Πόσο δυνατό κάνει το παιδί της μια στοργική μητέρα;

Όλοι εμείς οι Μεσογειακοί το ξέραμε. Δεν χρειαζόμασταν επιβεβαίωση. Το να κανακεύει η μητέρα το παιδί της, δείχνοντας τη στοργή της με χάδια και φιλιά, δίνει στο παιδί συναισθηματική πληρότητα. Σχετικές επιστημονικές έρευνες ήρθαν επιπλέον να μας αποδείξουν ότι η ζεστή μητρική αγκαλιά είναι το κλειδί για να εξελιχθεί το παιδί σε προσωπικότητα ικανή να αντεπεξέρχεται στην πίεση και το άγχος της ζωής, όταν ενηλικιωθεί.

Η στοργή δίνει φτερά

Η προσαρμοστικότητα και η ικανότητα διαχείρισης των εντάσεων είναι αρετές που μπορεί να εμφυσήσει η μητέρα στο παιδί της απλώς και μόνο ανοίγοντας συχνά την αγκαλιά της. Αυτό αναφέρουν οι ερευνητές καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι τα υψηλά επίπεδα μητρικής τρυφερότητας δεν κάνουν απλώς το νεαρό πλάσμα να νιώθει ευτυχισμένο. Το σημαντικότερο είναι ότι το βοηθούν να χτίσει μια προσωπικότητα κοινωνική, να είναι ικανό να διαχειρίζεται καταστάσεις και να βγαίνει πάντα ασπροπρόσωπο σε ό,τι αναλαμβάνει.

Το παραχάιδεμα βλάπτει

Όμως, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, και εδώ ισχύει το “μέτρον άριστον”. Είναι πολύ σημαντικό να ξέρει η μητέρα πού να σταματήσει: το παραχάιδεμα μπορεί να προκαλέσει ενόχληση στο παιδί αντί για αίσθηση ασφάλειας, όσο αυτό μεγαλώνει.

Το μυστικό για κάθε μητέρα είναι να ανταποκρίνεται με θέρμη και απόλυτη κατανόηση στις ανάγκες του παιδιού της. Να βρίσκεται πάντα σε συγχρονισμό μαζί του και να αναπροσαρμόζει διαρκώς τις δόσεις τρυφερότητας που του δίνει.

ΑΠΟΡΕΙΣ;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