Τι ιδιαίτερο έχουν οι αριστερόχειρες;

Προσπαθούν να φιλήσουν κάποιον στο μάγουλο και καταλήγουν να συγκρούονται με τη μύτη του ή να τον φιλούν στο στόμα. Επιχειρούν να κόψουν κάτι με το ψαλίδι και αδυνατούν. Βάφουν από αριστερά προς τα δεξιά και αρχειοθετούν ανάποδα. Παίρνουν τα μαχαιροπίρουνα και το ποτήρι του εξ αριστερών διπλανού τους. Κινδυνεύουν να τραυματιστούν με αντικείμενα καθημερινής χρήσης.

Στο σχολείο τα γραπτά τους είναι συνήθως γεμάτα μουτζούρες και η καλλιγραφία άγνωστη λέξη. Έχουν δυσκολία στο να φορέσουν τη ζώνη τους. Φταίνε αυτοί που είναι… α-δέξιοι; Όχι. Φταίει ο δεξιόστροφος κόσμος που τα έχει φτιάξει όλα στα μέτρα του. Ζώντας λοιπόν σε έναν τέτοιο κόσμο οι αριστερόχειρες έχουν κάθε λόγο να δυσανασχετούν και να ζητούν να πάρουν το αίμα τους πίσω. Έτσι, στις 13 Αυγούστου κάθε χρόνο, γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Αριστεροχειρίας βγάζοντας τους δεξιόχειρες εκτός.

Ξακουστά μέλη της οικογένειας

Απολαμβάνοντας τη φήμη που τους θέλει να είναι εξυπνότατοι, εφευρετικότατοι και να διαθέτουν μεγάλη φαντασία, οι αριστερόχειρες έχουν να καυχηθούν για πολλά διάσημα μέλη της οικογένειάς τους, όπως ο Μέγας Αλέξανδρος (η αριστεροχειρία του πιστοποιείται από το γεγονός ότι κρατούσε το δόρυ µε το αριστερό χέρι), ο Αριστοτέλης, ο Νεύτωνας, ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, ο Μιχαήλ Άγγελος, ο Τσάρλι Τσάπλιν, ο Μπαχ, ο Μπετόβεν, ο Ναπολέων, ο Αϊνστάιν (πιστεύεται ότι η δυσλεξία του οφειλόταν σε µεγάλο βαθµό στην πίεση που του ασκούσαν να γράψει µε το δεξί χέρι), η Ιωάννα της Λορένης (ένας επιπλέον λόγος που θεωρήθηκε µάγισσα ήταν η αριστεροχειρία της), οι τέσσερις από τους πέντε δημιουργούς του υπολογιστή Macintosh της Apple, ο Μπιλ Γκέιτς.

Ταλέντα και… δε-ξιότητες

Χωρίς ποτέ να έχει εξηγηθεί στην πραγματικότητα η αιτία του φαινομένου της αριστεροχειρίας, οι επιστήμονες το αποδίδουν σε ένα μεγάλο ποσοστό στην κληρονομικότητα. Επιπλέον διαπιστώνουν ότι στον εγκέφαλο των αριστερόχειρων την κυριαρχία έχει το δεξί ημισφαίριο (υπεύθυνο για τη φαντασία και την εφευρετικότητα, το οποίο λειτουργεί με εικόνες), ενώ στους δεξιόχειρες το αριστερό (επεξεργάζεται το συναίσθημα και λειτουργεί με λέξεις και ήχους). Έτσι εξηγούνται οι στατιστικές, οι οποίες δείχνουν ότι οι αριστερόχειρες τα καταφέρνουν καλύτερα στο να μετατρέπουν στο μυαλό τους μια δισδιάστατη εικόνα σε τρισδιάστατη και έχουν φωτογραφική μνήμη – γι΄ αυτό μπορούν να διαπρέψουν ως τεχνικοί.

Είναι ικανοί να γεννούν ιδέες και να συνθέτουν ιστορίες, οπότε αναπτύσσουν επικοινωνιακή άνεση, ενώ η αντισυμβατική τους δημιουργικότητα τους δίνει δυνατότητες στον καλλιτεχνικό χώρο. Γι΄ αυτό είναι τόσοι πολλοί οι αριστερόχειρες καλλιτέχνες.

