Πόσες καθημερινές στιγμές γέλιου χάνουμε, καθώς μεγαλώνουμε;

Πόσες φορές την ημέρα γελάμε; “Λένε ότι ο μέσος ενήλικος γελάει 20 φορές την ημέρα και το μέσο μικρό παιδί 300! Φαίνεται πως η διαδικασία της ενηλικίωσης μάς στερεί από 280 στιγμές γέλιου. Όμως, όσο περισσότερο γελάμε, τόσο περισσότερα πράγματα κερδίζουμε”, λέει η Συμβουλευτική ψυχολόγος – NLP Practitioner Μαρία Μεραμβελιωτάκη-Simon.

“Αν λοιπόν παρατηρήσεις ότι παρασοβάρεψες, θυμήσου ότι:

Όταν γελάς, το σώμα σου χαλαρώνει. Συγκεκριμένα το από καρδιάς, έντονο γέλιο χαλαρώνει τους μυς του σώματος και βοηθά την κυκλοφορία του αίματος, με αποτέλεσμα να μας ανακουφίζει από εντάσεις.

Το γέλιο αυξάνει την εισπνοή οξυγόνου, διεγείρει την καρδιά, τους πνεύμονες και τους μυς. Επίσης προκαλεί την έκκριση ενδορφινών, ουσιών που έχουν αναλγητικές ιδιότητες και δημιουργούν ευφορία.

Μακροπρόθεσμα το γέλιο δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα μειώνοντας τις ορμόνες που σχετίζονται με το στρες και αυξάνοντας τα αντισώματα που όλοι χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίζουμε μολύνσεις και αρρώστιες.

Με το γέλιο τα δυσάρεστα συναισθήματα ανακουφίζονται. Δεν είναι δυνατόν να νιώθεις θλίψη, άγχος ή θυμό, όταν γελάς. Άρα το γέλιο είναι ένα μοναδικό φάρμακο, που βελτιώνει τη διάθεση, απαλύνει το άγχος και προσθέτει ζωτικότητα και ενθουσιασμό στη ζωή σου.

Το γέλιο σε αλλάζει με θετικό τρόπο. Όταν γελάμε, νιώθουμε μεγαλύτερη αισιοδοξία, είμαστε πιο φιλικοί, πιο λαμπεροί και σίγουρα πιο ελκυστικοί. Μάλιστα υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι στους άνδρες αρέσουν οι γυναίκες, οι οποίες (χαμο)γελούν από καρδιάς.

Όταν μοιράζεσαι στιγμές γέλιου με τους ανθρώπους του περιβάλλοντός σου, ενδυναμώνεις τον δεσμό μεταξύ σας. Φυσικά το να μοιράζεσαι οποιαδήποτε συναισθήματά σου με τους αγαπημένους σου ανθρώπους σας φέρνει πιο κοντά, όμως το να μοιράζεσαι στιγμές γέλιου και χιούμορ όχι μόνο χαρίζει χαρά, ζωτικότητα και αντοχή στη σχέση σου, αλλά είναι κι ένας τρόπος για να γιατρέψεις πληγές και διαφωνίες.

Γι΄ αυτό άφησε τον εαυτό σου ελεύθερο να γελάσει με την ψυχή του, όσο και όπως θέλει.

Ξέχασε τους περιορισμούς που άθελά σου μπορεί να βάζεις στον εαυτό σου, οι οποίοι σε αποτρέπουν από το να δεις τη φωτεινή, αστεία πλευρά των πραγμάτων.

Ξέχασε τους περιορισμούς που μπορεί να σε αποτρέπουν από το να εκφραστείς γελώντας.

Θυμήσου το παιδί μέσα σου, που είναι γεμάτο ενθουσιασμό, περιέργεια κι ενεργητικότητα.

Θυμήσου πως κι εσύ, όπως όλοι μας, έχεις δικαίωμα στην παιχνιδιάρικη διάθεση, την ανοησία, το αστείο.

Όσο πιο πολύ γέλιο βάζεις στη ζωή σου, τόσο η αμυντικότητα, οι κρίσεις και οι αμφιβολίες θα υποχωρούν.

Χαμογέλασε και θυμήσου ότι τα θετικά κύματα είναι μεταδοτικά.

Τέλος, όταν ακούς γέλιο, τρέξε πάντα προς την κατεύθυνσή του! Ίσως είναι μια ευκαιρία και για σένα να γελάσεις, να γνωρίσεις ανθρώπους καλύτερα, να μοιραστείς συναισθήματα”.

* Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες Απορίες και να μάθεις Αλήθειες, κάνε LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ

NEWSLETTER

Λύσε τις Απορίες σου λαμβάνοντας τις απαντήσεις στο email σου.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΙΣ

Πόσα (και ποια) νησιά είναι οι Κυκλάδες;

Μπορεί να κάνεις συχνά τις διακοπές σου στις Κυκλάδες, αλλά έχεις ποτέ αναρωτηθεί πόσα και ποια νησιά τις απαρτίζουν; Πριν από τις καλοκαιρινές...

Πώς επηρεάζεται η διατροφική μας συμπεριφορά, όταν τρώμε παρέα με άλλους;

Η διατροφική μας στάση γύρω από ένα τραπέζι είναι πολυδιάστατη και επηρεάζεται κυρίως από κοινωνικούς και ψυχολογικούς παράγοντες. Τα διατροφικά μας "πιστεύω" μάλλον παραμερίζονται...

Πόσο… δηλητηριώδες είναι το αλουμίνιο;

Το πίνουμε, το τρώμε, το βάζουμε επάνω στο δέρμα μας, το περνάμε απευθείας στην κυκλοφορία του αίματός μας και, σε κάποιες περιπτώσεις...