Πρησμένα πόδια: Πώς θα αντιμετωπίσεις το πρόβλημα;

Εννέα στους δέκα ανθρώπους σε όλο τον κόσμο (και τουλάχιστον οι μισοί Έλληνες) υποφέρουν από φλεβική ανεπάρκεια των κάτω άκρων. Είναι το αποτέλεσμα της σύγχρονης ζωής, που περιλαμβάνει ένα κοκτέιλ από κακή διατροφή, καθιστική εργασία και έλλειψη κίνησης (συμπεριλαμβανομένης της κληρονομικής προδιάθεσης). Ιδιαίτερα ευάλωτες εμφανίζονται οι γυναίκες, καθώς έχουν να αντιμετωπίσουν πρόσθετους επιβαρυντικούς παράγοντες όπως οι ορμονικές διαταραχές, οι εγκυμοσύνες, η χρόνια λήψη αντισυλληπτικού χαπιού και τα λάθος παπούτσια.

Τι είναι η φλεβική ανεπάρκεια των κάτω άκρων

Πρόκειται για μια συνηθισμένη πάθηση, σχετικά ακίνδυνη αλλά άκρως ενοχλητική για τους πάσχοντες, που οφείλεται σε ανεπαρκή λειτουργία των εσωτερικών φλεβών. Οι φλέβες των κάτω άκρων λειτουργούν ως αγωγοί που μεταφέρουν αίμα από τα πόδια προς την καρδιά. Αυτό επιτυγχάνεται με μια σειρά βαλβίδων που υπάρχουν στο εσωτερικό τους τοίχωμα, οι οποίες ανοίγουν για να επιτρέψουν τη ροή του αίματος προς την καρδιά και κλείνουν για να εμποδίσουν τη ροή προς την αντίθετη κατεύθυνση. Σε ορισμένες καταστάσεις όμως αυτές οι βαλβίδες δεν κλείνουν σωστά, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η κίνηση του αίματος προς τα πίσω. Έτσι το αίμα λιμνάζει στις φλέβες στο κατώτερο τμήμα του μέλους.

Τι να κάνεις για άμεση ανακούφιση

Θα αισθανθείς καλύτερα, αν:

Ξεκουράζεις τα πόδια σε ανάρροπη θέση (πάνω από το επίπεδο της καρδιάς), οποτεδήποτε αυτό είναι δυνατό.

Τα βρέχεις συχνά με κρύο νερό.

Δεν φοράς στενά ρούχα.

Φοράς αναπαυτικά παπούτσια. Αν είσαι γυναίκα, να αποφεύγεις τόσο τα τακούνια όσο και τα ίσια παπούτσια. Καλύτερα είναι τα ανατομικά με μέτριο τακούνι, λένε οι ειδικοί.

Αποφεύγεις την πολύωρη ορθοστασία και την καθιστική ζωή. Αν χρειαστεί να μείνεις καθιστός/ή για μεγάλο χρονικό διάστημα, κάνε συχνά ασκήσεις των ποδιών ή περπάτημα για λίγα λεπτά.

Δεν εκθέτεις τα πόδια στον ήλιο ή σε άλλες πηγές θερμότητας. Η υψηλή θερμοκρασία προκαλεί αγγειοδιαστολή, με αποτέλεσμα να κατεβαίνει περισσότερο αίμα στα πόδια και μετά να δυσκολεύεται η ανοδική του πορεία.

Περπατάς, όποτε μπορείς, στην ακροθαλασσιά με τα πόδια βουτηγμένα μέχρι τους αστραγάλους στη θάλασσα.

Φροντίσεις να μειώσεις τα κιλά σου, αν είσαι υπέρβαρος/η.

Αυτές βέβαια είναι μερικές συμβουλές για άμεση ανακούφιση, αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα. Καλό είναι να απευθυνθείς σε ειδικό γιατρό αγγειολόγο, για να εξετάσεις τον ακριβή λόγο που πρήζονται τα πόδια σου και να λάβεις την κατάλληλη θεραπεία για την περίπτωσή σου.

* Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες Απορίες, ακολούθησε τη σελίδα μας στο FACEBOOK:

Απορείς;

Δες Κι Αυτά