Ποια είναι η Ευρώπη που χάρισε το όνομά της στη Γηραιά Ήπειρο;

Κατά την ελληνική μυθολογία, η Ευρώπη ήταν κόρη του Αγήνορα και της Τηλεφάσσας – ηγεμόνων της Φοινίκης – και αδελφή του Κάδμου, ιδρυτή της Θήβας.

Ο Δίας την είδε για πρώτη φορά σε κάποιο λιβάδι, όπου η νεαρή Ευρώπη είχε πάει να παίξει με τις φίλες της και να μαζέψει λουλούδια. Ως ερωτύλος θεός αμέσως χτυπήθηκε από τα βέλη του Έρωτα. Έπρεπε όμως να βρει έναν τρόπο να την πλησιάσει και, φυσικά, να την εντυπωσιάσει. Έτσι μεταμορφώθηκε σε ήρεμο, εύσωμο και δυνατό ταύρο και πήγε δίπλα της κάνοντας δήθεν ότι βόσκει, σκεπτόμενος με τι τρόπο θα την κατακτούσε.

Η Ευρώπη, γοητευμένη από την ωραία κορμοστασιά και τη μυϊκή δύναμη του ταύρου, τον πλησίασε και άρχισε να τον χαϊδεύει. Μάλιστα δεν δίστασε και να τον ιππεύσει. Τότε ο ταύρος άρχισε να τρέχει με αστραπιαία ταχύτητα. Η Ευρώπη έκλαιγε, μα δεν μπορούσε να πηδήσει, γιατί φοβόταν μην σκοτωθεί. Ο μεταμορφωμένος σε ταύρο θεός διέσχισε τη θάλασσα, συνοδευόμενος από Τρίτωνες και Νηρηίδες, και έφτασε στην Κρήτη.

Στο νησί ο ταύρος εξαφανίστηκε και ο Δίας πήρε από το χέρι την Ευρώπη για να την οδηγήσει στο Δικταίον άντρο (το σπήλαιο όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Δίας) και εκεί να χαρεί τον έρωτά του.

Καρπός των ερωτικών ενώσεων του Δία και της Ευρώπης στην Κρήτη ήταν ο Μίνωας, ο Ραδάμανθυς και ο Σαρπηδόνας. Αργότερα, όταν ο Δίας εγκατέλειψε την Ευρώπη και πήγε στον Όλυμπο, η Ευρώπη πήρε για δεύτερο σύζυγό της τον βασιλιά της Κρήτης Αστερίωνα, ο οποίος υιοθέτησε τα παιδιά που είχε αποκτήσει η γυναίκα του με τον Δία. Μετά τον θάνατο του βασιλιά Αστέριου στον θρόνο της Κρήτης κάθισε ο μεγαλύτερος από τους θετούς γιους του, ο Μίνωας.

Αυτά σύμφωνα με τον Λουκιανό. Αντίθετα, σύμφωνα με την παράδοση των Γορτυνίων, η ερωτική ένωση του Δία και της Ευρώπης έγινε στην περιοχή της Γόρτυνας, στη σκιά ενός πλατάνου που από τότε παρέμεινε αειθαλής.

Τα παιδιά της Ευρώπης ποιον είχαν πατέρα;

Όσο για τα παιδιά του Δία και της Ευρώπης, οι απόψεις διίστανται: Κατά τον Όμηρο, παιδιά τους ήταν μόνο ο Μίνωας και ο Ραδάμανθυς, ενώ ο Σαρπηδόνας ήταν γιος του Δία και της Λαοδάμειας, κόρης του Βελλεροφόντη, του ήρωα και ηγεμόνα της Λυκίας.

Από την άλλη, ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι ο Μίνωας ήταν γιος ενός Έλληνα, μάλλον Κρητικού (υπονοεί τον βασιλιά Αστέριο) και της Ευρώπης, πριγκίπισσας της Φοινίκης. Δεν ήταν αδελφός του Ραδάμανθυ αλλά του Σαρπηδόνα, ο οποίος συνεπλάκη με το Μίνωα για το ποιος θα πάρει τη βασιλεία και ηττηθείς κατέφυγε με τους στασιαστές του στη Μίλητο της Μ. Ασίας.

