Τι πρέπει να κάνεις, αν βρεθείς στη δίνη έντονων καιρικών φαινομένων;

Όλο και πιο συχνά εμφανίζονται πλέον τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Και επειδή ξεσπούν βίαια και μπορεί να απειλήσουν τη ζωή του καθενός μας, καλό είναι να διαβάσεις τα μέτρα αυτοπροστασίας που προτείνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Αν λοιπόν στον τόπο σου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων, φρόντισε πριν από την εμφάνισή τους:

Να ασφαλίσεις αντικείμενα τα οποία, αν παρασυρθούν από τη βροχή ή τον άνεμο, ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

Να βεβαιωθείς ότι τα λούκια και οι υδρορροές του σπιτιού σου δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

Κατά τη διάρκεια καταιγίδας και βροχόπτωσης:

Να αποφύγεις να διασχίσεις χειμάρρους και ρέματα πεζός/ή ή με όχημα κατά τη διάρκεια αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.

Να σταματήσεις τις εργασίες υπαίθρου και κάθε δραστηριότητα σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.

Να προφυλαχτείς αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγεις σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείψεις τον ασφαλή χώρο, μέχρι να να βεβαιωθείς ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

Να αποφύγεις τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, από αναρτημένες πινακίδες, από μπαλκόνια και γενικά από περιοχές όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος.

Να ακολουθείς πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως η Τροχαία κλπ.

ΑΠΟΡΕΙΣ;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