back to top

Πώς οι κινήσεις των δαχτύλων μας καθυστερούν τη γήρανση του εγκεφάλου μας;

Όλοι μπορούμε να… παίξουμε την αναζωογόνηση του εγκεφάλου μας στα δάχτυλα (των χεριών)! Οι νευροεπιστήμονες λένε ότι οι κινήσεις που κάνουμε με τα δάχτυλα ευεργετούν τον εγκέφαλο και καθυστερούν τη γήρανσή του!

Δεν έχει σημασία αν κινούμε τα δάχτυλά μας από αμηχανία ή νευρικότητα ή για να εξασκηθούμε σε ένα ταχυδακτυλουργικό κόλπο, να πλέξουμε, να κάνουμε χειροτεχνίες, να παίξουμε ένα έγχορδο μουσικό όργανο, να συνοδεύσουμε τον ρυθμό ενός ζεϊμπέκικου με το ηχηρό χτύπημα των δύο δαχτύλων.

Κινητικά δάχτυλα, αγέραστος εγκέφαλος

Οι επιστήμονες εξηγούν ότι οι νευρικές απολήξεις που βρίσκονται στις άκρες των δακτύλων αντιστοιχούν σε πολλές περιοχές του εγκεφάλου. Αν, για παράδειγμα, παίξεις πιάνο διεγείρεις συνεχώς αυτές τις νευρικές απολήξεις. Έτσι συμβαίνουν τα εξής θαυμαστά πράγματα στον εγκέφαλο: Οξύνεται η λειτουργία του, αυξάνεται η κυκλοφορία του αίματος στα κύτταρά του, δημιουργούνται νέες συνδέσεις μεταξύ των νευρώνων του και με αυτόν τον τρόπο δεν τον αφήνεις να γεράσει.

Με άλλα λόγια, οι διάφορες κινήσεις των δαχτύλων ενισχύουν την ικανότητα του εγκεφάλου να ανανεώνεται. Άρα, όσο πιο συχνά τα χρησιμοποιείς και τα γυμνάζεις, τόσο μεγαλύτερη είναι η ωφέλεια.

Η ταχύτητα αποκαλύπτει τη φθορά

Από την άλλη, σύμφωνα με τον Έλληνα καθηγητή Ψυχιατρικής στο Ινστιτούτo Νευροεπιστήμης και Ανθρώπινης Συμπεριφοράς Semel του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια (UCLA) Δρα Γεώργιο Μπαρτζώκη, η ταχύτητα με την οποία χτυπά κάποιος τον δείκτη του χεριού του σε μια επιφάνεια μπορεί να δείξει αν έχει ξεκινήσει η φθορά του εγκεφάλου του.

Η μελέτη της ομάδας του έδειξε ότι η γρηγοράδα των κινήσεων των δαχτύλων εξαρτάται από την ποσότητα και την ποιότητα της μυελίνης (ουσία απαραίτητη για την καλή λειτουργία του νευρικού δικτύου του εγκεφάλου). Ίσως λοιπόν το γρήγορο, νευρικό χτύπημα των δαχτύλων να αποτελεί μια καλή διέγερση για την παραγωγή της.

Σχετικά Άρθρα