Η κατάθλιψη εξελίσσεται σε παγκόσμια επιδημία δείχνοντας τη σαφή προτίμησή της στις γυναίκες (για ορμονικούς, πιθανόν, λόγους). Πλήττει παγκοσμίως περισσότερα από 154 εκατομμύρια ανθρώπους και αφήνει χαρακτηριστικά σημάδια στην ψυχή και το σώμα, αν δεν αντιμετωπιστεί σε βάθος.
Μπορεί να νικηθεί χωρίς φάρμακα; Φυσικά, λένε οι ειδικοί, αρκεί ο/η ασθενής να απευθυνθεί στον κατάλληλο ψυχοθεραπευτή.
Η ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια (ειδικευμένη στη Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία παιδιών και ενηλίκων) Φωστηρία Αμανατίδου μάς εξηγεί τι είναι η κατάθλιψη, τι την προκαλεί και πώς αντιμετωπίζεται.
“Η κατάθλιψη αποτελεί διαταραχή της διάθεσης, όπου το άτομο αποκτά αρνητική οπτική για τον εαυτό του (θεωρεί ότι είναι άχρηστο, ανάξιο, ανεπαρκές), για τον κόσμο (πιστεύει πως οι άλλοι το απορρίπτουν) και για το μέλλον (το βλέπει ζοφερό). Επιπλέον έχει μια τάση καταστροφοποίησης στον τρόπο σκέψης του θεωρώντας ότι τίποτα δεν έχει νόημα, ενώ δεν μπορεί να αντλήσει ικανοποίηση από πουθενά. Παράλληλα παρατηρούνται και σωματικές ενοχλήσεις, καθώς και αλλαγές στη διατροφή και στον ύπνο του.
Πιο συγκεκριμένα, τα συμπτώματα που παρουσιάζονται είναι πεσμένη διάθεση, άγχος ότι δεν πρόκειται να τα καταφέρει, απώλεια ικανοποίησης από δραστηριότητες που μέχρι πρότινος ήταν ευχάριστες, αίσθημα κόπωσης, μειωμένη σεξουαλική διάθεση. Ακόμα διαταραχές στην όρεξη που έχουν ως αποτέλεσμα την πρόσληψη ή την απώλεια βάρους, διαταραχές στον ύπνο (υπνηλία, αϋπνία, ακανόνιστος ύπνος), δυσκολία συγκέντρωσης, πιθανές σκέψεις αυτοκτονίας, πονοκέφαλοι, πόνοι στο στήθος, δυσκολία αναπνοής, δυσκοιλιότητα, εμετός”.
Δες κι αυτά:
Πώς θα βοηθήσεις ένα αγαπημένο σου πρόσωπο που υποφέρει από κατάθλιψη;
Πότε ένας άντρας κινδυνεύει να πάθει κατάθλιψη;
Πώς γίνεται η (ήπια) κατάθλιψη να οδηγεί σε σοφία και αυτοβελτίωση;
Ποια είναι τα αίτια
Όμως υπογραμμίζει η κ. Αμανατίδου: “Τα αίτια της κατάθλιψης μπορεί να είναι είτε γενετικά, δηλαδή να υπάρχουν γονίδια που προδιαθέτουν για την εμφάνισή της, είτε βιολογικά, δηλαδή να την προκαλέσουν κάποιες ασθένειες όπως ο υποθυρεοειδισμός, η νόσος του Πάρκινσον, η σκλήρυνση κατά πλάκας, το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, η λήψη φαρμάκων (π.χ. κορτιζόνη), η χρήση ουσιών (αλκοόλ, χασίς). Τέλος, μπορεί τα αίτια να είναι ψυχολογικά. Πρώιμες αρνητικές εμπειρίες στη ζωή του ατόμου συντελούν στην πιθανή εμφάνιση κατάθλιψης σε ανάλογες καταστάσεις, καθώς και αρνητικά συμβάντα όπως ένα διαζύγιο, ένας θάνατος, η απόλυση από την εργασία”.
Κάνε τις πρώτες θετικές κινήσεις μόνος/η
Η ψυχολόγος, για μια πρώτη αντιμετώπιση της κατάστασης, προτείνει:
1. Να υποδιαιρείς τις υποχρεώσεις σου σε μικρότερα κομμάτια και να επιβραβεύεις τον εαυτό σου για ό,τι καταφέρνει.
2. Να έχεις ασχολίες που να σε κάνουν να νιώθεις ευχάριστα.
3. Να μην αναλαμβάνεις μεγαλύτερες ευθύνες από εκείνες που μπορείς να φέρεις εις πέρας.
4. Να έχεις κοντά σου ένα υποστηρικτικό δίκτυο αποτελούμενο από συγγενείς και φίλους.
5. Να υπενθυμίζεις συνεχώς στον εαυτό σου ότι η κατάθλιψη είναι αυτή που προκαλεί τον αρνητισμό που νιώθεις και ότι οι αρνητικές σκέψεις αποτελούν ένα στοιχείο της και δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα.
Αντιμετωπίζεται με την κατάλληλη ψυχοθεραπεία
“Θα πρέπει να τονίσουμε ότι η γνωσιακή συμπεριφορική ψυχοθεραπεία, μέσω συγκεκριμένων τεχνικών, βοηθά τα άτομα να ανακτήσουν τη χαμένη ελπίδα τους, να αποκτήσουν αυτοεκτίμηση και να αποβάλουν τα αρνητικά συναισθήματα. Τα βοηθά να εστιάσουν στις δυσλειτουργικές σκέψεις και να τις τροποποιήσουν αξιολογώντας με αντικειμενικό τρόπο την πραγματικότητα, ώστε να αποκτήσουν καλύτερη θεώρηση της εικόνας που έχουν για τον εαυτό τους, τους άλλους και το μέλλον. Επιπρόσθετα βοηθά το άτομο να αποκτήσει δεξιότητες χειρισμού δύσκολων καταστάσεων.
Αυτό που χρειάζεται να έχει κάποιος κατά νου είναι ότι η κατάθλιψη αποτελεί μια κατάσταση που τυγχάνει βελτίωσης με την υποστήριξη κοντινών προσώπων και τη βοήθεια του ειδικού”.