Η ζελατίνη είναι μια ουσία που χρησιμοποιείται ως πηκτικό μέσο στη ζαχαροπλαστική και στη μαγειρική (σε ζελέ, κρέμες, μους, σάλτσες κ.ά.). Είναι ζωικής προέλευσης και φτιάχνεται από το κολλαγόνο που υπάρχει ανάμεσα στους χόνδρους των οστών αλλά και στο δέρμα των βοοειδών – προφανώς γι΄ αυτό θεωρείται καλή πηγή πρωτεΐνης. Έχει ανοιχτό καστανό χρώμα και είναι μάλλον άγευστη και άοσμη.
Φυτική από φύκια
Υπάρχει βέβαια και ζελατίνη φυτικής προέλευσης – το γνωστό άγαρ-άγαρ, που πωλείται σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων. Φτιάχνεται κυρίως από λευκά φύκια, έχει ακριβώς τις ίδιες ιδιότητες με τη ζελατίνη ζωικής προέλευσης, αλλά είναι πιο ακριβή.