Πόσο νεανική είναι η επιδερμίδα σου; Κάνε το τέστ

Υπάρχει μια απλή κίνηση που μπορείς να κάνεις ανά πάσα στιγμή για να διαπιστώσεις σε ποια κατάσταση (ηλιακά) βρίσκεται η επιδερμίδα σου:

Τσίμπησε το δέρμα στο επάνω μέρος της παλάμης σου και άφησέ το απότομα. Αν επανέλθει αμέσως στην αρχική του κατάσταση, τότε διαθέτει την απαραίτητη ελαστικότητα και είναι νεανικό. Αν αργήσει να επανέλθει, τότε έχει αρχίσει να χάνει την ελαστικότητά του και να γερνάει.

Το μεγαλύτερο όργανο στο σώμα μας

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο στο σώμα μας και επιτελεί θαυμαστό έργο: Μας προφυλάσσει από τις βλαπτικές ακτινοβολίες (με τη μελανίνη), δροσίζει το σώμα (με τον ιδρώτα), μας προστατεύει από εξωτερικούς εισβολείς (με αμυντικά κύτταρα). Επίσης, με τους αισθητήρες του ενημερώνει τον εγκέφαλο για ό,τι συμβαίνει στο περιβάλλον.

Γιατί γερνάει το δέρμα;

Το ακόμα πιο θαυμαστό είναι ότι κάθε περίπου 15 μέρες τα κύτταρα της επιδερμίδας ανανεώνονται. Έτσι το δέρμα προστατεύεται από επιβαρυντικούς παράγοντες όπως είναι ο ήλιος, η ρύπανση της ατμόσφαιρας, διάφορες χημικές ουσίες, το κάπνισμα και η κακή διατροφή.

Τότε, θα αναρωτηθείς πολύ σωστά, γιατί με τα χρόνια γερνάει;

Με την πάροδο του χρόνου, η παραγωγή της ελαστίνης και του κολλαγόνου – που αποτελούν τα δύο δομικά συστατικά του δέρματος – μειώνεται, με αποτέλεσμα η διαδικασία ανάπλασής του να επιβραδύνεται.

Πώς θα διατηρήσεις την ελαστικότητά του

Για να διατηρήσεις το δέρμα σου νεανικό, φρόντισε να τρως άφθονα φρέσκα φρούτα, λαχανικά και παρθένο ελαιόλαδο, να πίνεις φρέσκους χυμούς και να αποφεύγεις καταχρήσεις (τσιγάρο, αλκοόλ κλπ.).

* Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες Απορίες και να μάθεις Αλήθειες, κάνε LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ

NEWSLETTER

Λύσε τις Απορίες σου λαμβάνοντας τις απαντήσεις στο email σου.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΙΣ

Πόσα (και ποια) νησιά είναι οι Κυκλάδες;

Μπορεί να κάνεις συχνά τις διακοπές σου στις Κυκλάδες, αλλά έχεις ποτέ αναρωτηθεί πόσα και ποια νησιά τις απαρτίζουν; Πριν από τις καλοκαιρινές...

Πώς επηρεάζεται η διατροφική μας συμπεριφορά, όταν τρώμε παρέα με άλλους;

Η διατροφική μας στάση γύρω από ένα τραπέζι είναι πολυδιάστατη και επηρεάζεται κυρίως από κοινωνικούς και ψυχολογικούς παράγοντες. Τα διατροφικά μας "πιστεύω" μάλλον παραμερίζονται...

Πόσο… δηλητηριώδες είναι το αλουμίνιο;

Το πίνουμε, το τρώμε, το βάζουμε επάνω στο δέρμα μας, το περνάμε απευθείας στην κυκλοφορία του αίματός μας και, σε κάποιες περιπτώσεις...