Γιατί ροχαλίζουμε;

Αποτελεί σοβαρή αιτία διαζυγίου και είναι εχθρός του ανέφελου ύπνου για δύο ή και περισσότερα άτομα. Έχει τη δύναμη να δημιουργεί ρήξεις ακόμα και στους πιο αγαπημένους συγκατοίκους. Ο χαρακτηρισμός του αφόρητου ταιριάζει γάντι στο ροχαλητό, ενώ η ποικιλία των ήχων του αποτελεί ό,τι πιο ενοχλητικό μπορεί να εισβάλει ύπουλα στη νυχτερινή ζωή κάποιου, με σοβαρές επιπτώσεις στον ίδιο και τους γύρω του. Είναι ακούσιο και σίγουρα υπάρχουν αιτίες για τη δημιουργία του. Μπορεί όμως να αποδειχθεί επικίνδυνο για τη ζωή αυτού που ροχαλίζει, ειδικά όταν συνδυάζεται με επεισόδια άπνοιας.

Τι φταίει

Όπως εξηγεί η ειδική παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη, σε ορισμένα υγιή άτομα το ροχαλητό μπορεί να εμφανίζεται λόγω ανατομικής κατασκευής (π.χ. μικρή γνάθος). Υπάρχουν όμως και παθολογικές αιτίες, οι οποίες είναι:

Η  παχυσαρκία.

Οι υπερτροφικές αμυγδαλές.

Εκκρίσεις που εμποδίζουν τον αέρα ο οποίος περνάει από το αναπνευστικό σύστημα και παρουσιάζονται όταν υπάρχουν λοιμώξεις, αλλεργίες, αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή γαστοοισοφαγική παλινδρόμηση.

Νοσήματα που αλλοιώνουν τη φυσιολογική λειτουργία της αναπνοής, όπως εγκεφαλικά, καρδιακά και ορμονικές διαταραχές, τα οποία δημιουργούν παροδικό ή μόνιμο ροχαλητό. Σε ορισμένες παθολογικές περιπτώσεις το μοναδικό αρχικό σύμπτωμα είναι η εμφάνιση ροχαλητού ή η επιδείνωση του ροχαλητού που ήδη προϋπάρχει.

Πρωινά συμπτώματα

Σε αυτόν που ροχαλίζει κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί την ημέρα να εμφανιστούν υπνηλία, διαταραχές της πίεσης, αδυναμία συγκέντρωσης και κόπωση.

Όταν συνυπάρχει άπνοια

Στις περιπτώσεις εκείνες που μαζί με το ροχαλητό εμφανίζονται και επεισόδια άπνοιας, η ποσότητα οξυγόνου που πρέπει να έχει το ανθρώπινο σώμα δεν επαρκεί, οπότε υπάρχει ο κίνδυνος για εμφάνιση αιφνίδιων θανατηφόρων επιπλοκών, όπως:

Σοβαρές καρδιακές αρρυθμίες.

Υποξία (ανεπαρκής οξυγόνωση).

Ανακοπή καρδιάς.

Πώς αντιμετωπίζεται

Με τον εντοπισμό και τη θεραπεία των νοσημάτων που το προκαλούν.

Με την αποφυγή του καπνίσματος, των νυχτερινών γευμάτων, της κατάχρησης αλκοόλ και φαρμάκων. Η χρήση υπνωτικών χαπιών δεν βοηθάει, ενώ το αλκοόλ πριν από τον ύπνο είναι ό,τι ακριβώς δεν πρέπει να κάνει αυτός που ροχαλίζει.

Με την εκτίμηση της σοβαρότητας του ροχαλητού, που γίνεται κατόπιν βραδινής παραμονής στο νοσοκομείο με ειδικές εξετάσεις οι οποίες πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του ύπνου (μελέτη, ηλεκτροεγκεφαλογραφία, ηλεκτρομυογραφία,  ηλεκτροκαρδιογραφία, οξυμετρία και ηλεκτροοφθαλμογραφία ύπνου).

[Φωτό: © Depositphotos.com]

Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες Απορίες και να μάθεις Αλήθειες, κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Latest Posts

Γιατί ένα προϊόν απομίμηση του αυθεντικού το λέμε “Μαϊμού”;

Οι μαϊμούδες είναι μικρόσωμοι, ευκίνητοι πίθηκοι με μακριά ουρά. Γενικά θεωρούνται νοήμονα ζώα. Έχουν επίσης ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό (χάρισμα): Αντιγράφουν κινήσεις...

Ποιοι ήταν οι 7 σοφοί της αρχαιότητας;

Ο όρος "Επτά σοφοί" αναφέρεται σε μία ομάδα ιστορικών προσωπικοτήτων που έζησαν από τον 7ο αιώνα π.Χ. και νεότερα στην Ελλάδα και διακρίθηκαν για το φιλοσοφικό, πολιτικό ή νομοθετικό έργο τους...

Πώς θα ξεχωρίσεις ένα γνήσιο μέλι από ένα νοθευμένο;

Υπάρχουν κάποιοι τρόποι - οι οποίοι βασίζονται στις φυσικές και χημικές ιδιότητες του μελιού - που αν τους χρησιμοποιήσεις, θα καταλάβεις αν το μέλι είναι γνήσιο...

Πού καθρεφτίζονταν οι αρχαίοι;

Οι αρχαίοι πολιτισμοί χρησιμοποιούσαν ορυκτά και μέταλλα που μπορούσαν να καθρεφτίζουν το είδωλο, όπως ηφαιστειακό γυαλί του οψιδιανού (Μάγια, Αζτέκοι, Ολμέκοι), χαλκό...

ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΟ

Τι θαυματουργό κάνει ο ιδρώτας στο δέρμα;

Πώς επουλώνεται μια πληγή; Και με τη βοήθεια του ιδρώτα (εκτός των άλλων μηχανισμών του σώματος). Όπως διαπίστωσαν ερευνητές δερματολόγοι από το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, οι ιδρωτοποιοί...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