Πού φτιάχνονται τα καλύτερα πυροτεχνήματα; Στην Ελλάδα, από απόγονους της Μπουμπουλίνας!

Τα καλύτερα πυροτεχνήματα και τα πιο εντυπωσιακά, εκρηκτικά σόου τα φτιάχνουν δύο Έλληνες. Όχι δύο “τυχαίοι” Έλληνες. Δύο αδέλφια, απόγονοι της Σπετσιώτισσας ηρωίδας της Ελληνικής Επανάστασης του ’21 Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας! Είναι ο Παύλος και ο Φίλιππος Νάνος, που μαζί με τους συνεργάτες τους έχουν κάνει όλο τον κόσμο να παραμιλάει και να ενθουσιάζεται με τις φωτεινές, φασαριόζικες συνθέσεις τους. Και έχουν κερδίσει 4 συνεχόμενες παγκόσμιες πρωτιές με τις χορογραφίες των πυροτεχνημάτων τους.

Τα πρώτα ελληνικά πυροτεχνήματα στις Σπέτσες

Η πυρίτιδα εφευρέθηκε στην Κίνα τον 8ο μ.Χ. αιώνα. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε σε τελετουργίες, για να διώχνει τα κακά πνεύματα, και αργότερα για πολεμικούς σκοπούς. Για ψυχαγωγία τις πυροτεχνικές συνθέσεις χρησιμοποίησαν πρώτοι οι Ιταλοί.

Στην Ελλάδα τα πρώτα πυροτεχνήματα τα έφερε το 1920 ο προπάππους του Παύλου και του Φίλιππου Νάνου Δημήτρης Μπούμπουλης – δισέγγονος της Μπουμπουλίνας – για την αναπαράσταση της βύθισης της τούρκικης ναυαρχίδας στις Σπέτσες. Για τον σκοπό αυτό έφερε έναν Ιταλό που του δίδαξε την τέχνη και έπειτα έχτισε το πρώτο εργοστάσιο πυροτεχνημάτων στο τότε αραιοκατοικημένο Γαλάτσι.

Στη συνέχεια τη δουλειά ανέλαβε ο γιος του Γιώργος, ο οποίος πρόσθεσε βεγγαλικά στη σπετσιώτικη εκδήλωση, κάνοντας το θέαμα ακόμα πιο εντυπωσιακό.

* Η εκδήλωση της Αρμάτας των Σπετσών παραμένει μέχρι σήμερα η μεγαλύτερη τουριστική εκδήλωση στη χώρα, όπου γίνεται ανατίναξη ομοιώματος τούρκικης ναυαρχίδας και χορογραφία πυροτεχνημάτων με μουσική.

Μετά τον Γιώργο Μπούμπουλη στο τιμόνι της επιχείρησης κάθισε ο γαμπρός του Σπύρος Νάνος, ο οποίος τελικά την παρέδωσε στους δύο γιους του, Παύλο και Φίλιππο. Έτσι η τέχνη πέρασε από γενιά σε γενιά και η επιχείρηση κοντεύει να συμπληρώσει 100 χρόνια λειτουργίας.

Θεαματικά πυροτεχνήματα σε Ολυμπιακούς και Eurovision

Οι δύο νέοι πυροτεχνουργοί όχι μόνο διευθύνουν το μεγαλύτερο εργαστήριο παρασκευής πυροτεχνημάτων στη χώρα, αλλά έχουν πλαισιώσει με τις θεαματικές χορογραφίες πυροτεχνημάτων μεγάλες διοργανώσεις όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας, η Eurovision του 2006, το Champions League του 2007, οι Special Olympics του 2011 κ.ά. Επίσης, έχουν επιμεληθεί εφέ για συναυλίες των AC/DC, Roger Waters, Rihanna, JLo, Dj Tiesto, Rammstein, Judas Priest κ.ά. Ακόμα, εκτός από την Αρμάτα στις Σπέτσες, αναλαμβάνουν όλες τις μεγάλες παραδοσιακές εκδηλώσεις, όπως τα “Μιαούλια” στην Ύδρα, το Κερκυραϊκό Πάσχα, η αναπαράσταση έκρηξης ηφαιστείου στην Σαντορίνη, το Πατρινό Καρναβάλι και ο εορτασμός του Δεκαπενταύγουστου στην Πάργα και την Πάρο.

Παγκόσμια πρωτιά για 4 συνεχείς χρονιές

Ο πιο μεγάλος από τους δύο αδελφούς, ο Παύλος Νάνος, είναι παραγωγός και σκηνοθέτης σόου πυροτεχνημάτων και ειδικών εφέ και με τη δουλειά του (σε συνεργασία με την ομάδα του nanosfireworks) έχει κατακτήσει 4 συνεχόμενες φορές (2014, 2015, 2016 και 2017) την πρώτη θέση στους Παγκόσμιους Διαγωνισμούς Πυροτεχνημάτων που διοργανώθηκαν σε Τσεχία, Βέλγιο, ΗΠΑ και Γαλλία, αντίστοιχα. Επίσης, έχει κερδίσει 4 πρώτα διεθνή βραβεία σε Κίνα και Γερμανία.

Δες περισσότερα στο: nanosfireworks.gr

* Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες Απορίες και να μάθεις Αλήθειες, κάνε LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ

NEWSLETTER

Λύσε τις Απορίες σου λαμβάνοντας τις απαντήσεις στο email σου.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΙΣ

Πόσα (και ποια) νησιά είναι οι Κυκλάδες;

Μπορεί να κάνεις συχνά τις διακοπές σου στις Κυκλάδες, αλλά έχεις ποτέ αναρωτηθεί πόσα και ποια νησιά τις απαρτίζουν; Πριν από τις καλοκαιρινές...

Πώς επηρεάζεται η διατροφική μας συμπεριφορά, όταν τρώμε παρέα με άλλους;

Η διατροφική μας στάση γύρω από ένα τραπέζι είναι πολυδιάστατη και επηρεάζεται κυρίως από κοινωνικούς και ψυχολογικούς παράγοντες. Τα διατροφικά μας "πιστεύω" μάλλον παραμερίζονται...

Πόσο… δηλητηριώδες είναι το αλουμίνιο;

Το πίνουμε, το τρώμε, το βάζουμε επάνω στο δέρμα μας, το περνάμε απευθείας στην κυκλοφορία του αίματός μας και, σε κάποιες περιπτώσεις...