Για ποιους λόγους είναι ευεργετικό να ακούς (καλή) μουσική;

Λένε ότι η μουσική είναι η γλώσσα της ψυχής. Γι΄ αυτό αποτελεί τον πιο αγαπημένο τρόπο έκφρασης των συναισθημάτων και επιτυχημένη συνταγή για μια ζεστή επικοινωνία. Ένθερμοι οπαδοί της είναι πλέον και οι γιατροί, από τότε που ανακάλυψαν – όπως ο Κολόμβος τη νέα (παλαιά) Γη – τα οφέλη της στην υγεία. Διότι οι αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν πολύ καλά ότι η όμορφη μουσική δημιουργεί ψυχοσωματική αρμονία και είναι συνυφασμένη με το ευ ζην.

Μουσική, όπως μούσες

Η μουσική πήρε το όνομά της από τις εννέα μούσες και σημαίνει “διανοητική αναζήτηση”. Κατά τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη και τον Πυθαγόρα μια σειρά από ήχους μπορεί να προκαλέσει ένα συγκεκριμένο συναίσθημα (ήθος). Άρα, όταν μιλούσαν για το ήθος ενός τραγουδιού, εννοούσαν την ψυχική κατάσταση στην οποία οδηγεί. Θεωρούσαν ότι η μουσική πρέπει να χρησιμοποιείται για την αγωγή των νέων, γιατί έχει ηθική δύναμη.

Ευφραίνει καρδίαν

Από την αρχαία λύρα μέχρι τις σημερινές ορχήστρες το αποτέλεσμα της τέχνης των ήχων είναι το ίδιο: οι ευχάριστες μελωδίες και ρυθμοί ευφραίνουν καρδίαν και βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής. Οι νότες επίσης μπορούν να ξεσηκώσουν τα… κοιμισμένα πνεύματα, αφού, άλλωστε, ξεκινάμε τη ζωή μας με ρυθμό: To έμβρυο ακούει τον ρυθμικό ήχο της καρδιάς της μητέρας περίπου 26 εκατομμύρια φορές.

Η μουσική, όταν διαθέτει κάτι από την αρμονία του σύμπαντος, όπως υποστήριζαν οι πρόγονοί μας, κάνει θαύματα. Μπορεί μάλιστα να γίνει φάρμακο με… συνταγή γιατρού, αφού έχει αποδειχτεί ότι:

Λειτουργεί ως παυσίπονο: Απελευθερώνει ενδορφίνες στον εγκέφαλο, οι οποίες δρουν ως φυσικό αναλγητικό. Αποσπά την προσοχή από τον πόνο, βοηθά στη χαλάρωση και ανυψώνει το ηθικό των ασθενών. Όπως απέδειξε έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Journal of Advanced Nursing, οι χρόνιοι πόνοι μπορούν να μειωθούν ως και 21%, όταν ο ασθενής ακούει καθημερινά μουσική. Για τους ίδιους λόγους χρησιμοποιείται στον τοκετό, ώστε η (φυσιολογική) γέννα να γίνει στην κυριολεξία με έναν πόνο και… τρία τραγούδια.

Διώχνει το στρες: Αρκεί μισή ώρα απαλής μουσικής κάθε ημέρα, επί δύο εβδομάδες, για να μειωθούν στο αίμα τα επίπεδα όλων των ορμονών που σχετίζονται με το στρες. Έτσι αποφεύγονται ψυχοσωματικές ασθένειες, που προκαλούνται από το διαρκές άγχος.

Αποτρέπει τα καρδιοαγγειακά επεισόδια: Καταπραϋντικές μελωδίες μειώνουν την αρτηριακή πίεση και ευεργετούν την καρδιά και τους πνεύμονες. Ακόμα, δίνουν καλύτερα αποτελέσματα σε όσους υποβάλλονται σε τεστ κοπώσεως. Η ηρεμιστική μουσική επαναφέρει τον καρδιακό ρυθμό και την αναπνοή στο φυσιολογικό, άρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού ή καρδιακού επεισοδίου.

