Είναι η αγαπημένη σάλτσα μικρών και μεγάλων. Έχει πικάντικη γεύση και κατακόκκινη όψη, που την κάνουν να ξεχωρίζει. Και όμως η περίφημη κέτσαπ πριν από λίγα χρόνια παραλίγο να μεταλλαχτεί χρωματικά και να χάσει την… παθιασμένη νοστιμιά της.
Η διάσημη σάλτσα, που διαφημίστηκε παλαιότερα ως “ευλογημένη ανακούφιση για τη γυναίκα”, εμφανίστηκε το 2000 στις αγορές και σε πράσινο, μοβ, ροζ, πορτοκαλί και μπλε χρώμα – φυσικά με την προσθήκη αντίστοιχων σε χρώμα συστατικών. Δεν έγινε όμως δημοφιλής με αποτέλεσμα να αποσυρθεί 6 χρόνια αργότερα παραμένοντας τελικά στη γνωστή, κόκκινη μορφή της.
Ποιος την έφτιαξε πρώτος;
Τη συνταγή της κέτσαπ επινόησαν πρώτοι οι Κινέζοι στα τέλη του 16ου αιώνα, για να συνοδέψει συνταγές με ψάρι και πουλερικά (όπως κάνουν επίσης οι Μαλαισιανοί και οι Ινδονήσιοι). Λέγεται ότι η πρώτη κέτσαπ ήταν φτιαγμένη από ντομάτα, ξίδι, ζάχαρη, αλάτι, ψιλοκομμένο ραπανάκι και σάλτσα σέλινου. Άλλες παραλλαγές της περιλαμβάνουν φυτικά αρτύματα και καρυκεύματα, όπως κρεμμύδι, μπαχάρι, γαρίφαλο, κανέλα και σκόρδο.