Πρησμένα πόδια: Πώς θα αντιμετωπίσεις το πρόβλημα;

Εννέα στους δέκα ανθρώπους σε όλο τον κόσμο (και τουλάχιστον οι μισοί Έλληνες) υποφέρουν από φλεβική ανεπάρκεια των κάτω άκρων. Είναι το αποτέλεσμα της σύγχρονης ζωής, που περιλαμβάνει ένα κοκτέιλ από κακή διατροφή, καθιστική εργασία και έλλειψη κίνησης (συμπεριλαμβανομένης της κληρονομικής προδιάθεσης). Ιδιαίτερα ευάλωτες εμφανίζονται οι γυναίκες, καθώς έχουν να αντιμετωπίσουν πρόσθετους επιβαρυντικούς παράγοντες όπως οι ορμονικές διαταραχές, οι εγκυμοσύνες, η χρόνια λήψη αντισυλληπτικού χαπιού και τα λάθος παπούτσια.

Τι είναι η φλεβική ανεπάρκεια των κάτω άκρων

Πρόκειται για μια συνηθισμένη πάθηση, σχετικά ακίνδυνη αλλά άκρως ενοχλητική για τους πάσχοντες, που οφείλεται σε ανεπαρκή λειτουργία των εσωτερικών φλεβών. Οι φλέβες των κάτω άκρων λειτουργούν ως αγωγοί που μεταφέρουν αίμα από τα πόδια προς την καρδιά. Αυτό επιτυγχάνεται με μια σειρά βαλβίδων που υπάρχουν στο εσωτερικό τους τοίχωμα, οι οποίες ανοίγουν για να επιτρέψουν τη ροή του αίματος προς την καρδιά και κλείνουν για να εμποδίσουν τη ροή προς την αντίθετη κατεύθυνση. Σε ορισμένες καταστάσεις όμως αυτές οι βαλβίδες δεν κλείνουν σωστά, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η κίνηση του αίματος προς τα πίσω. Έτσι το αίμα λιμνάζει στις φλέβες στο κατώτερο τμήμα του μέλους.

Τι να κάνεις για άμεση ανακούφιση

Θα αισθανθείς καλύτερα, αν:

Ξεκουράζεις τα πόδια σε ανάρροπη θέση (πάνω από το επίπεδο της καρδιάς), οποτεδήποτε αυτό είναι δυνατό.

Τα βρέχεις συχνά με κρύο νερό.

Δεν φοράς στενά ρούχα.

Φοράς αναπαυτικά παπούτσια. Αν είσαι γυναίκα, να αποφεύγεις τόσο τα τακούνια όσο και τα ίσια παπούτσια. Καλύτερα είναι τα ανατομικά με μέτριο τακούνι, λένε οι ειδικοί.

Αποφεύγεις την πολύωρη ορθοστασία και την καθιστική ζωή. Αν χρειαστεί να μείνεις καθιστός/ή για μεγάλο χρονικό διάστημα, κάνε συχνά ασκήσεις των ποδιών ή περπάτημα για λίγα λεπτά.

Δεν εκθέτεις τα πόδια στον ήλιο ή σε άλλες πηγές θερμότητας. Η υψηλή θερμοκρασία προκαλεί αγγειοδιαστολή, με αποτέλεσμα να κατεβαίνει περισσότερο αίμα στα πόδια και μετά να δυσκολεύεται η ανοδική του πορεία.

Περπατάς, όποτε μπορείς, στην ακροθαλασσιά με τα πόδια βουτηγμένα μέχρι τους αστραγάλους στη θάλασσα.

Φροντίσεις να μειώσεις τα κιλά σου, αν είσαι υπέρβαρος/η.

Αυτές βέβαια είναι μερικές συμβουλές για άμεση ανακούφιση, αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα. Καλό είναι να απευθυνθείς σε ειδικό γιατρό αγγειολόγο, για να εξετάσεις τον ακριβή λόγο που πρήζονται τα πόδια σου και να λάβεις την κατάλληλη θεραπεία για την περίπτωσή σου.

ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΑ

Γιατί η παροιμία λέει “Έχε τα πόδια σου ζεστά, την κεφαλή σου κρύα”; Ισχύει;

"Έχε τα πόδια σου ζεστά, την κεφαλή σου κρύα και την κοιλιά σου αλαφρή (ή τον στόμαχόν σου ελαφρύ), γιατρού δεν έχεις χρεία", λέει η γνωστή ελληνική παροιμία. Είναι σοφή; Υπάρχει επιστημονική...

Πώς θα ζεστάνεις τα κρύα πόδια σου στη στιγμή;

Τα κρύα πόδια (χαρακτηριστικό κυρίως των γυναικών), μπορούν να ζεσταθούν ανά πάσα στιγμή με μια απλή άσκηση...

Πότε τα πέλματά μας παίρνουν… φωτιά;

Τι είναι αυτό που κάποιες φορές βάζει… φωτιά στα πέλματά μας και τα νιώθουμε...

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αισθάνεσαι τα πόδια σου “βαριά”; Δες πώς θα τα… ελαφρύνεις

Το αίσθημα βάρους στα πόδια ενδέχεται να συνοδεύεται από αίσθημα δυσφορίας και κούρασης, κράμπες, τοπικό πόνο, ορατές φλέβες, πρήξιμο, διαταραχή στο χρώμα...

Γιατί είναι καλό να περπατάμε ξυπόλητοι στην άμμο;

Το καλοκαίρι έχεις μια μοναδική ευκαιρία να ανακουφιστείς από διάφορους πόνους: Το περπάτημα στην άμμο. Φαίνεται - και είναι - κάτι τόσο απλό, ωστόσο έχεις...

Πώς θα απαλλαχτείς από τους μύκητες των ποδιών με φυσικό τρόπο;

Η συνταγή είναι απλή, αλλά θέλει επιμονή και επανάληψη...

Πότε οι σαγιονάρες κάνουν τα πόδια να υποφέρουν;

Οι σαγιονάρες, οι οποίες δεν στηρίζουν καλά την καμάρα - και κατ΄ επέκταση όλο το πόδι, δεν είναι και τόσο ασφαλείς επιλογές, ειδικά για...