Μελέτες του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου συνηγορούν στην ευεργετική επίδραση της χαλαρωτικής μουσικής σε ασθενείς με σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα.

Επιδρά στα εγκεφαλικά κύτταρα: Ο έντονος ρυθμός διεγείρει τα εγκεφαλικά κύματα και τα συντονίζει αυξάνοντας τη συγκέντρωση και την εγρήγορση. Αντίθετα η ήρεμη κλασική μουσική βοηθά στον διαλογισμό και την εστίαση δημιουργώντας αίσθημα ευημερίας και δημιουργικότητας, που διαρκεί ώρες μετά την ακρόαση.

Εκπαιδεύει και γυμνάζει τον εγκέφαλο: Οι νευροεπιστήμονες έχουν αποδείξει ότι η μουσική εκπαίδευση από μικρή ηλικία προάγει την ευφυΐα και αναπτύσσει τις ανώτερες εγκεφαλικές λειτουργίες.

Επιταχύνει την ανάρρωση των ασθενών: Πριν από 60 χρόνια η Αμερικανική Ένωση Μουσικοθεραπείας (American Music Therapy Association-ΑΜΤΑ) απέδειξε ότι η μουσική σε θαλάμους τραυματιών του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου επιτάχυνε την ανάρρωσή τους. Σημαντικές σύγχρονες ελληνικές μελέτες έδειξαν την ευεργετική επίδραση επιλεγμένης ήρεμης μουσικής σε μονάδες εντατικής θεραπείας ή μετά από επέμβαση by-pass.

Ανακουφίζει τους καρκινοπαθείς: Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι η μουσική μειώνει το άγχος των ασθενών που ακολουθούν θεραπεία με ακτινοβολία, ενώ περιορίζει ενδεχόμενες επιπτώσεις της χημειοθεραπείας, όπως η ναυτία και ο εμετός.

Για τα νεογέννητα

Βοηθά τα πρόωρα νεογνά να αναλάβουν γρηγορότερα: Σύμφωνα με αμερικανικές έρευνες, μουσικοί ήχοι που θυμίζουν το εμβρυακό περιβάλλον, μαζί με μητρικά νανουρίσματα, βοηθούν τα πρόωρα μωρά να βγουν συντομότερα από τη μονάδα θεραπείας.

Δίνει χαρούμενα ερεθίσματα: Τα μωρά μπορούν να αναγνωρίσουν τη μουσική που άκουγαν οι γονείς τους, όταν ήταν στη μήτρα. Έτσι, όταν ακούν κάποιο γνώριμο τραγούδι, γίνονται πιο χαρούμενα και αποκοιμιούνται ευκολότερα. Ειδικοί υπογραμμίζουν ότι τα έμβρυα αναπνέουν στον ρυθμό της αγαπημένης τους μουσικής. Επομένως πρόσεχε τι ακούς, όταν είσαι έγκυος!

Στη γυμναστική

Βελτιώνει τις σωματικές επιδόσεις: Όταν οι επαναλαμβανόμενες γυμναστικές ασκήσεις γίνονται βαρετές, η μουσική κάνει τη διαδικασία πιο διασκεδαστική. Το κατάλληλο ηχητικό υπόβαθρο μπορεί να ανεβάσει τον ρυθμό και την ένταση της προπόνησης κρατώντας τους αθλούμενους προσηλωμένους στον στόχο τους. Όπως απέδειξε σχετική μελέτη, η μουσική μπορεί να ωθήσει όσους γυμνάζονται για απώλεια βάρους να επιμείνουν στην άσκησή τους βελτιώνοντας τα αποτελέσματα.

Στον ύπνο

Εξασφαλίζει έναν χορταστικό ύπνο: Ακούγοντας αγαπημένη μουσική πριν αποκοιμηθείς δίνεις την ευκαιρία στο σώμα να ξεκουραστεί καλύτερα. Οι κατάλληλες μελωδικές νότες μπορούν να αφαιρέσουν κάθε ίχνος από το άγχος και τις αγωνίες της ημέρας.

