ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΙΣ

Πόσο δυνατό κάνει το παιδί της μια στοργική μητέρα;

Η προσαρμοστικότητα και η ικανότητα διαχείρισης των εντάσεων είναι αρετές που μπορεί να εμφυσήσει η μητέρα στο παιδί της απλώς και μόνο ανοίγοντας συχνά την αγκαλιά της. Αυτό αναφέρουν οι...

Πόσο τυχεροί είμαστε που έχουμε καθαρό νερό στη βρύση μας;

Περίπου 750 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλείς παροχές νερού και 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν διαθέτουν σωστές...

Πότε η πίστη γίνεται… ανθυγιεινή;

Υπάρχει κάτι που μπορεί να κάνει την απόλυτη διαφορά στη ζωή μας; Μήπως είναι τα χρήματα, το σεξ, η φήμη, η ομορφιά, οι κοινωνικές σχέσεις; Τίποτα από όλα αυτά. Αυτό που μπορεί να επηρεάσει πραγματικά την ποιότητα της ζωής μας είναι η πίστη μας, υποστηρίζει ο Αμερικανός νευροβιολόγος και πυρηνικός γιατρός δρ. Άντριου Νιούμπεργκ, συγγραφέας του βιβλίου “Πώς ο Θεός αλλάζει τον εγκέφαλό σας” (How God changes your brain).

Σε ποιον θεό πιστεύεις;

Σύμφωνα με τις έρευνες του επιστήμονα, η ευημερία μας εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τον θεό, στον οποίο πιστεύουμε. Όπως εξηγεί, αν πιστεύουμε σε έναν θεό αγάπης, μπορούμε να δούμε θετικά αποτελέσματα στον εγκέφαλο (και στο σώμα μας γενικότερα), ακόμα και μακροζωία. Αν όμως πιστεύουμε σε έναν θεό αυταρχικό, επικριτικό και εκδικητικό, θα γεμίσουμε άγχος, φόβο και θυμό, συναισθήματα δηλαδή καθόλου υγιή, σημειώνει ο ίδιος. Μιλάμε εν ολίγοις για ένα καθαρά… ανθυγιεινό είδος πίστης.

Περί Νευροθεολογίας

Προκειμένου να καταλήξει στα συμπεράσματά του, ο Νιούμπεργκ πέρασε από ηλεκτρομαγνητική σάρωση τους εγκεφάλους ανθρώπων όλων των θρησκευτικών πεποιθήσεων, συμπεριλαμβανομένων και των άθεων. Μάλιστα ονόμασε το πεδίο των ερευνών του Νευροθεολογία. Αυτό που επισημαίνει είναι ότι η κύρια δραστηριότητα που μπορεί να γυμνάσει το μυαλό μας και να εμπλουτίσει τη ζωή μας είναι η θετική, αισιόδοξη πίστη. Όπως τονίζει, ο αισιόδοξος οραματισμός του μέλλοντος είναι πολύ σημαντικός, προκειμένου να διατηρήσουμε έναν υγιή εγκέφαλο. Αντίθετα, η “ανθυγιεινή” πίστη απελευθερώνει έναν καταρράκτη νευροχημικών ουσιών, που βλάπτουν τόσο το μυαλό όσο και την καρδιά μας.

Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες Απορίες και να μάθεις Αλήθειες, κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook