Κάτι δεν πάει καλά τελευταία με τη γεύση σου; Μήπως έχεις μια αίσθηση πικρίλας ή ξινίλας στο στόμα; Διάβασε πώς προκαλούνται οι διαταραχές στη γεύση και πώς θα τις καταπολεμήσεις.
“Οι διαταραχές γεύσεις κυμαίνονται από μερική απώλεια γευστικής ικανότητας ή διάκρισης ορισμένων γεύσεων μέχρι ολική απώλεια γευστικής λειτουργίας, με αδυναμία αναγνώρισης του ξινού-γλυκού-αλμυρού-πικρού. Στις διαταραχές αυτές περιλαμβάνεται επίσης η διαστροφή της αντίληψης της γεύσης, όπως για παράδειγμα η αίσθηση πικρίλας ή ξινίλας στο στόμα”, υπογραμμίζει η ειδική παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη. Όπως μας εξηγεί:
“Αυτές οι διαταραχές στη γεύση προκαλούνται από παθολογικές καταστάσεις, που εμποδίζουν την πρόσβαση της ουσίας στα υποδεκτικά κύτταρα του γευστικού κάλυκα (απώλεια μεταφοράς) ή προκαλούν βλάβη στα υποδεκτικά κύτταρα αυτά καθαυτά (αισθητηριακή απώλεια) ή βλάβη στα νεύρα και στις γευστικές οδούς (νευρική απώλεια)”.
Τι προκαλεί τις διαταραχές γεύσεις:
Μια κοινή ίωση, που μπορεί να δημιουργήσει ταυτόχρονα και διαταραχή στην όσφρηση. Αν τα συμπτώματα είναι ελαφρά (π.χ. πονόλαιμος, μπούκωμα, χαμηλός πυρετός), η παραμονή στο σπίτι με καλή ενυδάτωση και σωστή διατροφή επιβάλλεται, μέχρι η ίωση να κάνει τον κύκλο της.
Η κακή υγιεινή των δοντιών. Τα συχνό βούρτσισμα και η επιμελής καθαριότητα του στόματος, σε καθημερινή βάση, είναι απαραίτητα.
Η κατάχρηση αντιβιοτικών λόγω υπερβολικής ανάπτυξης μυκήτων. Εάν λαμβάνεις αντιβιοτικά που δεν είναι απολύτως απαραίτητα, διάκοψέ τα.
Ο κακώς θεραπευόμενος διαβήτης, ο οποίος προκαλεί αλλοίωση των νευρικών γευστικών οδών.
“Εάν η διαταραχή επιμένει, η σωστή παθολογική εξέταση είναι επιβεβλημένη», τονίζει η γιατρός. “Η εργαστηριακή διερεύνηση των διαταραχών της γεύσης γίνεται με γενικές ή ειδικές εξετάσεις, ενώ η θεραπεία διαφοροποιείται ανάλογα με το αίτιο”.