Για την κατάθλιψη

Δίνει παλμό αισιοδοξίας: Είναι το αντίδοτο στην κατάθλιψη. Μια σωστή μουσική επιλογή μπορεί να διαλύσει τα προϊόντα της μελαγχολίας, όπως ο πονοκέφαλος, η αδυναμία συγκέντρωσης, η κούραση και η σύγχυση. Αν μάλιστα φέρεις στον νου ευχάριστες αναμνήσεις, προσανατολίζεις το μυαλό να βλέπει τη θετική όψη των πραγμάτων αυξάνοντας ταυτόχρονα την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή σου.

Είναι πηγή απόλαυσης: Σύμφωνα με Καναδούς ερευνητές του Νευρολογικού Ινστιτούτου McGill του Montreal, η αγαπημένη μας μουσική απελευθερώνει στον εγκέφαλο ντοπαμίνη, την ίδια χημική ουσία που δημιουργεί τα κύματα ευχαρίστησης που νιώθουμε με ένα καλό γεύμα, τα χρήματα και τα ναρκωτικά. Τα πειράματα έδειξαν ότι η μουσική αυξάνει τα επίπεδα ντοπαμίνης κατά 6-21%, η κοκαΐνη κατά 22% και ένα καλό φαγητό 6%!

Για το πνεύμα

Η εκκλησιαστική και βυζαντινή μουσική φέρνει τους πιστούς πιο κοντά στο θείο εκφράζοντας καθαρή, αγνή πνευματικότητα.

Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες Απορίες, ακολούθησε τη σελίδα μας στο FACEBOOK:

Δες Κι Αυτά

Πόσα χιλιόμετρα είναι το αγγειακό μας σύστημα;

Είναι πραγματικά μια περίτεχνη κατασκευή, που ενώνει και διατηρεί στη ζωή όλα τα όργανα και τους ιστούς...

Τι είναι οι άφθες της γλώσσας;

Η φυσιολογική γλώσσα έχει χρώμα ανοιχτό κόκκινο, κινείται άνετα και χωρίς πόνο. Όταν παρουσιαστούν άφθες, τότε σημαίνει...

Γιατί κάποιοι άνθρωποι κοκκινίζουν ξαφνικά;

Υπάρχουν άνθρωποι που, όταν ντρέπονται, κοκκινίζουν δίνοντας την αίσθηση ότι είναι περισσότερο σεμνοί από τους άλλους. Ισχύει αυτό;

Δημοφιλή

Πόσο… δηλητηριώδες είναι το αλουμίνιο;

Το πίνουμε, το τρώμε, το βάζουμε επάνω στο δέρμα μας, το περνάμε απευθείας στην κυκλοφορία του αίματός μας και, σε κάποιες περιπτώσεις...

Πού οφείλονται οι κοιλιακές κράμπες και πώς περνάνε;

Οι κράμπες μπορεί να προέλθουν από καταστάσεις που επηρεάζουν όργανα της κοιλιάς, αλλά δεν εντοπίζονται οπωσδήποτε στην κοιλιακή χώρα, ακόμη και στην περίπτωση που το άτομο έχει την αίσθηση ότι εκεί...

Ποιοι άνθρωποι χαρακτηρίζονται ανοσοκατεσταλμένοι;

Ανάμεσα στις ομάδες υψηλού κινδύνου που είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε λοιμώξεις από μικροοργανισμούς - οι οποίοι φυσιολογικά δεν είναι επικίνδυνοι για υγιή άτομα - κατατάσσονται και οι...

Γιατί στον στρατό την τουαλέτα τη λένε “Καλλιόπη”;

Τον Ιούνιο του 1930 ο Ελευθέριος Βενιζέλος εγκαινίασε τον σταθμό του υπόγειου σιδηρόδρομου στην πλατεία Ομονοίας δίνοντας χαρά σε πολλούς Αθηναίους, που πλέον θα είχαν εύκολη...

Βουητό στα αφτιά: Τι το προκαλεί και πώς θεραπεύεται;

Εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο αντιμετωπίζουν ένα ενοχλητικό σύμπτωμα, που δεν έχει εμφανή προέλευση: Ακούν κάποιο σφύριγμα, βουητό, κουδούνισμα ή βόμβο...