμένο) φαγητό σου σε μικρό πιάτο, θα έχεις την αίσθηση ότι τρως μια πλήρη μεριδα, ενώ στην ουσία θα καταλώνεις μικρότερη ποσότητα.

Σημείωση: Θύματα αυτής της ψευδαίσθησης πέφτουν κυρίως οι ενήλικοι. Τα παιδιά – κάτω των 10 ετών – είναι δύσκολο να τα ξεγελάσεις, σύμφωνα με τις έρευνες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Γιατί χάνεις, αν δεν τρως λαπά;

Νομίζεις ότι ο χυλός από ρύζι (ο γνωστός λαπάς) είναι ένα άνοστο φαγητό μόνο για αρρώστους; Αν τον απέφευγες μέχρι τώρα, καλύτερα να αναθεωρήσεις τις απόψεις σου. Υπάρχει σοβαρός λόγος γι΄ αυτό...

Πόσο ζουμί από κόκκινα σκαθάρια τρώμε εν αγνοία μας κάθε μέρα;

Τρώμε έντομα χωρίς να το ξέρουμε; Ναι, αφού μας τα σερβίρει αθόρυβα, χρόνια τώρα, η βιομηχανία των τυποποιημένων προϊόντων. Βέβαια ως καταναλωτές ενημερωνόμαστε για τα...

Γιατί οι φακές συνδυάζονται ιδανικά με το ρύζι; Δεν είναι μόνο θέμα γεύσης…

Οι φακές συνδυασμένες με ρύζι προσφέρουν όχι μόνο νοστιμιά αλλά και μεγάλα διατροφικά οφέλη. Κι αυτό γιατί ο συνδυασμός οσπρίων με δημητριακά...

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πότε κυκλοφορεί ολόφρεσκο το πολυβιταμινούχο πράσο;

Ο συγγενής του κρεμμυδιού και του σκόρδου (ναι, όλα ανήκουν στην ίδια οικογένεια) διαθέτει αντικαρκινικές καθώς και...

Τι είναι η απομίμηση σοκολάτας;

Ίσως έχεις παρατηρήσει στη συσκευασία κάποιου σοκολατένιου γλυκού να αναγράφεται στα συστατικά του ο όρος "απομίμηση σοκολάτας" ή "σκεύασμα...

Πόση νικοτίνη περιέχει η μελιτζάνα;

Η μελιτζάνα ανήκει στο γένος Solanum (στρύχνοι), άρα συγγενεύει με την πατάτα και την ντομάτα. Και τα τρία φυτά περιέχουν την τοξική ουσία σολανίνη, η οποία...