Γιατί οι χαρούμενοι άνθρωποι είναι πιο… ανοιχτομάτηδες;

Ας υποθέσουμε ότι και οι δύο βρισκόμαστε στον ίδιο χώρο. Τότε, σύμφωνα με τη λογική, βλέπουμε τα ίδια πράγματα. Λάθος, απαντούν ερευνητές ψυχολόγοι από το πανεπιστήμιο του Τορόντο: Η εικόνα που βλέπει ο καθένας μας επηρεάζεται από τη διάθεσή του.

Η κακή διάθεση βάζει… παρωπίδες

Η κακή διάθεση μπορεί να βάλει στην κυριολεξία παρωπίδες στα μάτια. Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, όταν είμαστε στις κακές μας, περιορίζεται το οπτικό μας πεδίο: είναι σαν να βρισκόμαστε μέσα σε μια σήραγγα που δεν μας αφήνει να δούμε τίποτα έξω από τα στενά της πλαίσια.

Η καλή διάθεση ανοίγει το οπτικό πεδίο

Αντίθετα, όταν είμαστε ευχαριστημένοι και χαρούμενοι, το οπτικό μας πεδίο ανοίγει και ο εγκέφαλος παίρνει περισσότερες πληροφορίες. Είναι σαν να αλλάζει το μέγεθος του παραθύρου, μέσα από το οποίο βλέπουμε τον κόσμο. Αν, για παράδειγμα, μας μιλάει κάποιος και εστιάζουμε στο πρόσωπό του, ταυτόχρονα μπορούμε να παρατηρούμε λεπτομέρειες του περιβάλλοντος χώρου. Επομένως βλέπουμε τα πράγματα πιο σφαιρικά και πιο ολοκληρωμένα, χωρίς να χάνουμε οπτικές πληροφορίες.

Πού αποδίδουν οι κακόκεφοι;

Κατά τους ερευνητές, οι γκρινιάρηδες και κακόκεφοι μάλλον είναι κατάλληλοι για εργασίες που απαιτούν προσήλωση, όπως είναι, για παράδειγμα, ο χειρισμός επικίνδυνων μηχανημάτων. Εκεί ένα χαρούμενο άτομο ίσως να μην τα καταφέρει καλά, επειδή η προσοχή του αποσπάται συνεχώς από τις διάφορες εικόνες του περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συγκεντρωθεί.

ΑΠΟΡΕΙΣ;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