Πού οφείλονται οι κοιλιακές κράμπες και πώς περνάνε;

Αισθάνεσαι δυσφορία στην περιοχή της κοιλιάς; Τότε μπορεί να υποφέρεις από κράμπες. Η ειδική παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη εξηγεί τι είναι οι κοιλιακές κράμπες και πώς μπορείς να τις αντιμετωπίσεις.

“Ο όρος κράμπες στην κοιλιά χρησιμοποιείται για να περιγράψει κάποια ενοχλήματα που συμβαίνουν σε αυτή την περιοχή του σώματος και που μπορεί να εμφανίζονται μεμονωμένα ή ταυτόχρονα. Τα ενοχλήματα αυτά είναι βάρος, φούσκωμα ή/και τρέμουλο.

Οι κράμπες μπορεί να προέλθουν από καταστάσεις που επηρεάζουν όργανα της κοιλιάς, αλλά δεν εντοπίζονται οπωσδήποτε στην κοιλιακή χώρα, ακόμη και στην περίπτωση που το άτομο έχει την αίσθηση ότι εκεί βρίσκεται η πηγή των συμπτωμάτων του. Εκτός λοιπόν από πάσχοντα όργανα της κοιλιάς (προβλήματα στομάχου, παγκρέατος, εντέρου, νεφρών, ήπατος κ.ά), κράμπες μπορούν να προκαλέσουν και παρακείμενα εσωτερικά όργανα ή παθήσεις που επηρεάζουν κοιλιακούς μυς και νεύρα της περιοχής. Παθήσεις της κατηγορίας είναι νευρολογικά νοσήματα, ψυχιατρικά σύνδρομα, παθήσεις θυρεοειδούς, ορμονικές διαταραχές, αυτοάνοσα σύνδρομα, νεφρικές παθήσεις, ορισμένα καρκινώματα, παθήσεις κατώτερων πνευμονικών πεδίων, καρδιακές παθήσεις.

Επίσης οι κοιλιακές κράμπες μπορεί να οφείλονται σε παράγοντες της καθημερινότητας, όπως η υπερβολική προπόνηση, η αφυδάτωση, το στρες, η αϋπνία, η κατάχρηση αλκοόλ, η κατανάλωση ερεθιστικών φαρμάκων.

Πρώτες βοήθειες:

Σταματήστε οποιαδήποτε δραστηριότητα και κάνετε ήπιο τοπικό μασάζ με μυοχαλαρωτική κρέμα.

Ξαπλώστε σε περιβάλλον με ελεγχόμενη θερμοκρασία.

Κατά την έναρξη του ενοχλήματος η ήπια εφαρμογή τοπικής θερμότητας (π.χ. μαλακή κουβέρτα τον χειμώνα, αύξηση της διάρκειας του μασάζ το καλοκαίρι) βοηθά στη λύση του σπασμού.

Ωστόσο σε κάθε περίπτωση η ιατρική εξέταση είναι απαραίτητη, προκειμένου να διαγνωσθεί ενδεχόμενο παθολογικό πρόβλημα και να δοθεί η κατάλληλη θεραπεία στον πάσχοντα”.

ΑΠΟΡΕΙΣ;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