Γιατί τα γλυκά από φρούτα τα λέμε “του κουταλιού”;

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Γλυκό βύσσινο, κεράσι, καρύδι, νεραντζάκι, περγαμόντο, κυδώνι, καρπούζι, σταφύλι… Σχεδόν όλα τα φρούτα γίνονται υπέροχα “γλυκά του κουταλιού”. Και μπορεί σήμερα οι περισσότεροι να τα αγοράζουμε έτοιμα, αλλά κάποτε οι νοικοκυρές τα έφτιαχναν με πολύ μεράκι για να τα προσφέρουν όλο καμάρι στους καλεσμένους τους.

Γιατί όμως (ακόμα και στις μέρες μας) αυτά τα γλυκά τα λέμε “του κουταλιού”; Αφού και άλλα γλυκίσματα τρώγονται με το κουτάλι.

Γύρω – γύρω κουταλάκια και στη μέση το γλυκό

Η ονομασία τους προέρχεται από τον τρόπο που σερβίρονταν παλιά: Συνήθως η οικοδέσποινα έβαζε το γλυκό σε ένα μπολ με κουταλάκια γύρω-γύρω. Οι καλεσμένοι έπαιρναν με το κουταλάκι τους τη γλυκιά δόση τους, εύχονταν στην οικοδέσποινα “Γεια στα χέρια σου” και έπιναν δροσερό νερό, που συμπλήρωνε το κέρασμα.

Ένας άλλος τρόπος σερβιρίσματος ήταν ο εξής: Το γλυκό προσφέρονταν στον καθένα καλεσμένο σε κρυστάλλινο πιατάκι και το κουταλάκι επάνω σε ένα ποτήρι με κρύο νερό.

Τα “γλυκά του κουταλιού” αποτελούσαν σε παλιότερες εποχές το πιο καλοδεχούμενο κέρασμα, όχι μόνο στην Ελλάδα και στην Κύπρο αλλά και σε βαλκανικές χώρες, στη Μέση Ανατολή και στη Ρωσία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πόσες μέρες διατηρείται το καρπούζι στο ψυγείο;

Αν σου αρέσει να το καταναλώνεις συχνά, πρέπει να μάθεις και να το συντηρείς σωστά, ώστε να το απολαμβάνεις φρέσκο. Πριν το κόψιμο μπορείς να το διατηρήσεις...

Πώς παρασκευάζεται η ζάχαρη;

Η λευκή κρυσταλλική ζάχαρη παρασκευάζεται είτε από ζαχαρότευτλο είτε από ζαχαροκάλαμο. Το ζαχαροκάλαμο φύεται στις τροπικές περιοχές με τη μορφή ψηλών βλαστών που μοιάζουν με τα μπαμπού...

Τι είναι το παρφέ;

Το παρφέ είναι παγωτό; Στην Ελλάδα, ναι. Στη Γαλλία, απ΄ όπου προέρχεται αυτό το… τέλειο γλύκισμα, όχι. Εμείς εδώ ξέρουμε ότι το...
- ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ -

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ

Γιατί η Μαύρη Θάλασσα έχει αυτό το… σκοτεινό όνομα;

Η Μαύρη Θάλασσα είναι θάλασσα της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Γνωστή από την αρχαιότητα και ως Εύξεινος Πόντος, βρέχει τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ουκρανία, τη Ρωσία, τη Γεωργία και την Τουρκία. Ο Πορθμός...

Πώς παρασκευάζεται η ζάχαρη;

Η λευκή κρυσταλλική ζάχαρη παρασκευάζεται είτε από ζαχαρότευτλο είτε από ζαχαροκάλαμο. Το ζαχαροκάλαμο φύεται στις τροπικές περιοχές με τη μορφή ψηλών βλαστών που μοιάζουν με τα μπαμπού...

Από πού μας ήρθε ο Κουραμπιές;

Ο κουραμπιές είναι χαρακτηριστικό γλυκό, ευρύτατα διαδεδομένο σε όλη την Ελλάδα. Παρότι δεν έχει ελληνική καταγωγή, κατατάσσεται στα πατροπαράδοτα ελληνικά γλυκίσματα και...

Από πού πήραν το όνομά τους τα μανταρίνια Κλημεντίνες;

Οι Κλημεντίνες είναι μια ποικιλία μανταρινιού που χρόνια τώρα απολαμβάνουμε στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Είναι μικρά, γλυκά και συνήθως χωρίς...

Πώς η… μακάβρια Μακαρωνία μεταλλάχτηκε σε γιορτινό Μελομακάρονο;

Το μελομακάρονο δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Είναι το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλυκό. Μάλιστα θεωρείται το πιο "υγιεινό" γλυκό των Χριστουγέννων, καθώς...

Tipaki.gr

Tips & Tricks που σου λύνουν τα χέρια!