Ποια ποτά ταιριάζουν με ποια φαγητά και γλυκά;

Λευκό ή κόκκινο κρασί με το ψάρι; Η μπίρα ταιριάζει με τα ψητά; Τι συνοδεύει το βερμούτ;

Αν έχεις απορίες σχετικά με το ποια ποτά συνοδεύουν ποια φαγητά και γλυκά, μπορείς να εντρυφήσεις στις απλές συμβουλές που ακολουθούν:

- Διαφήμιση -

Με τα ορεκτικά: Μπορείς να σερβίρεις βερμούτ (ναι, επανήλθε δριμύτερο), ούζο, μπίρα ή κρασί ροζέ. Το βερμούτ σερβίρεται παγωμένο, σκέτο ή με σόδα, το ούζο με κρύο νερό ή παγάκια και η μπίρα δροσερή (όχι παγωμένη).

Με το πρόχειρο κέρασμα (πατατάκια, αλμυρά μπισκότα, τυρόψωμο, αλμυρό κέικ, ελιές, τηγανητά λαχανικά, αποξηραμένα φρούτα): Κρασί αρωματικό αφρώδες, λευκό ημίγλυκο ή ροζέ.

Με τα ψάρια, την ψαρόσουπα ή τα θαλασσινά με λευκή σάλτσα: Κρασί λευκό.

Με τα κρεμώδη τυριά, τα πικάντικα τυριά και την παρμεζάνα: Κρασί κόκκινο.

Με τα λευκά, τα γλυκά και τα μαλακά, κίτρινα αγελαδινά τυριά: Κρασί λευκό.

Με όλα τα ψητά: Κρασί κόκκινο.

Με τις πίτες και τα πλούσια πιάτα, όπως ο μουσακάς: Κρασί κόκκινο.

Με τις σούπες ξερών λαχανικών (κρεμμυδόσουπα): Κρασί κόκκινο.

Με το ριζότο με λαχανικά (ή/και θαλασσινά): Κρασί λευκό.

Με τις σαλάτες (λαχανικών, πατατοσαλάτες με μαγιονέζα κλπ.): Λευκό ή κόκκινο κρασί, ανάλογα με την προτίμηση, αρκεί στη σαλάτα να έχει μπει λεμόνι αντί για ξίδι. Η ντομάτα είναι η πιο δύσκολη να συνδυαστεί με το κρασί. Επειδή στην ουσία είναι ένα όξινο φρούτο και όχι λαχανικό, ταιριάζει καλύτερα με κρασί ροζέ.

Με τα επιδόρπια: Μαυροδάφνη, μοσχάτο και γενικά όλα τα γλυκά κρασιά (λευκά ή κόκκινα, ανάλογα με το χρώμα του επιδορπίου). Τα σοκολατένια επιδόρπια συνδυάζονται με κόκκινο γλυκό κρασί – όχι με σαμπάνια, γιατί αλλοιώνει τη γεύση τους, ενώ οι τηγανίτες και οι γλυκές κρέπες ταιριάζουν με γλυκό αφρώδες κρασί.

Από πότε τα συνδυάζουμε;

Μέχρι το τέλος του 18ου αιώνα κανείς δεν σκεφτόταν να συνδυάσει το κρασί με ένα συγκεκριμένο πιάτο, για δύο βασικούς λόγους: Αφενός το τραπέζι ήταν γεμάτο με πολλά διαφορετικά πιάτα και αφετέρου το κρασί το έπιναν στην αρχή ή στο τέλος του γεύματος. Ακόμα, ένα ποτήρι κρασί συνόδευε μια γιορτινή περίσταση (μια πολεμική νίκη, έναν αρραβώνα, μια ημερολογιακή γιορτή), χωρίς διάκριση σε χρώμα: Η ποικιλία που σερβιριζόταν ήταν απλώς το ντόπιο κρασί της περιοχής.

