Πόσο… νικηφόρο είναι το κόκκινο χρώμα;

Οι επιστήμονες συνεχώς διερευνούν τον καταλυτικό ρόλο που παίζει το χρώμα στις σωματικές και πνευματικές μας επιδόσεις. Κάποιοι μάλιστα ασχολήθηκαν συγκεκριμένα με την επίδραση του κόκκινου χρώματος στη μυϊκή δύναμη επιβεβαιώνοντας ότι ενισχύει τη ζωτική ενέργεια. Πράγματι το κόκκινο ωθεί την ισχύ και την ταχύτητα των μυών, άρα είναι χρήσιμο στην άθληση και σε δραστηριότητες που απαιτούν έκρηξη ενέργειας.

Το σώμα προετοιμάζεται για επίθεση

Ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Rochester και της Ουτρέχτης εξηγούν ότι το κόκκινο χρώμα ενισχύει – έστω και στιγμιαία – τη μυϊκή λειτουργία, επειδή ο οργανισμός το εκλαμβάνει ως σήμα κινδύνου (όπως η φωτιά ή τα κόκκινα φανάρια της κυκλοφορίας). Στη θέα του το σώμα αντιδρά και προετοιμάζεται να δεχτεί επίθεση. Πάντως, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι οι κόκκινες αποχρώσεις επηρεάζουν τη φυσική τους απόδοση και την ταχύτητα των αντιδράσεών τους, τονίζουν οι ειδικοί.

Ακατάλληλο για το πνεύμα, νικηφόρο για το σώμα

Όμως, ενώ το μυϊκό σύστημα λειτουργεί στο φόρτε του με το κόκκινο, το μυαλό αντίστοιχα δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί στη θέα του, όταν πρόκειται να επιτελέσουμε κάποιο πνευματικό έργο. Όπως υπογραμμίζουν οι ερευνητές, το κόκκινο χρώμα προκαλεί ανησυχία και αποσπά την προσοχή με αποτέλεσμα να μειώνεται η πνευματική απόδοση.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι οι σπουδαστές, οι οποίοι κοιτούν κόκκινο χρώμα πριν από τις εξετάσεις, έχουν χειρότερα αποτελέσματα στα γραπτά τους. Εξάλλου το κόκκινο για έναν μαθητή συνδέεται με την αποτυχία (τα λάθη στα γραπτά σημειώνονται με κόκκινο μελάνι).

Για τους ίδιους ψυχολογικούς λόγους οι αθλητές που αγωνίζονται εναντίον αντιπάλου που φορά κόκκινο είναι πιθανότερο να χάσουν. Έτσι ενισχύεται η άποψη ότι οι νικητές φορούν κόκκινα.

Ανεβάζει την αυτοπεποίθηση

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, όποιος φοράει κόκκινα νιώθει την αυτοπεποίθησή του να μεγαλώνει, καθώς δεσπόζει με την παρουσία του και ξεχωρίζει μέσα στο πλήθος, ενώ αυξάνονται τα κίνητρά του για επιδίωξη της επιτυχίας. Είναι δε τεκμηριωμένο ότι το ερωτικό ραντάρ αντρών και γυναικών ενεργοποιείται ασυναίσθητα, όταν το χρώμα αυτό φοριέται από το αντίθετο φύλο.

ΑΠΟΡΕΙΣ;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