Πότε θα αρχίσεις να κυλάς;

Μια Απορία την ημέρα... την άγνοια κάνει πέρα

Άδειασε το μυαλό σου, γίνε χωρίς μορφή, χωρίς σχήμα, σαν το νερό. Εάν βάλεις νερό σε μία κούπα, εκείνο γίνεται η κούπα. Εάν βάλεις νερό σ’ ένα μπουκάλι, γίνεται το μπουκάλι. Εάν το βάλεις στην τσαγιέρα, γίνεται η τσαγιέρα. Τώρα το νερό μπορεί να κυλήσει ή να συγκρουστεί. Να είσαι νερό, φίλε μου.” –  Μπρους Λι

Ποιες εφαρμογές έχει το απόφθεγμα του Μπρους Λι στην καθημερινότητά μας; Ας δούμε τι προτείνει η Συμβουλευτική ψυχολόγος – NLP Practitioner Μαρία Μεραμβελιωτάκη-Simon.

“Το νερό προσαρμόζει τη μορφή του ανάλογα με το δοχείο που το περιέχει. Το απόφθεγμα μας προτείνει να αδειάσουμε το μυαλό μας και να γίνουμε άμορφοι και ασχημάτιστοι.

Άδειασε την κούπα των “πρέπει”

Κάποιες φορές οι ήδη σχηματισμένες αντιλήψεις μας, οι γνώσεις, οι σκέψεις και οι προκαταλήψεις μας μας εμποδίζουν να “κυλήσουμε”. Αντίθετα, αντιστεκόμαστε στη ροή των πραγμάτων ή, καλύτερα, ο νους μας αντιστέκεται. Νιώθουμε ένα δύσκολο συναίσθημα και λέμε “γιατί να νιώθω έτσι, θέλω να νιώσω διαφορετικά”. Ή ζούμε μια κατάσταση που δεν μας ικανοποιεί και λέμε “δεν αντέχω άλλο”.

Ίσως αν αποδεχόμασταν αυτό που μας συμβαίνει, αν πετάγαμε από το μυαλό μας τις προκαταλήψεις για το πώς θα έπρεπε να είναι τα πράγματα, εάν αδειάζαμε την κούπα των “πρέπει” μας και ήμασταν έτοιμοι να αμφισβητήσουμε για λίγο όσα ξέρουμε, τότε ίσως η κούπα μας να γέμιζε με κάτι καινούργιο.

Η δύναμη του νερού είναι διπλή: κυλάει και συγκρούεται. Κυλάω σημαίνει δεν αντιστέκομαι, αλλά αφήνομαι και αποδέχομαι. Συγκρούομαι σημαίνει ότι έχω τη δύναμη να αντιμετωπίσω, να κατακτήσω, να νικήσω”.

Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες Απορίες και να μάθεις Αλήθειες, κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Απορίας ΆξιοΣΧΕΤΙΚΑ
Τα Προτείνουμε