Πού τοποθετήθηκε το πρώτο μηχάνημα ΑΤΜ;

Η Αυτόματη Ταμειολογιστική Μηχανή (Automated Teller Machine), γνωστή με το αρκτικόλεξο ΑΤΜ, είναι μία ηλεκτρομηχανική συσκευή που διευκολύνει τις τραπεζικές συναλλαγές. Επιτρέπει στους εξουσιοδοτημένους χρήστες – με τη χρήση ειδικών πλαστικών καρτών – να λαμβάνουν μετρητά από τον λογαριασμό τους και να έχουν πρόσβαση σε άλλες υπηρεσίες, όπως μεταφορά κεφαλαίων, αποδοχή καταθέσεων κ.ά.

Σήμερα, σε όλο τον κόσμο, είναι εγκατεστημένα περισσότερα από 3 εκατομμύρια ΑΤΜ, σύμφωνα με την ΑΤΜΙΑ που εκπροσωπεί τους κατασκευαστές ΑΤΜ.

Ο άνθρωπος που ανακάλυψε το ΑΤΜ είναι ο Σκοτσέζος οικονομολόγος Τζον Σέφερντ – Μπάρον (1925-2010). Δουλεύοντας στην τυπογραφική εταιρεία “De La Rue” τη δεκαετία του ‘60 του κατέβηκε η ιδέα να κατασκευάσει ένα μηχάνημα αυτόματης ανάληψης χρημάτων. Η έμπνευση του ήρθε στο μπάνιο του σπιτιού του.

“Σκέφτηκα ότι πρέπει να υπάρχει τρόπος να μπορώ να κάνω ανάληψη χρημάτων οπουδήποτε κι αν βρίσκομαι. Είχα την ιδέα του αυτόματου πωλητή σοκολάτας, με τη μόνη διαφορά ότι θα άλλαζα τη σοκολάτα με μετρητά”, είπε σε μία συνέντευξή του.

Η πρώτη τράπεζα που πείστηκε για την εφεύρεση του Σέφερντ – Μπάρον ήταν η Barclays, η οποία τοποθέτησε ένα μηχάνημα στο υποκατάστημά της στο Ένφιλντ του βόρειου Λονδίνου στις 27 Ιουνίου 1967.

Βέβαια, οι πλαστικές κάρτες δεν είχαν εφευρεθεί ακόμα και το ΑΤΜ χρησιμοποιούσε ειδικές επιταγές εμποτισμένες με άνθρακα 14, μία ουσία με ήπια ραδιενεργή ακτινοβολία. Το μηχάνημα την ανίχνευε και στη συνέχεια την ταίριαζε μ΄ έναν αριθμό ασφαλείας.

Ένα παράπλευρο προϊόν της εφεύρεσης ήταν ο κωδικός ασφαλείας, το γνωστό μας PIN. Αρχικά ο Σέφερντ – Μπάρον ήθελε το ΡΙΝ να αποτελείται από έξι ψηφία, αλλά η σύζυγός του Καρολάιν τον συμβούλεψε να μην ξεπερνά τα τέσσερα ψηφία, γιατί αλλιώς η ίδια δεν θα μπορούσε να θυμάται τον κωδικό.

Στην Ελλάδα τα πρώτα ΑΤΜ τοποθετήθηκαν τη δεκαετία του 1980 (Alpha Bank το 1983, Citibank το 1985), αλλά η χρήση τους άρχισε να εξαπλώνεται την τελευταία δεκαετία του 20ου αιώνα.

Πληροφορίες από: sansimera.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πότε κυκλοφόρησαν τα πρώτα κινητά τηλέφωνα στην Ελλάδα;

Τους πρώτους μήνες τα κινητά τηλέφωνα λειτουργούσαν μόνο στην Αττική και τα νησιά του Σαρωνικού, ενώ το κόστος ήταν απαγορευτικό για τους πολλούς. Οι τιμές...

Πού διαφέρει η ανακάλυψη από την εφεύρεση;

Η ανακάλυψη και η εφεύρεση δεν είναι το ίδιο πράγμα. Δες τη διαφορά τους, για να μην σε πιάσουν αδιάβαστο/η...

Πώς λέγεται το USB στα ελληνικά;

Το USB (αρχικά του Universal Serial Bus) είναι ένα σύστημα διαύλου, το οποίο χρησιμοποιείται για την επικοινωνία ενός υπολογιστή - και όχι μόνο -...

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πότε γύρισε για πρώτη φορά η ρόδα του λούνα πάρκ;

Η πρώτη ρόδα του λούνα παρκ κατασκευάστηκε το 1893 από τον Αμερικανό μηχανικό...

@: Γιατί στην Ελλάδα το βαφτίσαμε παπάκι; Και πώς το λένε άλλοι λαοί;

Οι φήμες λένε (και φαίνεται να ευσταθούν) ότι οι παλιοί προγραμματιστές, όταν χρειάστηκε να του δώσουν ένα όνομα ώστε να μπορούν να συνεννοούνται μεταξύ τους...

Πώς θα καταλάβεις ότι το κομπιούτερ σου κόλλησε ιό;

Διάφορα κακόβουλα προγράμματα μπορούν να εισβάλουν στον υπολογιστή σου και να προκαλέσουν προβλήματα δυσλειτουργίας, με στόχο την παρακολούθηση των κινήσεών σου ή και την σταδιακή...

Πώς θα προστατευτείς από κακόβουλα λογισμικά;

Το κακόβουλο λογισμικό είναι ένα "εργαλείο" κλοπής δεδομένων, έτοιμο να εισβάλει στο προσωπικό σου απόρρητο. Από τη στιγμή που θα "εγκατασταθεί" στον υπολογιστή σου μπορεί, χωρίς τη συναίνεσή σου, να διαβάσει...