Υπάρχει καλύτερο… τραπεζομάντιλο από τον χυμό του δυόσμου; Όχι, κατά τους αρχαίους Έλληνες.
Όπως λέγεται, όταν έστρωναν τραπέζι, πρώτα το αρωμάτιζαν τρίβοντας επάνω στην επιφάνειά του φυλλαράκια δυόσμου και μετά κάθονταν να γευματίσουν.
Προφανώς το έκαναν για να τους ανοίξει η όρεξη, καθώς ο δυόσμος διεγείρει το πεπτικό σύστημα. Επίσης για να ηρεμήσουν το πνεύμα και να δημιουργηθεί κλίμα ευφορίας από το γλυκό του άρωμα του φυτού.
Ίσως όμως είχαν έναν ακόμα σοβαρό λόγο: Γιατί ήθελαν να κρατήσουν μακριά απρόσκλητους επισκέπτες, όπως μυρμήγκια, σαρανταποδαρούσες, κουνούπια και ποντίκια, που έχουν απέχθεια στον δυόσμο.