Ως νευροψυχολόγοι μπορούν να λύνουν με μεγαλύτερη ευκολία θεωρητικά προβλήματα και είναι περισσότερο διεισδυτικοί και διαισθητικοί. Ως εκπαιδευτικοί έχουν πολύπλευρο τρόπο σκέψης, άμεση κατανόηση των προβλημάτων και πρωτοποριακές μεθόδους διδασκαλίας. Ως αθλητές έχουν καλύτερη αντίληψη του χώρου και ταχύτερα αντανακλαστικά. Ως χειρώνακτες μπορούν να χρησιμοποιούν τα εργαλεία υπό διαφορετικές γωνίες. Από την άλλη, στο νοικοκυριό υποφέρουν (και συμβιβάζονται με το γεγονός αυτό), ενώ στο σχολείο οι αριστερόχειρες μαθητές ελπίζουν στην κατανόηση ενός ενημερωμένου ή αριστερόχειρα δασκάλου.

Προνόμιο του αντρικού φύλου

Οι έρευνες θέλουν τους περισσότερους αριστερόχειρες να είναι άντρες και, σε κάποιες περιπτώσεις, βίαιοι. Αυτό εικάζεται ότι συμβαίνει λόγω της αυξημένης τεστοστερόνης που αποδυναμώνει το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου τους, με αποτέλεσμα να κυριαρχεί το δεξί. Στο σύνολο του πληθυσμού, άντρες και γυναίκες αριστερόχειρες αγγίζουν το 10%.

Σύµφωνα µε επιστηµονικές µελέτες, ο αριθµός των δηλωµένων αριστερόχειρων θα ήταν πολύ µεγαλύτερος αν οι “ελαττωματικοί” δεν δέχονταν πιέσεις (ειδικά τα παλαιότερα χρόνια), ακόµα και άγριο ξύλο και φοβερές τιµωρίες, προκειµένου να µετατραπούν σε δεξιόχειρες.

Αυτός ο βίαιος και παράλογος εξαναγκασµός, εκτός από έντονα ψυχολογικά τραύµατα, µπορεί να έχει και σηµαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην οµαλή λειτουργία του ηµισφαιρίου του εγκεφάλου το οποίο κυριαρχεί. Η παρεµπόδιση της λειτουργίας αυτής µπορεί να επιφέρει διαταραχές στη γραφή, δυσλεξία, δυσκολίες στη µάθηση και στην ανάγνωση, µερική ή ολική εξαφάνιση της ισχυρής κυρίαρχης πλευράς, διαταραχές στην ισορροπία, προβλήµατα στην εκτέλεση υπολογισμών, χειρωνακτική αδεξιότητα και ανασφάλεια στις κινήσεις.

Εκπαιδεύοντας τον εκπαιδευτικό και τη μητέρα

Σε ποια ηλικία γίνεται εμφανής η κυρίαρχη πλευρά του σώματος, η οποία, εκτός από το χέρι (που είναι και το πιο βασικό γνώρισμα), περιλαμβάνει το μάτι και το πόδι; Μετά τον πρώτο χρόνο ζωής του παιδιού, λένε οι επιστήμονες, ειδικά όταν πάει να πιάσει το πιρούνι, την μπάλα και αργότερα το μολύβι. Ωστόσο, σε σπάνιες περιπτώσεις, η προτίμησή του μπορεί να μην είναι σαφής, οπότε έχουμε την περίπτωση του αμφίχειρα και αναλόγως για το μάτι και το πόδι.

Όταν έρθει η ώρα για τη ζωγραφική και το γράψιμο, η μητέρα και αργότερα ο εκπαιδευτικός θα πρέπει να βοηθήσουν ουσιαστικά τον μικρό αριστερόχειρα παρέχοντάς του τα κατάλληλα βοηθητικά εργαλεία. Πριν στραβώσει το χέρι του και την πλάτη του για να γράψει, μουτζουρωθεί με το στιλό,  αγανακτήσει με τα σχεδιαστικά όργανα και το ποντίκι του υπολογιστή ή τραυματιστεί με τα ψαλιδάκια της χαρτοκοπτικής και τα μαχαίρια, μπορεί να μυηθεί από νωρίς στον υπέροχο κόσμο των αντικειμένων που κατασκευάζονται πλέον ειδικά για τους αριστερόχειρες. Για να μην αναγκαστεί να μισήσει και να συμβιβαστεί με έναν ανάποδο γι΄ αυτόν κόσμο. Όσο για το σχολείο, σύμφωνα με βρετανική έρευνα, αν δεν υποστεί απόρριψη, το αγαπά περισσότερο από τους δεξιόχειρες. Ακόμα και η καλλιγραφία του βελτιώνεται, αν το διδάξουν να σχεδιάζει τα γράμματα με αντίθετο τρόπο.

