Με πόσα χιλιόμετρα την ώρα τρέχει ένα ελεύθερο… φτέρνισμα;

PoiosTiGiatihttps://poiostigiati.gr
Αναρωτιέσαι; Κάνε κλικ να μάθεις...

Κατά καιρούς όλοι φτερνιζόμαστε. Άνθρωποι και ζώα. Για διάφορους λόγους. Έχεις όμως ποτέ αναρωτηθεί πόσο γρήγορα και έντονα εκδηλώνεται το φτέρνισμα;

Οι ειδικοί μέτρησαν την ταχύτητα και το περιεχόμενό του και ανακάλυψαν ότι ένα ελεύθερο φτέρνισμα (χωρίς να κλείσουμε τη μύτη ή/και το στόμα μας) εκτοξεύει στον αέρα μέχρι 5.000 σταγονίδια με βακτήρια, τα οποία μπορούν να φτάσουν ως 3 μέτρα απόσταση (κάποιοι λένε ακόμα και 9) τρέχοντας με 100 – 150 χλμ / ώρα!

Φτερνίσου ελεύθερα χωρίς να κλείσεις τη μύτη σου

Το φτέρνισμα λοιπόν σκορπίζει στον αέρα βακτήρια, που μπορεί εύκολα να φτάσουν σε κάποιον που βρίσκεται μπροστά μας. Και επειδή όταν μας έρχεται δεν μπορούμε να το κρατήσουμε, πρέπει να το κάνουμε με τον σωστό τρόπο και για μας και για τους γύρω μας:

Κανονικά πρέπει να φτερνιζόμαστε ελεύθερα καλύπτοντας απλώς με το χέρι (ή με ένα χαρτομάντιλο) το στόμα και τη μύτη, για να μην πάρουν τα… σκάγια τους απέναντι. Που σημαίνει πως σε καμία περίπτωση δεν κλείνουμε τη μύτη – όπως, κακώς, συνηθίζουν πολλοί. Διότι υπάρχει περίπτωση (σπάνια βέβαια), αν το φτέρνισμα είναι πολύ δυνατό, κλείνοντας τη μύτη να κινδυνεύσουμε από ρινική αιμορραγία, ρήξη τυμπάνου, απώλεια ακοής, ίλιγγο, αποκόλληση αμφιβληστροειδούς ή έντονο οίδημα στο πρόσωπο.

* Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες Απορίες και να μάθεις Αλήθειες, κάνε LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK:

ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΟ

ΑΝΑΡΩΤΙΕΣΑΙ;

ΑΛΗΘΕΙΕΣ

Κι αυτό θα περάσει…

Ο βασιλιάς κυνηγημένος, καβάλα σε ένα άλογο, έφτασε στην κορυφή ενός βουνού για να περισώσει τον εαυτό του. Ατενίζοντας το κατεστραμμένο του βασίλειο μέσα στη θλίψη του θυμήθηκε ότι κάποτε είχε ζητήσει από τους σοφούς...