Γιατί δεν χρειάζεται να κοπιάσεις για να έχεις υγιές και καλλίγραμμο σώμα;

PoiosTiGiatihttps://poiostigiati.gr
Μια Απορία την ημέρα... την άγνοια κάνει πέρα

Τα πράγματα είναι απλά. Η γυμναστική δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο. Επιστήμονες που ασχολούνται με τη μελέτη της άσκησης του σώματος είναι κατηγορηματικοί: Το ολιγόλεπτο γρήγορο βάδισμα, όταν γίνεται εναλλάξ με αργό, καθώς και τα βαθιά καθίσματα είναι μακράν η καλύτερη και πληρέστερη εκγύμναση που μπορεί να προσφέρει κάποιος στον εαυτό του. Αποτελούν άριστο τρόπο συντήρησης του σώματος, απαιτούν κάτι παραπάνω από 30 ανέξοδα λεπτά την κάθε φορά και είναι υπεραρκετά, όταν γίνονται σε τακτική βάση. Επίσης βοηθούν στην αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών, κάνουν τους αθλούμενους να ξανανιώνουν και διώχνουν την κατάθλιψη.

Δέκα χρόνια νεότεροι…

Όταν ο Ιάπωνας καθηγητής αθλητιατρικής (στο Πανεπιστήμιο Shinshu) Hiroshi Nose ανέλαβε να εκπαιδεύσει χιλιάδες ηλικιωμένους Ιάπωνες σε ένα καινοτόμο πρόγραμμα γυμναστικής, εντυπωσιάστηκε από τα αποτελέσματα. Όπως έγραψε η New York Times, οι ηλικιωμένοι έκαναν για πέντε μήνες τακτικό ζωηρό βάδισμα για 3 λεπτά, ακολουθούμενο από ένα αργό, χαλαρό περπάτημα 3 λεπτών, και όλο αυτό επί 10 φορές. Ως αποτέλεσμα, η φυσική τους κατάσταση καλυτέρευσε κατά 20%. Αυτό σημαίνει ότι τα συμπτώματα της υπέρτασης, του σακχαρώδους διαβήτη, της παχυσαρκίας και της κατάθλιψης μειώθηκαν κατά 20%, ενώ οι ίδιοι αισθάνονταν 10 χρόνια νεότεροι.

Σώμα και μυαλό σε φόρμα

Αυτό ήρθε να επιβεβαιώσει και να ενισχύσει τα συμπεράσματα των μελετών άλλων ερευνητών, που αναφέρουν ότι το βάδισμα βοηθά στον έλεγχο του βάρους. Επιπλέον έρευνα έδειξε ότι το μέγεθος του ιππόκαμπου, μιας σημαντικής περιοχής του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μνήμη, αυξήθηκε σημαντικά σε ηλικιωμένους που έβαλαν το τακτικό ζωηρό περπάτημα στη ζωή τους.

Τελικά, στα ίδια συμπεράσματα έχουν καταλήξει πολλοί ερευνητές παρατηρώντας πως το καθημερινό γρήγορο βάδισμα προλαμβάνει και βοηθάει, εκτός των άλλων, στην αντιμετώπιση του καρκίνου, των φθορών που προκαλεί η καθιστική δουλειά, της γεροντικής άνοιας, του Αλτσχάιμερ και της καρδιοπάθειας.

Η καλύτερη άσκηση

Με τον Ιάπωνα ερευνητή συμφωνεί και επαυξάνει ο Michael Joyner, καθηγητής αναισθησιολογίας στην Mayo Clinic στο Rochester των ΗΠΑ, ο οποίος δηλώνει επιπρόσθετα ότι ο ιδιαίτερος τρόπος περπατήματος, που βασίζεται σε ολιγόλεπτες εναλλαγές από γρήγορο σε αργό βάδισμα, είναι η μοναδική, καλύτερη άσκηση και μάλιστα με διαφορά από όλες τις άλλες.

Βαθιά καθίσματα για αύξηση μυϊκής μάζας

Βέβαια, για όσους ήδη γυμνάζονται, το βάδισμα παρουσιάζει μικρότερα οφέλη, σύμφωνα με τον Stuart Phillips, καθηγητή κινησιολογίας στο καναδικό Πανεπιστήμιο McMaster και ειδικό στην άσκηση με αντιστάσεις. Ο ίδιος συστήνει ανεπιφύλακτα ως κορυφαία άσκηση τα βαθιά καθίσματα (εφ΄ όσον τα γόνατα το επιτρέπουν), καθώς γυμνάζουν τους μεγαλύτερους μυς του σώματος, αυτούς των γλουτών και της πλάτης.

Η εκτέλεση είναι απλή, όπως εξηγεί: Αρκεί να φέρεις τα χέρια στο στήθος, να λυγίσεις τα γόνατά σου και να χαμηλώσεις τον κορμό σου μέχρι οι μηροί να έρθουν σε θέση παράλληλη με το πάτωμα (σ.σ. σαν να επρόκειτο να καθίσεις σε μια φανταστική καρέκλα – οι αρχάριοι μπορούν αρχικά να κρατιούνται από ένα έπιπλο).

Οι 25 επαναλήψεις είναι μια πολύ ισχυρή άσκηση που προστατεύει από την σαρκοπενία (απώλεια μυϊκής μάζας), κατάσταση η οποία δημιουργείται αναπόφευκτα με την πάροδο του χρόνου στο σώμα. Αντίθετα, όπως τόνισε, οι ασκήσεις αντοχής λίγα έχουν να προσφέρουν στη βελτίωση της σαρκοπενίας.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί προειδοποιούν τους ασκούμενους – ειδικά αυτούς που μόλις έχουν σηκωθεί από τον καναπέ – να συνομιλήσουν πρώτα με τον γιατρό τους πριν από την έναρξη κάθε νέας σωματικής δραστηριότητας, για να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα.

Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες Απορίες και να μάθεις Αλήθειες, κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΟ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