Γιατί οι φακές συνδυάζονται ιδανικά με το ρύζι; Δεν είναι μόνο θέμα γεύσης…

Οι φακές συνδυασμένες με ρύζι προσφέρουν όχι μόνο νοστιμιά αλλά και μεγάλα διατροφικά οφέλη. Κι αυτό γιατί ο συνδυασμός οσπρίων με δημητριακά εφοδιάζει τον οργανισμό με πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας – σχεδόν εφάμιλλη του κρέατος – που είναι απαραίτητη σε ανθρώπους που δεν τρώνε γενικά ζωικές τροφές ή νηστεύουν.

Οι πρωτεΐνες είναι σημαντικές για τον οργανισμό, τόσο για την ανάπτυξη όσο και για τη συντήρηση όλων των ιστών του σώματος. Έτσι, η επαρκής πρόσληψή τους στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής είναι απαραίτητη.

“Καίτοι τα όσπρια αποτελούν πηγή πρωτεϊνών, αυτή είναι χαμηλής βιολογικής αξίας λόγω της έλλειψης ορισμένων απαραίτητων για την ανάπτυξη αμινοξέων, τα οποία βρίσκονται στα δημητριακά (ψωμί, ρύζι, μακαρόνια, πατάτα). Το διατροφικό πάντρεμα λοιπόν οσπρίων με δημητριακά (π.χ. φακές με ρύζι, ρεβίθια με πατάτα, φασόλια με σιτάρι) φαίνεται να αποτελεί μια καλή εναλλακτική λύση”, επισημαίνει ο γνωστός κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος και επιστημονικός διευθυντής του Nutrimed Αναστάσιος Παπαλαζάρου.

Πώς θα φτιάξεις νόστιμο φακόρυζο

Υλικά για τη συνταγή:

  • 250 γρ. φακές ψιλές
  • 250 γρ. ρύζι νυχάκι
  • 4 ξερά κρεμμύδια (κομμένα σε ροδέλες)
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Αφού πλύνεις τις φακές, τις βράζεις σε μια κατσαρόλα ώσπου να χυλώσουν. Κατόπιν τις στραγγίζεις και κρατάς το ζουμί τους.

Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνεις το ελαιόλαδο και τηγανίζεις ελαφρά τα κρεμμύδια (μέχρι να ξανθύνουν). Τα βγάζεις με τρυπητή κουτάλα και στο ίδιο λάδι τσιγαρίζεις ελαφρά και το ρύζι.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνεις περίπου 4 φλιτζάνια ζουμί από φακές (αν δεν είναι αρκετό προσθέτεις ζεστό νερό) και βάζεις μέσα το ρύζι να βράσει. Μόλις μαλακώσει, ρίχνεις και τις φακές και αφήνεις το φαγητό για λίγο ακόμα στη φωτιά, ώσπου το ρύζι να «πιει» όλο το νερό του. Στο τέλος αλατίζεις το φαγητό και το ανακατεύεις καλά.

Σερβίρεις το φακόρυζο σε μια πιατέλα και τοποθετείς από πάνω τα τηγανισμένα κρεμμύδια.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Γιατί χάνεις, αν δεν τρως λαπά;

Νομίζεις ότι ο χυλός από ρύζι (ο γνωστός λαπάς) είναι ένα άνοστο φαγητό μόνο για αρρώστους; Αν τον απέφευγες μέχρι τώρα, καλύτερα να αναθεωρήσεις τις απόψεις σου. Υπάρχει σοβαρός λόγος γι΄ αυτό...

Πόσο ζουμί από κόκκινα σκαθάρια τρώμε εν αγνοία μας κάθε μέρα;

Τρώμε έντομα χωρίς να το ξέρουμε; Ναι, αφού μας τα σερβίρει αθόρυβα, χρόνια τώρα, η βιομηχανία των τυποποιημένων προϊόντων. Βέβαια ως καταναλωτές ενημερωνόμαστε για τα...

Πότε κυκλοφορεί ολόφρεσκο το πολυβιταμινούχο πράσο;

Ο συγγενής του κρεμμυδιού και του σκόρδου (ναι, όλα ανήκουν στην ίδια οικογένεια) διαθέτει αντικαρκινικές καθώς και...

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τι είναι η απομίμηση σοκολάτας;

Ίσως έχεις παρατηρήσει στη συσκευασία κάποιου σοκολατένιου γλυκού να αναγράφεται στα συστατικά του ο όρος "απομίμηση σοκολάτας" ή "σκεύασμα...

Πόση νικοτίνη περιέχει η μελιτζάνα;

Η μελιτζάνα ανήκει στο γένος Solanum (στρύχνοι), άρα συγγενεύει με την πατάτα και την ντομάτα. Και τα τρία φυτά περιέχουν την τοξική ουσία σολανίνη, η οποία...

Σε πόσα χρώματα κυκλοφορεί η ντομάτα;

Η ντομάτα δεν καλλιεργείται μόνο σε κόκκινο χρώμα. Για την ακρίβεια, η πολυμορφία του ζουμερού καρπού, που πρωταγωνιστεί στη χωριάτικη σαλάτα μας, δεν έχει...

Πόσο ασβέστιο έχει η φέτα;

Οι απόψεις για την ποσότητα ασβεστίου που περιέχει η φέτα ποικίλουν. Άλλοι της αποδίδουν λιγότερο και άλλοι περισσότερο ασβέστιο. Η επικρατέστερη τιμή είναι...