Η αρπαγή στο ελληνικό κέρμα των 2 ευρώ

Ως “Αρπαγή της Ευρώπης” φέρεται ψηφιδωτό μωσαϊκό δάπεδο, το οποίο αναπαριστά τον μύθο της αρπαγής της Ευρώπης από τον Δία μεταμορφωμένο σε ταύρο. Το μωσαϊκό αυτό χρονολογείται γύρω στον 4ο αιώνα π.Χ. και βρέθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Σπάρτης. Σήμερα φυλάσσεται σε πολύ καλή κατάσταση στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης.

Το συγκεκριμένο ψηφιδωτό απεικονίζεται και στην ελληνική έκδοση του κέρματος των 2 ευρώ.

Έμπνευση για διάσημους ζωγράφους

Ο μύθος της αρπαγής της Ευρώπης ενέπνευσε και εξακολουθεί να εμπνέει τους καλλιτέχνες. Αναπαράσταση του μύθου έχουν κάνει σε πίνακές τους διάσημοι  ζωγράφοι, όπως οι: Τιτσιάνο, Μπουσέ, Ρούμπενς, Ρέμπραντ, Ματίς, Μποτέρο κ.ά.

Γλυπτό στην είσοδο του Ευρωκοινοβουλίου

Την αρπαγή της Ευρώπης φιλοτέχνησαν σε γλυπτό και οι αδελφοί Νίκος και Παντελής Σωτηριάδης το 2005. Το συγκεκριμένο γλυπτό προσφέρθηκε ως δώρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τον Δήμο Αγίου Νικολάου Κρήτης και βρίσκεται τοποθετημένο στην είσοδο “Ουίνστον Τσόρτσιλ” του κτιρίου του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πόσες (και ποιες) ήταν οι Ερινύες;

Η ελληνική μυθολογία βρίθει υπερφυσικών και τερατωδών πλασμάτων. Ανάμεσα σε αυτά είναι και οι Ερινύες. Αναφέρονται ως χθόνιες θεότητες, οι οποίες είχαν προορισμό να τιμωρούν εκείνους που παρέβαιναν τους ηθικούς νόμους...

Γιατί αποκαλούμε την Ευρώπη “Γηραιά Ήπειρο”;

Χάρη στη γεωγραφική θέση της, η Ευρώπη διαθέτει σημαντικά πλεονεκτήματα. Θεωρείται το "σταυροδρόμι τριών ηπείρων" και στα εδάφη της συναντώνται οι περισσότεροι...

Πού γεννήθηκε η θεά Αφροδίτη;

Η αρχαία θεά του έρωτα Αφροδίτη γεννήθηκε σε ένα πανέμορφο νησί του Αιγαίου. Σύμφωνα με τη Θεογονία του Ησίοδου, αναδύθηκε από τους αφρούς της θάλασσας...

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πού βρίσκεται η Ανδόρα;

Πολλοί νομίζουν ότι η Ανδόρα είναι χώρα της Λατινικής Αμερικής. Όμως δεν είναι. Δεν βρίσκεται σε άλλη ήπειρο αλλά στη δική μας, την Ευρώπη. Είναι ένα πριγκιπάτο φωλιασμένο στην καρδιά των...

Ποιο είναι το φυσικό σύνορο μεταξύ Ευρώπης και Ασίας;

O Ουράλης είναι ποταμός της νότιας Ρωσίας, που πηγάζει από τα Ουράλια όρη και χύνεται στην Κασπία Θάλασσα. Ο ποταμός, καθώς και τα Ουράλια στα οποία οφείλει...

Πόσες και ποιες ήταν οι Μούσες;

Η Μνημοσύνη κοιμήθηκε στην Πιερία με τον γιο του Κρόνου και γέννησε αυτές τις παρθένες, που απαλύνουν τους πόνους μας και μας κάνουν να ξεχνάμε τα βάσανά μας. Εννέα συνεχείς νύχτες ο συνετός...

Πού βρίσκεται το Λιχτενστάιν (που είναι και ένας μίνι φορολογικός παράδεισος);

Το Λιχτενστάιν διαθέτει όλο το κεντροευρωπαϊκό ορεινό πακέτο: Διάσημο χιονοδρομικό κέντρο (Malbun, υψόμετρο 1.600 μ.), γοητευτικά τοπία που βρέχονται από τον ποταμό Ρήνο, κλασική αρχιτεκτονική και...