ΑρχικήΓΙΑΤΙ;Γιατί κάποιες φορές νιώθουμε...

Γιατί κάποιες φορές νιώθουμε πικρίλα στο στόμα;

Κάτι δεν πάει καλά τελευταία με τη γεύση σου; Μήπως έχεις μια αίσθηση πικρίλας ή ξινίλας στο στόμα; Διάβασε πώς προκαλούνται οι διαταραχές στη γεύση και πώς θα τις καταπολεμήσεις.

“Οι διαταραχές γεύσεις κυμαίνονται από μερική απώλεια γευστικής ικανότητας ή διάκρισης ορισμένων γεύσεων μέχρι ολική απώλεια γευστικής λειτουργίας, με αδυναμία αναγνώρισης του ξινού-γλυκού-αλμυρού-πικρού. Στις διαταραχές αυτές περιλαμβάνεται επίσης η διαστροφή της αντίληψης της γεύσης, όπως για παράδειγμα η αίσθηση πικρίλας ή ξινίλας στο στόμα”, υπογραμμίζει η ειδική παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη. Όπως μας εξηγεί:

“Αυτές οι διαταραχές στη γεύση προκαλούνται από παθολογικές καταστάσεις, που εμποδίζουν την πρόσβαση της ουσίας στα υποδεκτικά κύτταρα του γευστικού κάλυκα (απώλεια μεταφοράς) ή προκαλούν βλάβη στα υποδεκτικά κύτταρα αυτά καθαυτά (αισθητηριακή απώλεια) ή βλάβη στα νεύρα και στις γευστικές οδούς (νευρική απώλεια)”.

Τι προκαλεί τις διαταραχές γεύσεις:

Μια κοινή ίωση, που μπορεί να δημιουργήσει ταυτόχρονα και διαταραχή στην όσφρηση. Αν τα συμπτώματα είναι ελαφρά (π.χ. πονόλαιμος, μπούκωμα, χαμηλός πυρετός), η παραμονή στο σπίτι με καλή ενυδάτωση και σωστή διατροφή επιβάλλεται, μέχρι η ίωση να κάνει τον κύκλο της.

Η κακή υγιεινή των δοντιών. Τα συχνό βούρτσισμα και η επιμελής καθαριότητα του στόματος, σε καθημερινή βάση, είναι απαραίτητα.

Η κατάχρηση αντιβιοτικών λόγω υπερβολικής ανάπτυξης μυκήτων. Εάν λαμβάνεις αντιβιοτικά που δεν είναι απολύτως απαραίτητα, διάκοψέ τα.

Ο κακώς θεραπευόμενος διαβήτης, ο οποίος προκαλεί αλλοίωση των νευρικών γευστικών οδών.

“Εάν η διαταραχή επιμένει, η σωστή παθολογική εξέταση είναι επιβεβλημένη», τονίζει η γιατρός. “Η εργαστηριακή διερεύνηση των διαταραχών της γεύσης γίνεται με γενικές ή ειδικές εξετάσεις, ενώ η θεραπεία διαφοροποιείται ανάλογα με το αίτιο”.

- ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΑ

Γιατί κάποια φάρμακα μπαίνουν σε κάψουλες;

Αν το φάρμακο που λαμβάνουμε έχει ειδικό κάλυμμα, σχεδιασμένο να απελευθερώνει τη δραστική ουσία σταδιακά (βραδείας αποδέσμευσης), ο θρυμματισμός ή το άνοιγμά του θα οδηγήσει σε υπερδοσολογία (και μεγαλύτερη...

Πόσες φορές την ημέρα είναι φυσιολογικό να ουρούμε;

Ο κάθε άνθρωπος έχει καθημερινά διαφορετικές ανάγκες για τουαλέτα. Το πόσες φορές θα ουρήσει εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, ανάμεσα στους οποίους είναι η ηλικία, το μέγεθος...

Ποιοι άνθρωποι χαρακτηρίζονται ανοσοκατεσταλμένοι;

Ανάμεσα στις ομάδες υψηλού κινδύνου που είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε λοιμώξεις από μικροοργανισμούς - οι οποίοι φυσιολογικά δεν είναι επικίνδυνοι για υγιή άτομα - κατατάσσονται και οι...

Πόσο σοβαρά απειλούν την υγεία μας τα ακραία καιρικά φαινόμενα;

Σήμερα είμαστε στην αρχή μιας αλυσίδας συνεπειών, οι οποίες προβλέπεται να εκτυλιχτούν σε βάθος χρόνου συμπαρασύροντας όλα τα μέλη του ανθρώπινου...