Πόσες επιπλέον βιταμίνες χρειάζεσαι, αν τρως αλλαντικά;

Περισσότερες από 3.000 χημικές ουσίες ωραιοποιούν τις τροφές που βρίσκουμε στα ράφια (και τα ψυγεία) των σούπερ μάρκετ. Χρησιμοποιούνται για να συντηρήσουν, να αρωματίσουν, να χρωματίσουν και να βελτιώσουν τη γεύση και την υφή τροφίμων, που δύσκολα θα μας φαίνονταν ελκυστικά, αν δεν περιείχαν όλα αυτά τα εξωραϊστικά πρόσθετα.

Σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή Χημείας στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης Γεώργιο Μανουσάκη, ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι νιτροζαμίνες, ουσίες που σχηματίζονται μέσα στα αλλαντικά μετά την πρόσθεση νιτρωδών – χημικών, τα οποία δίνουν ένα ωραίο, προκλητικό κόκκινο χρώμα στα επεξεργασμένα κρέατα. Όμως οι νιτροζαμίνες είναι τοξικές ουσίες, επομένως, για να εξουδετερωθούν, δημιουργούνται πρόσθετες ανάγκες σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες C και E.

Σαλαμάκι και… χαπάκι

Συμπέρασμα: Για να φάει κάποιος τα αγαπημένα του ροδόχρωμα αλλαντικά, θα πρέπει να έχει δίπλα του έτοιμο ένα οπλοστάσιο από βιταμίνες και διατροφικά συμπληρώματα, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες. Και αν αυτό δεν τον πτοήσει, ίσως τον προβληματίσουν τα συμπεράσματα μακρόχρονης ευρωπαϊκής έρευνας (μελέτη EPIC), σύμφωνα με την οποία τα σαλάμια, τα λουκάνικα, το μπέικον, το ζαμπόν, τα παριζάκια και όλα τα συναφή αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Αν μάλιστα θέλει να πάει και πιο μακριά, η έρευνα του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ – που έδειξε ότι η κατανάλωση αλλαντικών μειώνει την ποιότητα του ανδρικού σπέρματος – ενδέχεται (αν είναι άντρας) να τον απογοητεύσει ακόμα περισσότερο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πόσο ζουμί από κόκκινα σκαθάρια τρώμε εν αγνοία μας κάθε μέρα;

Τρώμε έντομα χωρίς να το ξέρουμε; Ναι, αφού μας τα σερβίρει αθόρυβα, χρόνια τώρα, η βιομηχανία των τυποποιημένων προϊόντων. Βέβαια ως καταναλωτές ενημερωνόμαστε για τα...

Γιατί χάνεις, αν δεν τρως λαπά;

Νομίζεις ότι ο χυλός από ρύζι (ο γνωστός λαπάς) είναι ένα άνοστο φαγητό μόνο για αρρώστους; Αν τον απέφευγες μέχρι τώρα, καλύτερα να αναθεωρήσεις τις απόψεις σου. Υπάρχει σοβαρός λόγος γι΄ αυτό...

Γιατί οι φακές συνδυάζονται ιδανικά με το ρύζι; Δεν είναι μόνο θέμα γεύσης…

Οι φακές συνδυασμένες με ρύζι προσφέρουν όχι μόνο νοστιμιά αλλά και μεγάλα διατροφικά οφέλη. Κι αυτό γιατί ο συνδυασμός οσπρίων με δημητριακά...

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πότε κυκλοφορεί ολόφρεσκο το πολυβιταμινούχο πράσο;

Ο συγγενής του κρεμμυδιού και του σκόρδου (ναι, όλα ανήκουν στην ίδια οικογένεια) διαθέτει αντικαρκινικές καθώς και...

Τι είναι η απομίμηση σοκολάτας;

Ίσως έχεις παρατηρήσει στη συσκευασία κάποιου σοκολατένιου γλυκού να αναγράφεται στα συστατικά του ο όρος "απομίμηση σοκολάτας" ή "σκεύασμα...

Πόση νικοτίνη περιέχει η μελιτζάνα;

Η μελιτζάνα ανήκει στο γένος Solanum (στρύχνοι), άρα συγγενεύει με την πατάτα και την ντομάτα. Και τα τρία φυτά περιέχουν την τοξική ουσία σολανίνη, η οποία...

Σε πόσα χρώματα κυκλοφορεί η ντομάτα;

Η ντομάτα δεν καλλιεργείται μόνο σε κόκκινο χρώμα. Για την ακρίβεια, η πολυμορφία του ζουμερού καρπού, που πρωταγωνιστεί στη χωριάτικη σαλάτα μας, δεν έχει...