Ένα φρούτο “γέννησε” – άθελά του – τους συκοφάντες. Ο λόγος για το σύκο, το οποίο είχε τόση γλύκα και τέτοια υψηλή θρεπτική αξία, που οι αρχαίοι Αθηναίοι το ήθελαν όλο δικό τους και τιμωρούσαν όποιον τολμούσε να το βγάλει εκτός των τειχών.
Οι καταδότες των… συκοκλεφτών
Λέγεται ότι οι Αθηναίοι είχαν συγκροτήσει ένα ειδικό σώμα για να ελέγχει τις κλεψιές και το παράνομο εμπόριο κάνοντας τις απαραίτητες καταγγελίες, το οποίο απάρτιζαν οι συκοφάντες. Η ζήτηση όμως του συγκεκριμένου φρούτου ήταν τόσο μεγάλη που οδήγησε τελικά στη νομιμοποίηση του εμπορίου του και στην κατάργηση του σώματος των… καταδοτών. Έτσι και η κοινωνία ησύχασε και το κρατικό ταμείο γέμισε χρήματα. Και όπως τότε το εμπόριο του σύκου απέφερε σημαντικά έσοδα στο κράτος, έτσι και σήμερα αποτελεί σημαντική πηγή εισοδήματος για τους αγρότες που το καλλιεργούν.
* Πάντως, οι συκοφάντες δεν εξαφανίστηκαν, αλλά… μεταλλάχτηκαν σε ανθρώπους που ζουν ανάμεσά μας και εξαπολύουν ψευδείς κατηγορίες / δυσφημούν άλλους ανθρώπους.
Αντί για ψωμί, σύκο
Το σύκο αποτελεί εδώ και τουλάχιστον 3.000 χρόνια βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής. Μάλιστα, για τους αρχαίους πολιτισμούς αποτελούσε είδος πρώτης ανάγκης, το οποίο κάποιες φορές αντικαθιστούσε ακόμα και το ψωμί. Επίσης συγκαταλέγονταν στις κύριες τροφές των αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Και αυτό γιατί είναι πλούσιο σε θρεπτικά και διατροφικά στοιχεία, τα οποία συμβάλλουν στην ενδυνάμωση του οργανισμού και, κατ΄ επέκταση, στην καλύτερη υγεία: Περιέχει βιταμίνες Α, C και Ε αλλά και της ομάδας Β (Β1, Β2, Β6).
* Τα 100 γρ. σύκα περιέχουν 80 θερμίδες και προσφέρουν 2 γρ. πρωτεΐνες και 1 γρ. φυτικές ίνες, ενώ στην ίδια ποσότητα το ποσοστό σε σάκχαρα ανέρχεται στο 19%. Εξάλλου, η υψηλή περιεκτικότητά τους σε αμινοξέα λέγεται ότι αυξάνει τη λίμπιντο και βελτιώνει τη σεξουαλική αντοχή. Άλλωστε στην αρχαιότητα το σύκο συμβόλιζε τη γονιμότητα, όπως επίσης και την ευημερία, τη γνώση και την ενότητα.
Το ίδιο θρεπτικό και το αποξηραμένο
Η εποχικότητα του καρπού (Αύγουστος ως και αρχές Σεπτεμβρίου) και η αδυναμία διατήρησής του για μεγάλο χρονικό διάστημα οδήγησε στην αναζήτηση τρόπων και μεθόδων για την κατανάλωσή του σε όλες τις εποχές του έτους. Έτσι προέκυψε το αποξηραμένο σύκο, το οποίο έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, διατηρώντας παράλληλα μεγάλο μέρος της διατροφικής του αξίας.