back to top

Πού διαβάζουν Πλάτωνα μετά μανίας;

Στα οκτώ κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ οι φοιτητές διαβάζουν Πλάτωνα μετά μανίας. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στον εκπαιδευτικό ιστότοπο Open Syllabus Explorer, στο Χάρβαρντ, το Πρίνστον, το Μπράουν, την Πενσυλβάνια, το Γέιλ, το Κόρνελ, το Κολούμπια και το Ντάρτμουθ, η Πολιτεία του αρχαίου Έλληνα φιλόσοφου βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου των πιο διαβασμένων βιβλίων.

Από τη σχετική έρευνα που διενήργησε ο εν λόγω ιστότοπος προέκυψε επίσης ότι στην πρώτη δεκάδα του παραπάνω καταλόγου βρίσκεται και η “Ηθική” του Αριστοτέλη (6η θέση), καθώς και η τραγωδία “Οιδίπους Τύραννος” του Σοφοκλή (9η θέση).

Και καθώς συνεχίζεται ο κατάλογος, εμφανίζονται και άλλα σημαντικά έργα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, όπως η “Οδύσσεια” και η “Ιλιάδα” του Ομήρου (11η και 14η θέση, αντίστοιχα), η “Αντιγόνη” του Σοφοκλή (17η θέση), η “Απολογία” του Πλάτωνα (25η), τα “Πολιτικά” του Αριστοτέλη (29η), οι “Διάλογοι” του Πλάτωνα (38η), τα “Ηθικά Νικομάχεια” του Αριστοτέλη (39η), η “Ποιητική” του Αριστοτέλη (42η), η “Μήδεια” του Ευριπίδη (72η) και ο “Κρίτων” του Πλάτωνα (74η).

Όπως αποκάλυψε η ίδια έρευνα, η “Πολιτεία” του Πλάτωνα είναι επίσης το δεύτερο – μετά το “The Elements of Style” – βιβλίο που έχει μελετηθεί περισσότερο σε όλα τα αμερικανικά πανεπιστήμια.

Ας μην αναρωτηθούμε τι γίνεται αντίστοιχα στην Ελλάδα, γιατί αν το ψάξουμε, μάλλον η απογοήτευση θα είναι μεγάλη…

PoiosTiGiati
PoiosTiGiatihttps://poiostigiati.gr
Ποιος είπε, Τι σημαίνει, Γιατί λέμε, Πόσο είναι, Πώς γράφεται, Πού βρίσκεται, Πότε έγινε; Βρες τις απαντήσεις που ψάχνεις.

Tags

Κατηγορίες

Δες Κι Αυτά

Γιατί αποκαλούμε την Ευρώπη “Γηραιά Ήπειρο”;

Αυτός είναι ένας χαρακτηρισμός που απέκτησε λόγω των ιστορικών στοιχείων που μαρτυρούν την ύπαρξη ανθρώπινης παρουσίας και πολιτισμών από...

Πόσες είναι οι Ήπειροι; Τέσσερις, έξι, επτά; Εξαρτάται από το πού ζεις…

Παγκοσμίως επικρατούν 5 μοντέλα διαχωρισμού των ηπείρων, σύμφωνα με διαφορετικές τεκτονικές, γεωγραφικές, γεωπολιτισμικές και ιστορικές...

Δημοφιλή

Αρέσουν