back to top

Πότε η κέτσαπ άλλαξε για λίγο χρώμα και από κόκκινη έγινε μπλε;

Είναι η αγαπημένη σάλτσα μικρών και μεγάλων. Έχει πικάντικη γεύση και κατακόκκινη όψη, που την κάνουν να ξεχωρίζει. Και όμως η περίφημη κέτσαπ πριν από λίγα χρόνια παραλίγο να μεταλλαχτεί χρωματικά και να χάσει την… παθιασμένη νοστιμιά της.

Η διάσημη σάλτσα, που διαφημίστηκε παλαιότερα ως “ευλογημένη ανακούφιση για τη γυναίκα”, εμφανίστηκε το 2000 στις αγορές και σε πράσινο, μοβ, ροζ, πορτοκαλί και μπλε χρώμα – φυσικά με την προσθήκη αντίστοιχων σε χρώμα συστατικών. Δεν έγινε όμως δημοφιλής με αποτέλεσμα να αποσυρθεί 6 χρόνια αργότερα παραμένοντας τελικά στη γνωστή, κόκκινη μορφή της.

Ποιος την έφτιαξε πρώτος;

Τη συνταγή της κέτσαπ επινόησαν πρώτοι οι Κινέζοι στα τέλη του 16ου αιώνα, για να συνοδέψει συνταγές με ψάρι και πουλερικά (όπως κάνουν επίσης οι Μαλαισιανοί και οι Ινδονήσιοι). Λέγεται ότι η πρώτη κέτσαπ ήταν φτιαγμένη από ντομάτα, ξίδι, ζάχαρη, αλάτι, ψιλοκομμένο ραπανάκι και σάλτσα σέλινου. Άλλες παραλλαγές της περιλαμβάνουν φυτικά αρτύματα και καρυκεύματα, όπως κρεμμύδι, μπαχάρι, γαρίφαλο, κανέλα και σκόρδο.

Σχετικά Άρθρα