Πώς τα ω-3 λιπαρά μας φτιάχνουν τη διάθεση και καταπολεμούν την κατάθλιψη;

Τα ω-3 είναι πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, που είναι απαραίτητα για την ανθρώπινη υγεία. Μέχρι στιγμής έχει αποδειχτεί ότι προστατεύουν την καρδιά, συμβάλλουν στη σωστή εγκεφαλική λειτουργία και στη ρύθμιση των τριγλυκεριδίων στο αίμα, είναι αντιφλεγμονώδη και έχουν προληπτική δράση ενάντια σε ορισμένες μορφές καρκίνου όπως του στήθους, του παχέος εντέρου και του προστάτη. Πέρα όμως από τα γνωστά οφέλη τους στη σωματική υγεία υπάρχουν μελέτες που αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητά τους και στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Η Συμβουλευτική ψυχολόγος – NLP Practitioner Μαρία Μεραμβελιωτάκη-Simon μας εξηγεί πώς και γιατί ωφελούν την ψυχή.

Πολύτιμα για το σώμα και την ψυχή

“Υπάρχουν τρία είδη ω-3 λιπαρών οξέων: το άλφα λινολεϊκό οξύ (ALA), το εικοσαπεντανοϊκό οξύ (ΕPA) και το δεκαεξανοϊκό οξύ (DHA). Μια δίαιτα πλούσια σε ω-3 και ειδικά σε EPA βελτιώνει όλο το εύρος των καταθλιπτικών συμπτωμάτων όπως η λύπη, η κούραση, το άγχος και η μειωμένη σεξουαλική διάθεση.

Επίσης, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Psychiatry, τα ω-3 συμπληρώματα διατροφής μείωσαν τα καταθλιπτικά συμπτώματα και την επιθετική συμπεριφορά σε νεαρές γυναίκες που ήταν εξαιρετικά κακοδιάθετες και έβρισκαν τις σχέσεις δύσκολες και επίπονες”.

Πώς δρουν υπέρ της καλής διάθεσης

Με ποιον τρόπο όμως αυτά τα λιπαρά οξέα έχουν τέτοια επίδραση στη διάθεση; Η απάντηση είναι απλή:

“Τα δύο τρίτα του εγκεφάλου μας αποτελούνται από λιπαρά οξέα. Αυτά τα λιπαρά είναι το βασικό συστατικό των μεμβρανών των νευρικών κυττάρων μέσω των οποίων πραγματοποιείται η επικοινωνία με τα υπόλοιπα νευρικά κύτταρα τόσο στον εγκέφαλο όσο και στο υπόλοιπο σώμα. Η τροφή που καταναλώνουμε ενσωματώνεται σε αυτές τις μεμβράνες και εξασφαλίζει την ακεραιότητά τους.

Τα κορεσμένα λιπαρά, όπως το ζωικό λίπος ή το βούτυρο, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι στερεά. Αν λοιπόν καταναλώνουμε τέτοιου είδους στερεά λίπη, η ακαμψία που τα χαρακτηρίζει θα αντικατοπτρίζεται και στα νευρικά μας κύτταρα. Αντιθέτως, η κατανάλωση πολυακόρεστων λιπαρών, τα οποία σε θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι υγρά (αυτό ισχύει ειδικά για τα ω-3), βοηθά τα νευρικά κύτταρα να γίνονται πιο ευλύγιστα, ενώ η επικοινωνία μεταξύ τους σταθεροποιείται. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Dr. Basant Puri, το E-EPA (αιθυλ-εικοσαπεντανοϊκό οξύ), το οποίο είναι είδος καθαρμένου λιπαρού οξέος, βοηθά ακόμα και στην παραγωγή καινούριων νευρικών κυττάρων”.

Πού θα τα βρεις

Τροφές πλούσιες σε ω-3 λιπαρά είναι ο λιναρόσπορος, τα καρύδια, τα λιπαρά ψάρια (τόνος, σκουμπρί, σαρδέλα κ.ά.), το λάχανο, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το ελαιόλαδο, τα φασόλια – κυρίως τα φρέσκα – κ.ά.

* Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες Απορίες, κάνε LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK:

Δες κι αυτό

Περισσότερα Άρθρα

Δημοφιλή

Πώς επηρεάζεται η διατροφική μας συμπεριφορά, όταν τρώμε παρέα με άλλους;

Η διατροφική μας στάση γύρω από ένα τραπέζι είναι πολυδιάστατη και επηρεάζεται κυρίως από κοινωνικούς και ψυχολογικούς παράγοντες. Τα διατροφικά μας "πιστεύω" μάλλον παραμερίζονται...

Πώς θα μετρήσεις ακριβώς μία μερίδα μακαρόνια;

Υπάρχει ένας πανεύκολος τρόπος να μετράς τις μερίδες από τα μακαρόνια που θέλεις να μαγειρέψεις. Έτσι θα έχεις κάθε φορά την ακριβή ποσότητα που χρειάζεσαι...

Βασιλικός στη γλάστρα: Πώς θα τον φροντίζεις σωστά;

Είναι αρωματικός, γευστικός, εντομοαπωθητικός, απολυμαντικός και… γαμήλιος. Ο βασιλικός είναι ένα από τα πιο αγαπημένα βότανα παγκοσμίως και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, όπου στολίζει καμαρωτός και φουντωτός μπαλκόνια και...

Θέλεις να λύνεις τις Απορίες σου;

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και θα έχεις τις απαντήσεις που χρειάζεσαι