Σήμερα τα κρασιά χωρίζονται σε δεκάδες κατηγορίες, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους (φρέσκα, παλαιωμένα, φρουτώδη, ξηρά, στυφά, όξινα, ελαφριά, βαριά, μαλακά, σκληρά κ.ά). Ο λόγος που το πάντρεμα κρασιού – φαγητού έχει αναχθεί σε επιστήμη είναι γιατί η ανάμιξη των οξέων (και άλλων ουσιών τους) αλλοιώνει με ανάλογο τρόπο τη γεύση των εδεσμάτων κάνοντάς τα πιο πικρά, πιο ξινά, πιο έντονα ή πιο ελαφριά. Αυτά από την πλευρά της χημείας, γιατί σε ό,τι αφορά στη γευστική προτίμηση οι απόψεις διίστανται, ανάλογα με τον ουρανίσκο του καθενός.

- Διαφήμιση -
PoiosTiGiati
PoiosTiGiatihttps://poiostigiati.gr
Αναρωτιέσαι; Κάνε κλικ να μάθεις...
- Διαφήμιση -

Δες Κι Αυτά

Πώς σερβίρεται σωστά το κρασί;

Σε ένα ωραίο γεύμα εξέχουσα θέση έχει και ένα ωραίο κρασί. Πολλοί όμως δεν το σερβίρουν σωστά, με αποτέλεσμα να χάνεται η μαγεία της απολαυστικής οινοποσίας. Για να το κάνεις λοιπόν όπως πρέπει, δες σε ποια...

Πόσο κρασί χωράει σε ένα κατρούτσο;

Αν τρως σε παραδοσιακές ταβέρνες και πίνεις και το κρασάκι σου, τότε σίγουρα θα ξέρεις τι είναι το...

Με τι νοθεύονται τα ποτά και πόσο επικίνδυνα γίνονται;

Η νόθευση των αλκοολούχων ποτών, κυρίως σε περιόδους οικονομικής κρίσης όπως αυτή που διανύουμε, βρίσκεται σε άνθηση. Τα πρόσθετα χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της όψης ή/και της γεύσης, όπως και για την επίταση...

Πώς χρησιμοποιείται σωστά η υφασμάτινη πετσέτα φαγητού;

Ξέρεις να χρησιμοποιείς σωστά την υφασμάτινη πετσέτα φαγητού; Σε περίπτωση που βρεθείς σε κάποιο επίσημο τραπέζι, ακολούθησε τους κανόνες καλής συμπεριφοράς δείχνοντας ότι μπορείς να στέκεσαι με άνεση...

Γιατί πίνουν οι έφηβοι;

Περισσότερο από το 4% των εφήβων σε όλο τον κόσμο πίνει σε καθημερινή βάση, ενώ αντίστοιχες έρευνες δείχνουν ότι στην Ελλάδα ένας σημαντικός αριθμός νέων ηλικίας 15 - 20 χρόνων καταναλώνει αλκοόλ τουλάχιστον δέκα φορές τον...

Από τι κινδυνεύουν περισσότερο οι γυναίκες που καταναλώνουν πολύ αλκοόλ;

Αν είσαι γυναίκα και πίνεις πού και πού ένα ποτό - ειδικά ένα ποτήρι κόκκινο κρασί ή μπίρα, δεν είναι κακό. Σε περίπτωση όμως που το παρακάνεις...

Πώς ο αστακός από φαγητό των φτωχών και των σκλάβων έγινε φαγητό των πλουσίων;

Σήμερα ο αστακός αποτελεί ένα από τα ακριβότερα εδέσματα. Κάποτε όμως ήταν ένα ταπεινό φαγητό, με το οποίο τρέφονταν οι φτωχότερες τάξεις της κοινωνίας...

Με τι θα πίνουμε τον φραπέ μας τώρα που καταργούνται τα πλαστικά καλαμάκια;

Η Ένωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών προτείνει καλαμάκια και αναδευτήρες ποτών από βιοδιασπώμενα υλικά, όπως αυτά από καλαμπόκι, πολτό...

