Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου, 2020

Γιατί η παροιμία λέει: “Έχε τα πόδια σου ζεστά, την κεφαλή σου κρύα”; Ισχύει;

"Έχε τα πόδια σου ζεστά, την κεφαλή σου κρύα και την κοιλιά σου αλαφρή (ή τον στόμαχόν σου ελαφρύ), γιατρού δεν έχεις χρεία", λέει η γνωστή ελληνική παροιμία. Είναι σοφή; Υπάρχει επιστημονική...

Μουδιάζουν τα χέρια σου; Δες τι μπορεί να συμβαίνει στον οργανισμό σου

Για να έχουμε φυσιολογική αίσθηση στα άνω άκρα, πρέπει το δέρμα, οι αρθρώσεις, τα νεύρα, οι μύες και οι ιστοί που βρίσκονται στην περιοχή να λειτουργούν σωστά.

“Το μούδιασμα στα χέρια είναι παθολογικό σύμπτωμα, που προκαλεί μια δυσάρεστη αίσθηση σε ένα ή περισσότερα δάχτυλα και συχνά εμποδίζει τον πάσχοντα να πραγματοποιήσει συνήθεις δραστηριότητες”, επισημαίνει η ειδική παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη. “Μπορεί να είναι στο ένα χέρι ή και στα δύο, να είναι τοπικό ή να επεκτείνεται, να συνοδεύεται από μυρμηγκιάσματα, κάψιμο, τσούξιμο ή αίσθηση επαφής με βελόνες, να εμφανίζεται απότομα ή να έχει χρόνιο χαρακτήρα.

Το χρόνιο μούδιασμα των χεριών είναι από τις πιο συχνές αιτίες αδυναμίας των άνω άκρων, που όταν είναι σοβαρής μορφής, οδηγεί σε πρόωρη συνταξιοδότηση νέα άτομα με σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις για το σύνολο της ζωής τους”.

Αθώα και επικίνδυνα μουδιάσματα

Όπως υπογραμμίζει η γιατρός, παρά το γεγονός ότι παροδικά συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν σε φυσιολογικά άτομα μετά από έκθεση σε έντονο ψύχος, μετά από παρατεταμένη μηχανική παρακώλυση της ροής του αίματος, (π.χ. όταν πιέζεται το χέρι από σφιχτό περιβραχιόνιο) ή λόγω άγχους, τα μουδιάσματα στα χέρια θα πρέπει πάντα να διερευνώνται, προκειμένου να αποκλειστούν παθολογικά νοσήματα που προκαλούν αλλοίωση της σύστασης των ιστών, κακή αιμάτωση της περιοχής του σώματος όπου εμφανίζονται τα συμπτώματα, μείωση της ποιότητας του αίματος που αρδεύει το σώμα ή νευρολογικές βλάβες.

“Όργανα που δεν εντοπίζονται στα άνω άκρα μπορεί να παρουσιάσουν συμπτώματα από τα χέρια λόγω γειτνίασης των ιστών ή αντιδραστικού ερεθισμού. Το φαινόμενο κλασικά συμβαίνει σε ορισμένες περιπτώσεις εμφράγματος του μυοκαρδίου, όπου το μούδιασμα του αριστερού χεριού είναι συχνό σύμπτωμα. Επίσης το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο έχει συχνά ως αρχικό σύμπτωμα το μούδιασμα ή το κάψιμο στην περιοχή του σώματος, στην οποία διανέμονται οι νευρικές ίνες που αντιστοιχούν στην περιοχή του εγκεφάλου που θίγεται”, τονίζει η γιατρός.

“Συστηματικά και τοπικά νοσήματα που επίσης προκαλούν μούδιασμα στα άκρα είναι:

 • Διαβήτης
 • Αλκοολισμός
 • Περιφερική νευροπάθεια
 • Ανεπάρκεια βιταμινών
 • Ορμονικές διαταραχές
 • Τραύματα της σπονδυλικής στήλης
 • Αγγειίτιδα
 • Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα
 • Σύνδρομο Guillain-Barre
 • Σπάνια λοιμώδη νοσήματα όπως το AIDS
 • Πολλαπλή σκλήρυνση
 • Παρανεοπλασματικά σύνδρομα
 • Αμυλοείδωση
 • Σύνδρομο Raynaud
 • Ψυχιατρικά νοσήματα

Εάν το σύμπτωμα είναι πρωτοεμφανιζόμενο, η ιατρική εξέταση δεν πρέπει να αναβάλλεται, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ασθενείς υψηλού κινδύνου για αποφράξεις αρτηριών όπως διαβητικοί, παχύσαρκοι, χρόνιοι καπνιστές, υπερτασικοί, πάσχοντες από μεταβολικό σύνδρομο ή στεφανιαία νόσο, προς αποκλεισμό επικείμενου εμφράγματος μυοκαρδίου ή εξελισσόμενου αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Σύνδρομο Raynaud

Το πιο κοινό οργανικό αίτιο χρόνιων επεισοδίων μουδιάσματος σε νεαρή ηλικία είναι το σύνδρομο Raynaud. Πρόκειται για αγγειοσυσπαστική διαταραχή, που χαρακτηρίζεται από μεταβολή του χρώματος των δαχτύλων μετά από έκθεση σε κρύο ή μετά από συναισθηματική φόρτιση. Οι διαταραχές μπορεί να περιορίζονται σε ένα δάχτυλο, λίγα δάχτυλα ή να περιλαμβάνουν όλο το χέρι. Σπάνια αφορούν το πόδι. Τα δάχτυλα εμφανίζουν ωχρότητα κατά την έκθεση σε κρύο περιβάλλον, φαινόμενο που οδηγεί σε προοδευτική ανάπτυξη κυάνωσης, λόγω κακής αιμάτωσης.

Κατά την επαναθέρμανση η εμφάνιση ερυθρότητας είναι συχνή. Κακουχία, οίδημα με εντύπωμα, μούδιασμα, συνοδεύουν πολλές φορές την αλλαγή χρώματος. Μεταξύ των επεισοδίων τα άκρα μπορεί να είναι απόλυτα φυσιολογικά.

Σε ορισμένες περιπτώσεις η νόσος μπορεί να οδηγήσει σε γάγγραινα δαχτύλων, λόγω κακής αιμάτωσης.

Τα αίτια του συνδρόμου

Καλοήθης ιδιοπαθής νόσος Raynaud. Η επίπτωση της νόσου υπολογίζεται στο 10% του πληθυσμού. Πολλοί παράγοντες συντελούν στην πυροδότησή της (π.χ. ανωμαλία συμπαθητικού νευρικού συστήματος, αύξηση αδρενεργικών υποδοχέων κ.ά.).

Δευτεροπαθές Raynaud. Το δευτεροπαθές σύνδρομο προκαλείται από υποκείμενα νοσήματα και παθολογικές καταστάσεις με διαφορετικό παθοφυσιολογικό μηχανισμό σε κάθε περίπτωση. Ο κατάλογος είναι μακρύς. Αυτοάνοσα νοσήματα, αγγειακές βλάβες, ενδοκρινικά νοσήματα, το σύνδρομο θωρακικής εξόδου, το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, νευρολογικές βλάβες και παρενέργειες φαρμάκων είναι χαρακτηριστικά νοσήματα και καταστάσεις που προκαλούν δευτεροπαθές Raynaud”.

* Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες Απορίες και να μάθεις Αλήθειες, κάνε LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΟ

ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΛΥΝΕΙΣ ΤΙΣ ΑΠΟΡΙΕΣ ΣΟΥ;

Κάνε εγγραφή στο NEWSLETTER μας και θα έχεις τις απαντήσεις.