Δεν επικοινωνούμε με τους άλλους μόνο με λόγια αλλά και με τη γλώσσα του σώματος. Σε δύσκολους καιρούς, σαν αυτούς που διάγουμε, είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε όλα τα καλά όπλα μας για να έχουμε επιτυχημένες διαπροσωπικές και επαγγελματικές σχέσεις. Η Συμβουλευτική ψυχολόγος – NLP Practitioner Μαρία Μεραμβελιωτάκη-Simon μας δίνει τα εφόδια για να προετοιμαστούμε καταλλήλως.
«Ένα μεγάλο μέρος της επικοινωνίας μας με τους άλλους είναι μη λεκτικό. Η μη λεκτική επικοινωνία πραγματοποιείται στέλνοντας και λαμβάνοντας μηνύματα κυρίως οπτικού αλλά συχνά και ακουστικού τύπου. Οι εκφράσεις του προσώπου, οι χειρονομίες μας, η στάση του σώματος, η οπτική επαφή που διατηρούμε με τον συνομιλητή μας αποτελούν μη λεκτικούς τρόπους επικοινωνίας.
Επίσης ο τρόπος με τον οποίο μιλάμε, δηλαδή ο τόνος, η ένταση, η ταχύτητα και η ποιότητα της φωνής μεταδίδουν μη λεκτικά μηνύματα και επηρεάζουν τη συνολική διαδικασία της επικοινωνίας. Τέλος, ένα μήνυμα μπορεί να μεταφέρεται μέσα από αντικείμενα, για παράδειγμα τα ρούχα μας ή τον τρόπο που χτενίζουμε τα μαλλιά μας.
Συχνά ακούγεται ότι η μη λεκτική επικοινωνία είναι παράγοντας που επηρεάζει σημαντικά το μήνυμα που θέλουμε να μεταφέρουμε είτε στις διαπροσωπικές είτε στις επαγγελματικές μας σχέσεις. Εάν λοιπόν, παρά τη μειωμένη ζήτηση που επικρατεί τον τελευταίο καιρό στην αγορά εργασίας, καταφέρεις τελικά να εξασφαλίσεις την πολυπόθητη συνέντευξη για μια θέση που σε ενδιαφέρει, η μη λεκτική επικοινωνία μπορεί να παίξει και αυτή τον ρόλο της, πέρα από την προετοιμασία, τις γνώσεις σου για το αντικείμενο και την επαγγελματική σου εμπειρία.
Τι να προσέξεις
1. Είναι σημαντικό η συμπεριφορά σου να αποπνέει σταθερότητα. Άνθρωποι που παρουσιάζουν αυτοπεποίθηση, ισορροπία, άνεση και είναι κύριοι του εαυτού τους δίνουν συνήθως θετική εικόνα σε συνεντεύξεις. Γι΄ αυτόν τον λόγο είναι σημαντικό να μπορείς να ελέγξεις συμπεριφορές που προδίδουν τη νευρικότητά σου. Για παράδειγμα, απόφυγε να παίζεις με τα μαλλιά σου ή να κάνεις νευρικές κινήσεις.
Πριν από τη συνέντευξη φαντάσου πώς θα μιλούσες ή θα στεκόσουν εάν ήθελες να αποπνεύσεις αυτοπεποίθηση και ισορροπία ή εάν είχες τη σιγουριά ότι η συμβολή σου θα ήταν πραγματικά χρήσιμη στη συγκεκριμένη επιχείρηση. Πώς θα ήταν ο τόνος της φωνής σου; Πώς θα στεκόσουν; Τι έκφραση θα είχε το πρόσωπό σου;
2. Εάν η νευρικότητα και το άγχος είναι τόσο έντονα που σου δένουν τα χέρια, δοκίμασε να ηρεμήσεις ελέγχοντας πρώτα απ΄ όλα την αναπνοή σου. Όταν αγχωνόμαστε, η αναπνοή μας γίνεται γρήγορη και αυτό μπορεί να καθρεπτίζεται στον τρόπο που μιλάμε. Δοκίμασε να πάρεις μερικές βαθιές αναπνοές. Πριν από τη συνέντευξη γίνε ο εμψυχωτής του εαυτού σου. Θυμήσου στιγμές στο παρελθόν όπου ένιωσες αυτοπεποίθηση, ηρεμία ή την αίσθηση της επιτυχίας. Θυμήσου τα επιτεύγματά σου και άφησε τον εαυτό σου να νιώσει τα θετικά συναισθήματα που απορρέουν από αυτές τις αναμνήσεις.
3. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης είναι σημαντικό η μη λεκτική συμπεριφορά σου να δημιουργεί ενδιαφέρον. Κράτησε καλή οπτική επαφή με τους συνομιλητές (όχι όμως πολύ έντονη) και απόφυγε να κοιτάζεις τριγύρω. Επίσης σκέψου ποια στάση παίρνει το σώμα σου όταν ακούς κάτι εξαιρετικά ενδιαφέρον.
4. Κάποιες κλασικές θεωρίες μη λεκτικής επικοινωνίας προτείνουν το «καθρέπτισμα» και το «ταίριασμα» της γλώσσας του σώματός μας με του συνομιλητή μας, καθώς δημιουργούν την αίσθηση της οικειότητας και της συμπάθειας. «Καθρέπτισμα» είναι η διαδικασία κατά την οποία, για παράδειγμα, ο ένας συνομιλητής αγγίζει το κεφάλι του με το δεξί χέρι και ο άλλος κάνει την ίδια κίνηση αγγίζοντας το κεφάλι του με το αριστερό χέρι. Στο «ταίριασμα» ο ένας μιμείται τη συμπεριφορά του άλλου, όταν π.χ σταυρώνει τα πόδια του ο ένας, το ίδιο κάνει και ο άλλος. Ωστόσο, ενώ συχνά αναφέρεται ότι οι δύο αυτές τεχνικές βοηθούν θετικά τη μη λεκτική επικοινωνία, ίσως η όλη διαδικασία να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα εάν δεν έχουμε εξασκηθεί κατάλληλα.
Είναι σίγουρα εξαιρετικά δύσκολο να σκεφτόμαστε την απάντηση σε μια ερώτηση, να μιλάμε και να μιμούμαστε τη γλώσσα του σώματος κάποιου άλλου ταυτόχρονα. Αντί αυτού μπορείς να «παίξεις» στο μυαλό σου το εξής παιχνίδι: Κάνε την υπόθεση ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που συναντάς τον εργοδότη, αλλά ότι πρόκειται για μια συνάντηση με έναν παλιό γνωστό σου. Σκέψου πώς θα επηρεαζόταν η στάση του σώματός σου, εάν ο εργοδότης ήταν ήδη γνωστός. Πώς θα ήταν ο τόνος της φωνής σου; Απόφυγε όμως να δείξεις υπερβολική οικειότητα με τα λόγια σου, μιας και αυτό μπορεί να έχει αρνητικό αποτέλεσμα.
Ο τόνος της φωνής
Δείξε εκφραστικότητα και θετικότητα. Η φωνή σου είναι πολύτιμο εργαλείο, με το οποίο μπορείς να κάνεις τις απαντήσεις να ακούγονται φορτισμένες με θετικά συναισθήματα. Μια μονότονη φωνή είναι κουραστική και εγείρει συναισθήματα αδιαφορίας, ακόμα κι αν αυτό που λες είναι σπουδαίο.
Η έκφραση του προσώπου είναι κι αυτή σημαντική και είναι καλό να χαμογελάς, όχι όμως υπερβολικά ούτε σε στιγμές που δεν είναι κατάλληλες».
[Φωτό: © Depositphotos.com/Benis Arapovic]