Τι πρέπει να ξέρεις για το ποτό (πριν κάνεις κακό μεθύσι);

Υπάρχουν μύθοι και αλήθειες σχετικά με το ποτό. Ήρθε όμως η ώρα να ξεδιαλύνεις το τοπίο, για να αποφύγεις...

Πότε το ούζο έγινε επίσημα το εθνικό μας ποτό;

Παραδοσιακό, μοντέρνο, ελληνικό αλλά και κοσμοπολίτικο, όπως οι Έλληνες. Έτσι περιγράφει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αποσταγμάτων και Ποτών...

Γιατί το Παστίτσιο είναι μια νόστιμη… ανακατωσούρα;

Ακούς παστίτσιο και αμέσως σου έρχεται στον νου το νόστιμο φαγητό με μακαρόνια, κιμά και κάλυψη από μια στρώση μπεσαμέλ; Φυσικά, αφού...

Ποιος ήπιε την πρώτη σαμπάνια και ένιωσε σαν να… πίνει αστέρια;

Σου αρέσει η σαμπάνια; Αν ναι, τότε κάθε φορά που την πίνεις θα πρέπει να μνημονεύεις τον μοναχό που την έφτιαξε. Η σαμπάνια αποτελεί κατοχυρωμένη ονομασία προέλευσης για τον αφρώδη οίνο που παράγεται στην περιοχή της...

Πώς έπιναν το κρασί τους οι αρχαίοι Έλληνες;

Τα πιο περιζήτητα κρασιά ήταν το μαύρο και το κόκκινο, που είχαν γλυκιά γεύση. Υπήρχε επίσης άσπρο κρασί, που ήταν το ελαφρύτερο και πολύ...

Πού να αποφεύγεις να πηγαίνεις φορώντας άρωμα;

Αν θέλεις πραγματικά να ευχαριστηθείς τις γεύσεις, την επόμενη φορά που θα πας σε ταβέρνα καλύτερα να μην φοράς το αγαπημένο σου άρωμα, ούτε να βάλεις στο πρόσωπό σου αρωματισμένη καλλυντική...

Πώς επηρεάζεται η διατροφική μας συμπεριφορά, όταν τρώμε παρέα με άλλους;

Η διατροφική μας στάση γύρω από ένα τραπέζι είναι πολυδιάστατη και επηρεάζεται κυρίως από κοινωνικούς και ψυχολογικούς παράγοντες. Τα διατροφικά μας "πιστεύω" μάλλον παραμερίζονται...

Απορείς;

- Διαφήμιση -

Πρόσφατα

Πώς σερβίρεται σωστά το κρασί;

Σε ένα ωραίο γεύμα εξέχουσα θέση έχει και ένα ωραίο κρασί. Πολλοί όμως δεν το σερβίρουν σωστά, με αποτέλεσμα να χάνεται η μαγεία της απολαυστικής οινοποσίας. Για να το κάνεις λοιπόν όπως πρέπει, δες σε ποια...

Πού πάμε όταν πάμε Ντουγρού;

Πάω ντουγρού για το σπίτι… Δηλαδή; Πάω κατευθείαν στο σπίτι. Η λέξη είναι άμεσο δάνειο από το τουρκικό επίρρημα doğru, που έχει ακριβώς την ίδια έννοια...

Πότε χρησιμοποιούμε το Πάραυτα και πότε το Παρά ταύτα;

Ένα από τα πιο κοινά λάθη που κάνουμε τόσο στον προφορικό όσο και στον γραπτό λόγο είναι που μπερδεύουμε το Πάραυτα με το Παρά ταύτα. Θέλοντας να πούμε παρόλα αυτά...

Θέλεις να λύνεις Απορίες;

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και θα έχεις τις απαντήσεις στο e-mail σου.