Ποιος ήταν ο πρώτος σεφ του κόσμου;

ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΑ

Ποιες εικόνες είναι ακατάλληλες για τη διακόσμηση τοίχων;

Μια όμορφη εικόνα στον τοίχο αφενός διακοσμεί το δωμάτιο και μας χαροποιεί και αφετέρου, αν βρίσκεται στο κατάλληλο σημείο, ενισχύει τη θετική ενέργεια στο σπίτι. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει...

Ποια είναι τα 10 θαυμαστά πράγματα που δεν γνωρίζουμε για τα μάτια μας;

Βλέπουν μεν τα τρία βασικά χρώματα (κόκκινο, μπλε και πράσινο) αλλά αντιλαμβάνονται σχεδόν 10 εκατομμύρια διαφορετικές αποχρώσεις. Αυτές δημιουργούνται με ανάμιξη...

Ποιο πορτοφόλι είναι ιδανικό για την προσέλκυση χρημάτων;

Το πορτοφόλι μας είναι κάτι περισσότερο από μια θήκη που φιλοξενεί τα κέρματα, τα χαρτονομίσματα και τις πιστωτικές μας κάρτες. Είναι το "σπίτι" για τα χρήματά μας και όλα όσα σχετίζονται με αυτό...

Ποιος ήταν ο πρώτος σεφ του κόσμου;

Πατέρας της Γαστρονομίας θεωρείται ο φημισμένος Συρακούσιος ποιητής και φιλόσοφος του 4ου αι. π.Χ. Αρχέστρατος. Ήταν ο πρώτος που αντιμετώπισε τη μαγειρική ως τέχνη και μάλιστα έγραψε το περίφημο ποίημα Ηδυπάθεια, στο οποίο αποκαλύπτει τα μυστικά της αρχαιοελληνικής κουζίνας.

Στο έργο του αυτό κάνει εκτενείς αναφορές στο ψάρι, στα όσπρια και στο κρασί – δηλαδή στα τρόφιμα που εκτιμούσαν ιδιαίτερα οι αρχαίοι ημών πρόγονοι και τα οποία χαρακτηρίζουν μέχρι σήμερα την υγιεινή ελληνική διατροφή.

Το πρώτο βιβλίο μαγειρικής

Ο Αρχέστρατος ήταν αυτός που πρώτος χρησιμοποίησε τη λέξη “γαστρονομία” (η οποία στην κυριολεξία σημαίνει “οι κανόνες του στομαχιού” – από τις λέξεις γαστήρ και νόμος) και κατέθεσε το πρώτο βιβλίο μαγειρικής τέχνης στον κόσμο.

Οι 5 χρυσοί κανόνες περί γαστρονομικής τέχνης του Αρχέστρατου ήταν:

Αγνά υλικά για την παρασκευή φαγητού.

Αρμονία των υλικών μεταξύ τους.

Όχι στις βαριές σάλτσες και στα καυτερά υλικά. Καλύπτουν και δεν αναδεικνύουν τις επιμέρους γεύσεις.

Ελαφρές σάλτσες, που βοηθούν στην απόλαυση του ουρανίσκου.

Πληροφορίες από: www.tovima.gr / www.mouseioaianis.gr

* Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες Απορίες, κάνε LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK:

Πώς επηρεάζεται η διατροφική μας συμπεριφορά, όταν τρώμε παρέα με άλλους;

Η διατροφική μας στάση γύρω από ένα τραπέζι είναι πολυδιάστατη και επηρεάζεται κυρίως από κοινωνικούς και ψυχολογικούς παράγοντες. Τα διατροφικά μας "πιστεύω" μάλλον παραμερίζονται...

Ποιοι ήταν οι 7 σοφοί της αρχαιότητας;

Ο όρος "Επτά σοφοί" αναφέρεται σε μία ομάδα ιστορικών προσωπικοτήτων που έζησαν από τον 7ο αιώνα π.Χ. και νεότερα στην Ελλάδα και διακρίθηκαν για το φιλοσοφικό, πολιτικό ή νομοθετικό έργο τους...

Πώς θα ξεχωρίσεις ένα γνήσιο μέλι από ένα νοθευμένο;

Υπάρχουν κάποιοι τρόποι - οι οποίοι βασίζονται στις φυσικές και χημικές ιδιότητες του μελιού - που αν τους χρησιμοποιήσεις, θα καταλάβεις αν το μέλι είναι γνήσιο...

Πού καθρεφτίζονταν οι αρχαίοι;

Οι αρχαίοι πολιτισμοί χρησιμοποιούσαν ορυκτά και μέταλλα που μπορούσαν να καθρεφτίζουν το είδωλο, όπως ηφαιστειακό γυαλί του οψιδιανού (Μάγια, Αζτέκοι, Ολμέκοι), χαλκό...