PoiosTiGiatihttps://poiostigiati.gr
Αναρωτιέσαι; Κάνε κλικ να μάθεις...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πώς ένα φωτογραφικό κόλπο θα σε βοηθήσει να τρως λιγότερο;

Οι επαγγελματίες φωτογράφοι που δουλεύουν στη διαφήμιση και την προβολή προϊόντων το ξέρουν καλά: Για να κάνουν μια μικρή μερίδα φαγητού να φαίνεται μεγάλη, χρησιμοποιούν πιάτα που χωράνε μόλις και μετά βίας το φαγητό...

Γιατί χάνεις, αν δεν τρως λαπά;

Νομίζεις ότι ο χυλός από ρύζι (ο γνωστός λαπάς) είναι ένα άνοστο φαγητό μόνο για αρρώστους; Αν τον απέφευγες μέχρι τώρα, καλύτερα να αναθεωρήσεις τις απόψεις σου. Υπάρχει σοβαρός λόγος γι΄ αυτό...

Τι είναι η απομίμηση σοκολάτας;

Ίσως έχεις παρατηρήσει στη συσκευασία κάποιου σοκολατένιου γλυκού να αναγράφεται στα συστατικά του ο όρος "απομίμηση σοκολάτας" ή "σκεύασμα...

Γιατί οι φακές συνδυάζονται ιδανικά με το ρύζι; Δεν είναι μόνο θέμα γεύσης…

Τα όσπρια συνδυασμένα με ρύζι προσφέρουν όχι μόνο νοστιμιά αλλά και μεγάλα διατροφικά οφέλη. Κι αυτό γιατί ο συνδυασμός οσπρίων με δημητριακά εφοδιάζει τον οργανισμό με πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας – σχεδόν εφάμιλλη του κρέατος – που είναι απαραίτητη σε ανθρώπους που δεν τρώνε γενικά ζωικές τροφές ή νηστεύουν.

Οι πρωτεΐνες είναι σημαντικές για τον οργανισμό, τόσο για την ανάπτυξη όσο και για τη συντήρηση όλων των ιστών του σώματος. Έτσι, η επαρκής πρόσληψή τους στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής είναι απαραίτητη.

“Καίτοι τα όσπρια αποτελούν πηγή πρωτεϊνών, αυτή είναι χαμηλής βιολογικής αξίας λόγω της έλλειψης ορισμένων απαραίτητων για την ανάπτυξη αμινοξέων, τα οποία βρίσκονται στα δημητριακά (ψωμί, ρύζι, μακαρόνια, πατάτα). Το διατροφικό πάντρεμα λοιπόν οσπρίων με δημητριακά (π.χ. φακές με ρύζι, ρεβίθια με πατάτα, φασόλια με σιτάρι) φαίνεται να αποτελεί μια καλή εναλλακτική λύση”, επισημαίνει ο γνωστός κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος και επιστημονικός διευθυντής του Nutrimed Αναστάσιος Παπαλαζάρου.

Πώς θα φτιάξεις νόστιμο φακόρυζο

Υλικά για τη συνταγή:

  • 250 γρ. φακές ψιλές
  • 250 γρ. ρύζι νυχάκι
  • 4 ξερά κρεμμύδια (κομμένα σε ροδέλες)
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Αφού πλύνεις τις φακές, τις βράζεις σε μια κατσαρόλα ώσπου να χυλώσουν. Κατόπιν τις στραγγίζεις και κρατάς το ζουμί τους.

Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνεις το ελαιόλαδο και τηγανίζεις ελαφρά τα κρεμμύδια (μέχρι να ξανθύνουν). Τα βγάζεις με τρυπητή κουτάλα και στο ίδιο λάδι τσιγαρίζεις ελαφρά και το ρύζι.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνεις περίπου 4 φλιτζάνια ζουμί από φακές (αν δεν είναι αρκετό προσθέτεις ζεστό νερό) και βάζεις μέσα το ρύζι να βράσει. Μόλις μαλακώσει, ρίχνεις και τις φακές και αφήνεις το φαγητό για λίγο ακόμα στη φωτιά, ώσπου το ρύζι να «πιει» όλο το νερό του. Στο τέλος αλατίζεις το φαγητό και το ανακατεύεις καλά.

Σερβίρεις το φακόρυζο σε μια πιατέλα και τοποθετείς από πάνω τα τηγανισμένα κρεμμύδια.

Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες Απορίες, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook:

ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΑ

NEWSLETTER

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας, για να λύνεις τις Απορίες σου.