Γιατί η αβεβαιότητα για το αύριο δεν πρέπει να σε τρομοκρατεί;

Μπορείς στη ζωή να είσαι για κάτι απόλυτα βέβαιος/η; Εκτός από το ότι το μέλλον είναι αβέβαιο; Η Συμβουλευτική ψυχολόγος – NLP Practitioner Μαρία Μεραμβελιωτάκη – Simon αναλύει την… αβεβαιότητα και λέει με βεβαιότητα ότι είναι καλύτερο να μάθουμε να ζούμε μ΄ αυτήν και να τολμούμε!

“Τα περισσότερα πράγματα στη ζωή χαρακτηρίζονται από κάποιον βαθμό αβεβαιότητας. Με βάση τα δεδομένα του σήμερα μπορούμε να προβλέψουμε τι είναι πιθανό να γίνει σε κάποιες καταστάσεις, η πιθανότητα όμως δεν είναι σχεδόν ποτέ βεβαιότητα. Η προβλεψιμότητα βιώνεται συχνά σαν ένα προστατευτικό κουκούλι, το οποίο όμως μπορεί να διαλυθεί ανά πάσα στιγμή, γιατί η μόνιμη φύση των πραγμάτων είναι η αλλαγή.

Κάποιοι φοβούνται τις αλλαγές και την αβεβαιότητα που επιφέρουν περισσότερο και άλλοι λιγότερο, πάντως, όσο καλύτερα ανεχόμαστε την αβεβαιότητα, τόσο λιγότερο άγχος και ανησυχία θα νιώθουμε.

Οι έρευνες αποκαλύπτουν ότι ένα από τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που ανησυχούν διαρκώς και έχουν έντονο άγχος είναι η χαμηλή ανοχή τους στην αβεβαιότητα. Μάλιστα κάποιοι από αυτούς ομολογούν ότι προτιμούν να ξέρουν ότι κάτι αρνητικό θα συμβεί στα σίγουρα, παρά να παραμένουν με την αγωνία του να μην ξέρουν τι πρόκειται να συμβεί.

Η μόνη βεβαιότητα στη ζωή είναι η αβεβαιότητα…

Καμιά φορά όμως η υπερβολική προσκόλληση στην “ασφάλειά” μας μπορεί να αποβεί πιο επικίνδυνη από ένα άλμα στο κενό. Όταν αγκιστρωνόμαστε στο σίγουρο, ακόμα και αν αυτό δεν μας ικανοποιεί, ρισκάρουμε να χάσουμε αυτό που θα μπορούσε να μας ικανοποιήσει, εάν δίναμε στον εαυτό μας την ευκαιρία να το ανακαλύψει. Γι΄ αυτό, εάν νιώθεις ότι ο φόβος της αβεβαιότητάς σου σου προκαλεί σύγχυση και σε σταματά:

Θυμήσου ότι υπάρχουν γύρω μας άνθρωποι που μιλούν διαρκώς για τα όνειρά τους, το τι θα ήθελαν και τι θα μπορούσαν να κάνουν, να έχουν, να είναι. Περιμένουν τη στιγμή της απόλυτης βεβαιότητας για να κάνουν τη βουτιά, αλλά εκείνη δεν έρχεται. Και ούτε θα έρθει ποτέ. “Κάνε το άλμα πρώτα και το δίχτυ θα εμφανιστεί”, όπως λέει κι ένα γνωμικό.

Αποδέξου το εξής παράδοξο: Η μόνη βεβαιότητα στη ζωή είναι η αβεβαιότητα.

Δοκίμασε να συμφιλιωθείς με την ιδέα ότι δεν είναι δυνατό να γνωρίζουμε με σιγουριά τι έπεται. Όταν αντιστέκεσαι και προσπαθείς να παλέψεις την αβεβαιότητα, θα νιώσεις αναπόφευκτα κούραση, γιατί τα βάζεις με κάτι πάνω από τις δυνάμεις σου. Δεν γίνεται να ελέγξεις τα πάντα, γι΄ αυτό:

Επικεντρώσου στα πράγματα που είναι στον έλεγχό σου, ακόμα και αν αυτά σου φαίνονται μικρά ή ασήμαντα.

Προετοιμάσου για κάθε πιθανότητα. Εάν δεν ξέρεις πώς θα είναι τα πράγματα στη ζωή σου εφόσον πάρεις μια σημαντική απόφαση, αναλογίσου ποιες είναι οι πιθανότητες που υπάρχουν και προετοιμάσου γι΄ αυτές. Φτιάξε μία λίστα με τα πράγματα που θα μπορούσες να κάνεις για να προσαρμοστείς σε αυτή την καινούργια πραγματικότητα, όποια και να είναι.

Ενίσχυσε τις στρατηγικές αντιμετώπισης δύσκολων καταστάσεων που έχεις και εμπιστέψου τον εαυτό σου. Σκέψου: Ποιο είναι το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί; Εάν συμβεί το χειρότερο, πώς θα μπορούσες να το αντιμετωπίσεις; Τι θα μπορούσες να κάνεις; Πώς αντιμετώπισες παρόμοιες δύσκολες καταστάσεις στο παρελθόν;”.

Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες Απορίες και να μάθεις Αλήθειες, κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Latest Posts

Γιατί ένα προϊόν απομίμηση του αυθεντικού το λέμε “Μαϊμού”;

Οι μαϊμούδες είναι μικρόσωμοι, ευκίνητοι πίθηκοι με μακριά ουρά. Γενικά θεωρούνται νοήμονα ζώα. Έχουν επίσης ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό (χάρισμα): Αντιγράφουν κινήσεις...

Ποιοι ήταν οι 7 σοφοί της αρχαιότητας;

Ο όρος "Επτά σοφοί" αναφέρεται σε μία ομάδα ιστορικών προσωπικοτήτων που έζησαν από τον 7ο αιώνα π.Χ. και νεότερα στην Ελλάδα και διακρίθηκαν για το φιλοσοφικό, πολιτικό ή νομοθετικό έργο τους...

Πώς θα ξεχωρίσεις ένα γνήσιο μέλι από ένα νοθευμένο;

Υπάρχουν κάποιοι τρόποι - οι οποίοι βασίζονται στις φυσικές και χημικές ιδιότητες του μελιού - που αν τους χρησιμοποιήσεις, θα καταλάβεις αν το μέλι είναι γνήσιο...

Πού καθρεφτίζονταν οι αρχαίοι;

Οι αρχαίοι πολιτισμοί χρησιμοποιούσαν ορυκτά και μέταλλα που μπορούσαν να καθρεφτίζουν το είδωλο, όπως ηφαιστειακό γυαλί του οψιδιανού (Μάγια, Αζτέκοι, Ολμέκοι), χαλκό...

ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΟ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