Γιατί πρέπει πάντα να μασάς τις μπουκιές σου αργά;

Έχεις δει ποτέ κατσίκα ή άλλα μηρυκαστικά ζώα (φυτοφάγα ζώα που μηρυκάζουν, δηλαδή αναμασούν την τροφή τους) να είναι παχιά; Ξέρεις γιατί βρίσκονται πάντα σε φόρμα (όταν φυσικά είναι ελεύθερης βοσκής και δεν τα παραγεμίζουν με ορμόνες); Για δύο πολύ βασικούς λόγους. Ο πρώτος είναι ότι τρώνε μόνο χόρτα και ο δεύτερος ότι τα μασούν τόσο καλά που φτάνουν στο στομάχι τους σχεδόν σαν νεράκι.

Λιγότερο φαγητό, περισσότερη γεύση

Αγάλι-αγάλι λοιπόν πρέπει να μασάμε το φαγητό για να έχει περίσσια νοστιμάδα και να μας βγαίνει σε καλό, λένε οι ειδικοί. Όταν τρώμε αργά και μασάμε καλά τις μπουκιές μας, έχουμε δύο οφέλη: Αφενός καταναλώνουμε μικρότερη ποσότητα – οπότε διατηρούμε καλύτερη σιλουέτα – και αφετέρου ευχαριστιόμαστε περισσότερο τη γεύση.

- Διαφήμιση -

Εν κατακλείδι, το φαγητό πρέπει να είναι μια απόλαυση που διαρκεί και όχι μια αγχωτική διαδικασία κατάποσης αμάσητων μπουκιών. Από το τραπέζι πρέπει να σηκωνόμαστε χορτάτοι, αλλά ποτέ βαρυστομαχιασμένοι.

- Διαφήμιση -
PoiosTiGiati
PoiosTiGiatihttps://poiostigiati.gr
Αναρωτιέσαι; Κάνε κλικ να μάθεις...
- Διαφήμιση -

Δες Κι Αυτά

Γιατί χάνεις, αν δεν τρως λαπά;

Νομίζεις ότι ο χυλός από ρύζι (ο γνωστός λαπάς) είναι ένα άνοστο φαγητό μόνο για αρρώστους; Αν τον απέφευγες μέχρι τώρα, καλύτερα να αναθεωρήσεις τις απόψεις σου. Υπάρχει σοβαρός λόγος γι΄ αυτό...

Πόση νικοτίνη περιέχει η μελιτζάνα;

Η μελιτζάνα ανήκει στο γένος Solanum (στρύχνοι), άρα συγγενεύει με την πατάτα και την ντομάτα. Και τα τρία φυτά περιέχουν την τοξική ουσία σολανίνη, η οποία...

Πόσο ζουμί από κόκκινα σκαθάρια τρώμε εν αγνοία μας κάθε μέρα;

Τρώμε έντομα χωρίς να το ξέρουμε; Ναι, αφού μας τα σερβίρει αθόρυβα, χρόνια τώρα, η βιομηχανία των τυποποιημένων προϊόντων. Βέβαια ως καταναλωτές ενημερωνόμαστε για τα...

Γιατί οι φακές συνδυάζονται ιδανικά με το ρύζι; Δεν είναι μόνο θέμα γεύσης…

Τα όσπρια συνδυασμένα με ρύζι προσφέρουν όχι μόνο νοστιμιά αλλά και μεγάλα διατροφικά οφέλη. Κι αυτό γιατί ο συνδυασμός οσπρίων με δημητριακά...

Ξέρεις πόσο θρεπτικά και υγιεινά είναι τα αμπελόφυλλα;

Τα δυνατά σημεία των αμπελόφυλλων είναι η μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Α, Κ και χαλκού που περιέχουν. Αν προσθέσουμε και...

Πώς θα φας φαγητό που προκαλεί αέρια χωρίς να συμβούν… απρόοπτα;

Όλοι ξέρουμε ότι κάποια τρόφιμα προκαλούν εκπομπές… αέριων ρύπων. Όμως υπάρχουν λύσεις για να διευκολύνεις την πέψη τους και να αποφύγεις...

Σε πόσα χρώματα κυκλοφορεί η ντομάτα;

Η ντομάτα δεν καλλιεργείται μόνο σε κόκκινο χρώμα. Για την ακρίβεια, η πολυμορφία του ζουμερού καρπού, που πρωταγωνιστεί στη χωριάτικη σαλάτα μας, δεν έχει...

Κάθε πότε… ανανεώνεται η γεύση μας;

Τα αισθητήρια όργανα της γεύσης είναι οι γευστικοί κάλυκες, οι οποίοι βρίσκονται, εκτός από τη γλώσσα, στον ουρανίσκο και στον φάρυγγα. Αυτοί...

