Ποιο καλοκαιρινό φρούτο ονομάζεται και… “Χειμωνικό”;

Είναι κόκκινο, γλυκό, ζουμερό, δροσιστικό, αποτοξινωτικό, πλούσιο σε νερό, βιταμίνη Α, Β6, C, β-καροτένιο, κάλιο, λυκοπένιο και φυτικές ίνες. Είναι το απόλυτο καλοκαιρινό φρούτο, που το λαχταρούν και το απολαμβάνουν οι πάντες, μικροί και μεγάλοι. Ο λόγος για το καρπούζι, που λέγεται και υδροπέπων και πατίχα. Έχει όμως και μια άλλη ονομασία που, όπως σημειώνει ο Νίκος Σαραντάκος, είναι 100% ελληνική “αλλά δεν επικράτησε καθώς οι γραφειοκράτες λόγιοι προτίμησαν το υδροπέπων”. Είναι η λέξη χειμωνικό.

Γιατί χειμωνικό; Επειδή τα καρπούζια, και ιδίως τις όψιμες ποικιλίες με το παχύ φλούδι, τον παλιό καιρό στα χωριά ήξεραν να τα διατηρούν μέχρι τα Χριστούγεννα.

“Γυναίκα και χειμωνικό, η τύχη τα διαλέγει”

Παρόλο που η λέξη χειμωνικό σήμερα ακούγεται κυρίως στα Επτάνησα, είναι (ή έστω ήταν) πανελλήνια. Μάλιστα ο λαογράφος Ν. Πολίτης την γνωστή παροιμία “Δυο καρπούζια δεν χωράνε στην ίδια μασχάλη” την καταγράφει ως “Δυο χειμωνικά σε μια μασχάλη δεν βαστιούνται”. Αυτό αποτελεί μια ακόμα έμμεση μαρτυρία ότι τον 19ο αιώνα η λέξη “χειμωνικό” ήταν πολύ περισσότερο διαδεδομένη και ότι σε πολλά μέρη θα ήταν η κατεξοχήν λέξη για το είδος.

Υπάρχει επίσης μια παξινή παροιμία που λέει: “Γυναίκα και χειμωνικό, η τύχη τα διαλέγει”.

Δημοφιλή

Πώς θα φτιάξεις βασιλόπιτα χωρίς αβγά και βούτυρο;

Φέτος μπορείς να φτιάξεις πανεύκολα μια βασιλόπιτα με θρεπτικά συστατικά - χωρίς βούτυρο, αβγά ή άλλα παχυντικά υλικά - με απίστευτη γλύκα και νοστιμιά!

Πόσο ζουμί από κόκκινα σκαθάρια τρώμε εν αγνοία μας κάθε μέρα;

Τρώμε έντομα χωρίς να το ξέρουμε; Ναι, αφού μας τα σερβίρει αθόρυβα, χρόνια τώρα, η βιομηχανία των τυποποιημένων προϊόντων. Βέβαια ως καταναλωτές ενημερωνόμαστε για τα...

Πότε άλλαξε χρώμα ο ταραμάς και από λευκός έγινε κόκκινος;

Το φυσικό χρώμα του ταραμά είναι το λευκό. Ο κόκκινος ταραμάς εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα ελληνικά μπακάλικα στη δεκαετία του 1950 και οφείλει την εντυπωσιακή...