Διάσημοι αριστερόχειρες

Στον κατάλογο με τους διάσημους αριστερόχειρες περιλαμβάνονται οι: Άνι Λένοξ, Μπόμπ Ντίλαν, Σελίν Ντιόν, Ντέιβιντ Μπάουι, Τζόρτζ Μάικλ, Ίγκι Ποπ, Τζίμι Χέντριξ, Τζούλιαν Μουρ, Πολ Μακάρντνεϊ, Φιλ Κόλινς, Ρίγκο Σταρ, Στινγκ, Αντζελίνα Τζολί, Μπρους Γουίλις, Κάρι Γκραντ, Κρίστιαν Σλέιτερ, Γκρέτα Γκάρμπο, Νταϊάν Κίτον, Τζούλια Ρόμπερτς,  Κιάνου Ριβς, Λιουκ Πέρι, Μέριλιν Μονρόε, Ματ Ντίλον, Μίκι Ρουρκ, Νικόλ Κίντμαν, Πίτερ Ουστίνοφ, Ρόμπερτ ντε Νίρο, Ρόμπερτ Ρέντφορντ, Σίρλεϊ Μακλέιν, Στιβ Μακουίν, Τέλης Σαβάλας, Τομ Κρουζ, Γούπι Γκόλντμπεργκ, Όπρα Γουίνφρεϊ και πάρα πολλοί άλλοι.

Σε υψηλά πολιτικά και πολιτειακά αξιώματα: Μπάρακ Ομπάμα, Τζον Κένεντι, Βενιαμίν Φραγκλίνος, Μπιλ Κλίντον, Τζορτζ Μπους, Τζέραλντ Φόρντ, Χάρι Τρούμαν, Χέρμπερτ Χούβερ, Ρόναλντ Ρέιγκαν (πρόεδροι των ΗΠΑ όλοι οι προαναφερθέντες), Φιντέλ Κάστρο, Ουίνστον Τσόρτσιλ κ.ά.

Και κάποιοι γνωστοί κακοποιοί ήταν αριστερόχειρες: Μπίλι δε κιντ, Τζακ ο Αντεροβγάλτης.

Φυσικά οι φανταστικοί χαρακτήρες δεν θα μπορούσαν να λείπουν από μια τέτοια λίστα: Μπάρτ Σίμπσον, Κέρμιτ και Ρόκι Μπαλμπόα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πότε μπαίνουμε στην Τρίτη Ηλικία;

Οι ηλικίες του ανθρώπου είναι τρεις: Η νεανική, η μέση και η τρίτη ηλικία. Η νεανική είναι στα 20, η μέση στα 40 και η τρίτη στα...

Τι είναι Ελπίδα;

Η ελπίδα είναι η μοναδική παρηγοριά που απέμεινε στους ανθρώπους, όταν η Πανδώρα άνοιξε το πιθάρι της και σκόρπισε όλα τα δεινά στον κόσμο, λέει η ελληνική...

Ποιες είναι οι 10 πιο περίεργες ανθρώπινες μεταλλάξεις;

Οι ανθρώπινες σωματικές δυσμορφίες δεν είναι ούτε μία ούτε δύο. Αυτές όμως που θα δεις είναι από τις πιο ιδιαίτερες και σε κάνουν να ανατριχιάζεις. Στις δέκα πιο περίεργες ανθρώπινες μεταλλάξεις περιλαμβάνονται...

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πότε γιορτάζουν οι γιαγιάδες και οι παππούδες όλου του κόσμου;

Είναι μια γιορτή που υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1990 για να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους ηλικιωμένους, αλλά και να...

Πόσο εύκολο είναι να πέσει από τη γέφυρα ένας “δυνατός”;

Οι δυνατοί ( ή όσοι, τέλος πάντων, το παίζουν δυνατοί) μπορεί καμιά φορά να πληρώσουν την επίδειξη δύναμης και την ανυποχώρητη στάση τους σε μια δύσκολη κατάσταση με ένα γκρέμισμα από τη...

Ποια είναι η μεγαλύτερη δύναμή μας;

Η μεγαλύτερη δύναμή μας δεν είναι αυτή που δείχνουμε στους άλλους. Είναι οι μάχες που εμείς κερδίζουμε καθημερινά και που οι άλλοι δεν...

Πως τηρούμε τις Δέκα Εντολές στις μέρες μας;

Οικοδόμησα τη ζωή μου σε βάσεις γερές και πιστά ακολούθησα τις δέκα εντολές με μικρές παραλλαγές: Ου κλέψεις - παρά μόνο για το ψωμί του...