Πότε άλλαξε χρώμα ο ταραμάς και από λευκός έγινε κόκκινος;

Το φυσικό χρώμα του ταραμά είναι το λευκό. Ο κόκκινος ταραμάς εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα ελληνικά μπακάλικα στη δεκαετία του 1950 και οφείλει την εντυπωσιακή...

Πότε τρώμε φρέσκο μπρόκολο;

Θα το βρεις φρέσκο - η εποχή του είναι από τον Οκτώβριο ως τον Ιανουάριο - στις λαϊκές και...

Πόσο υγιεινά είναι τα ταπεινά στραγάλια;

Θεωρούνται οι πιο παρακατιανοί ξηροί καρποί, αλλά άδικα. Γιατί τα στραγάλια (τα οποία, για την ακρίβεια, δεν είναι ξηροί καρποί αλλά ρεβίθια ψημένα) αποτελούν...

Πόσο ασβέστιο έχει η φέτα;

Οι απόψεις για την ποσότητα ασβεστίου που περιέχει η φέτα ποικίλουν. Άλλοι της αποδίδουν λιγότερο και άλλοι περισσότερο ασβέστιο. Η επικρατέστερη τιμή είναι...

Τι είναι η απομίμηση σοκολάτας;

Ίσως έχεις παρατηρήσει στη συσκευασία κάποιου σοκολατένιου γλυκού να αναγράφεται στα συστατικά του ο όρος "απομίμηση σοκολάτας" ή "σκεύασμα...

Γιατί μας χαμογελάει η μπανάνα;

Θα έχεις προσέξει ότι η μπανάνα μοιάζει με ένα μεγάλο χαμόγελο. Υπάρχει λόγος γι΄ αυτό. Μας προκαλεί, γιατί ξέρει...

Γιατί μεγαλώνοντας πρέπει να… τρώμε περισσότερο νερό;

Υπάρχει κάτι καλύτερο από το νερό (εφόσον είναι καθαρό) για να ενυδατώσεις τον οργανισμό σου; Βεβαίως! Το νερό που υπάρχει μέσα...

Πώς θα γευτείς την πολύτιμη διατροφικά σαρδέλα με τον καλύτερο τρόπο;

Είναι νόστιμη, υγιεινή και φτηνή. Η σαρδέλα πρωτοστατεί στο καλοκαιρινό τραπέζι και όχι άδικα, αφού είναι ένα ψάρι γευστικότατο, εύκολο στο μαγείρεμα και με μεγάλη διατροφική αξία...

Πότε ο οργανισμός μας ζητά απεγνωσμένα μια σούπα;

Δοκίμασε να φας την αγαπημένη σου πίτσα όταν είσαι στο κρεβάτι με 39 πυρετό. Δεν υπάρχει περίπτωση να τη θέλεις. Και αυτό είναι...

Γιατί είναι καλύτερο να πίνεις το τσάι σου χωρίς γάλα;

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο καταναλώνουν τουλάχιστον μία κούπα τσάι την ημέρα. Έτσι ωφελούνται από τις αντικαρκινικές, αντιβακτηριακές, αντιοξειδωτικές, και αποτοξινωτικές του ιδιότητες. Το τσάι συμβάλλει επίσης...

Απορείς;

- Διαφήμιση -

Πρόσφατα

Πώς σερβίρεται σωστά το κρασί;

Σε ένα ωραίο γεύμα εξέχουσα θέση έχει και ένα ωραίο κρασί. Πολλοί όμως δεν το σερβίρουν σωστά, με αποτέλεσμα να χάνεται η μαγεία της απολαυστικής οινοποσίας. Για να το κάνεις λοιπόν όπως πρέπει, δες σε ποια...

Πού πάμε όταν πάμε Ντουγρού;

Πάω ντουγρού για το σπίτι… Δηλαδή; Πάω κατευθείαν στο σπίτι. Η λέξη είναι άμεσο δάνειο από το τουρκικό επίρρημα doğru, που έχει ακριβώς την ίδια έννοια...

Πότε χρησιμοποιούμε το Πάραυτα και πότε το Παρά ταύτα;

Ένα από τα πιο κοινά λάθη που κάνουμε τόσο στον προφορικό όσο και στον γραπτό λόγο είναι που μπερδεύουμε το Πάραυτα με το Παρά ταύτα. Θέλοντας να πούμε παρόλα αυτά...

Θέλεις να λύνεις Απορίες;

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και θα έχεις τις απαντήσεις στο e-mail σου.