Πόσες επιπλέον βιταμίνες χρειάζεσαι, αν τρως αλλαντικά;

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Περισσότερες από 3.000 χημικές ουσίες ωραιοποιούν τις τροφές που βρίσκουμε στα ράφια (και τα ψυγεία) των σούπερ μάρκετ. Χρησιμοποιούνται για να συντηρήσουν, να αρωματίσουν, να χρωματίσουν και να βελτιώσουν τη γεύση και την υφή τροφίμων, που δύσκολα θα μας φαίνονταν ελκυστικά, αν δεν περιείχαν όλα αυτά τα εξωραϊστικά πρόσθετα.

Σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή Χημείας στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης Γεώργιο Μανουσάκη, ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι νιτροζαμίνες, ουσίες που σχηματίζονται μέσα στα αλλαντικά μετά την πρόσθεση νιτρωδών – χημικών, τα οποία δίνουν ένα ωραίο, προκλητικό κόκκινο χρώμα στα επεξεργασμένα κρέατα. Όμως οι νιτροζαμίνες είναι τοξικές ουσίες, επομένως, για να εξουδετερωθούν, δημιουργούνται πρόσθετες ανάγκες σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες C και E.

Σαλαμάκι και… χαπάκι

Συμπέρασμα: Για να φάει κάποιος τα αγαπημένα του ροδόχρωμα αλλαντικά, θα πρέπει να έχει δίπλα του έτοιμο ένα οπλοστάσιο από βιταμίνες και διατροφικά συμπληρώματα, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες. Και αν αυτό δεν τον πτοήσει, ίσως τον προβληματίσουν τα συμπεράσματα μακρόχρονης ευρωπαϊκής έρευνας (μελέτη EPIC), σύμφωνα με την οποία τα σαλάμια, τα λουκάνικα, το μπέικον, το ζαμπόν, τα παριζάκια και όλα τα συναφή αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Αν μάλιστα θέλει να πάει και πιο μακριά, η έρευνα του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ – που έδειξε ότι η κατανάλωση αλλαντικών μειώνει την ποιότητα του ανδρικού σπέρματος – ενδέχεται (αν είναι άντρας) να τον απογοητεύσει ακόμα περισσότερο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πόσο ζουμί από κόκκινα σκαθάρια τρώμε εν αγνοία μας κάθε μέρα;

Τρώμε έντομα χωρίς να το ξέρουμε; Ναι, αφού μας τα σερβίρει αθόρυβα, χρόνια τώρα, η βιομηχανία των τυποποιημένων προϊόντων. Βέβαια ως καταναλωτές ενημερωνόμαστε για τα...

Γιατί χάνεις, αν δεν τρως λαπά;

Νομίζεις ότι ο χυλός από ρύζι (ο γνωστός λαπάς) είναι ένα άνοστο φαγητό μόνο για αρρώστους; Αν τον απέφευγες μέχρι τώρα, καλύτερα να αναθεωρήσεις τις απόψεις σου. Υπάρχει σοβαρός λόγος γι΄ αυτό...

Γιατί οι φακές συνδυάζονται ιδανικά με το ρύζι; Δεν είναι μόνο θέμα γεύσης…

Τα όσπρια συνδυασμένα με ρύζι προσφέρουν όχι μόνο νοστιμιά αλλά και μεγάλα διατροφικά οφέλη. Κι αυτό γιατί ο συνδυασμός οσπρίων με δημητριακά...

Πότε τρώμε φρέσκο μπρόκολο;

Θα το βρεις φρέσκο - η εποχή του είναι από τον Οκτώβριο ως τον Ιανουάριο - στις λαϊκές και...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ

Πώς επηρεάζεται η διατροφική μας συμπεριφορά, όταν τρώμε παρέα με άλλους;

Η διατροφική μας στάση γύρω από ένα τραπέζι είναι πολυδιάστατη και επηρεάζεται κυρίως από κοινωνικούς και ψυχολογικούς παράγοντες. Τα διατροφικά μας "πιστεύω" μάλλον παραμερίζονται...

Πώς θα ξεχωρίσεις ένα γνήσιο μέλι από ένα νοθευμένο;

Υπάρχουν κάποιοι τρόποι - οι οποίοι βασίζονται στις φυσικές και χημικές ιδιότητες του μελιού - που αν τους χρησιμοποιήσεις, θα καταλάβεις αν το μέλι είναι γνήσιο...

Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της βιταμίνης D στην καταπολέμηση των ιώσεων;

Μελέτες των τελευταίων χρόνων έχουν δείξει ότι η βιταμίνη D αλληλεπιδρά άμεσα με τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την καταπολέμηση μολύνσεων της αναπνευστικής οδού, όπως...

Τι κάνει η καυτερή, κόκκινη πιπεριά στο κρυολόγημα;

Υπάρχουν πολλοί φυσικοί μαχητές της κοινής γρίπης, του κρυολογήματος και της βρογχίτιδας. Ένας από αυτούς - και μάλιστα πολύ αποτελεσματικός - είναι οι κόκκινες...

Γιατί ο καρκίνος βαπτίστηκε με το όνομα του (αρχαίου) κάβουρα;

Ο πρώτος που ονόμασε τη συγκεκριμένη ασθένεια "καρκίνο" ήταν ο Ιπποκράτης. Ο Πατέρας της Ιατρικής χρησιμοποίησε τους όρους...

Tipaki.gr

Tips & Tricks που σου λύνουν τα χέρια!