Ποιος ήταν ο πρώτος σεφ του κόσμου;

ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΑ

Γιατί αποκαλούμε την Ευρώπη “Γηραιά Ήπειρο”;

Χάρη στη γεωγραφική θέση της, η Ευρώπη διαθέτει σημαντικά πλεονεκτήματα. Θεωρείται το "σταυροδρόμι τριών ηπείρων" και στα εδάφη της συναντώνται οι περισσότεροι...

Ποια είναι η κατάλληλη γυμναστική κατά την εγκυμοσύνη;

Μπορεί μια γυναίκα να γυμνάζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της; Είναι ασφαλές για εκείνη αλλά και για το παιδί που κυοφορεί; Και αν ναι, ποια είναι η καλύτερη μορφή...

Πώς αντιδρά το ανοσοποιητικό μας σύστημα στην εισβολή ιών και μικροβίων; Δες το βίντεο

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι θαυμαστά σχεδιασμένο για να μας προστατεύει από εκατομμύρια βακτήρια, μικρόβια, ιούς, τοξίνες και παράσιτα που προσπαθούν καθημερινά...

Πατέρας της Γαστρονομίας θεωρείται ο φημισμένος Συρακούσιος ποιητής και φιλόσοφος του 4ου αι. π.Χ. Αρχέστρατος. Ήταν ο πρώτος που αντιμετώπισε τη μαγειρική ως τέχνη και μάλιστα έγραψε το περίφημο ποίημα Ηδυπάθεια, στο οποίο αποκαλύπτει τα μυστικά της αρχαιοελληνικής κουζίνας. Στο έργο του αυτό κάνει εκτενείς αναφορές στο ψάρι, στα όσπρια και στο κρασί – δηλαδή στα τρόφιμα που εκτιμούσαν ιδιαίτερα οι αρχαίοι ημών πρόγονοι και τα οποία χαρακτηρίζουν μέχρι σήμερα την υγιεινή ελληνική διατροφή.

Το πρώτο βιβλίο μαγειρικής

Ο Αρχέστρατος ήταν αυτός που πρωτοχρησιμοποίησε τη λέξη “γαστρονομία” (η οποία στην κυριολεξία σημαίνει “οι κανόνες του στομαχιού” – από τις λέξεις γαστήρ και νόμος) και κατέθεσε το πρώτο βιβλίο μαγειρικής τέχνης στον κόσμο.

Οι 5 χρυσοί κανόνες περί γαστρονομικής τέχνης του Αρχέστρατου ήταν:

Αγνά υλικά για την παρασκευή φαγητού.

Αρμονία των υλικών μεταξύ τους.

Όχι στις βαριές σάλτσες και στα καυτερά υλικά. Καλύπτουν και δεν αναδεικνύουν τις επιμέρους γεύσεις.

Ελαφρές σάλτσες, που βοηθούν στην απόλαυση του ουρανίσκου.

Πληροφορίες από: www.tovima.gr / www.mouseioaianis.gr

Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες Απορίες και να μάθεις Αλήθειες, κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook